Unul dintre cele mai speciale momente din cadrul unei petreceri de nuntă este reprezentat de coregrafia de nuntă – dansul mirilor, perceput ca o ocazie perfectă a mirilor de a-și exprima în pași de dans dragostea reciprocă, dar și de a oferi invitaților câteva minute de spectacol.

Cele mai multe dintre viitoarele mirese se stresează destul de tare pe marginea acestui subiect, mai ales în cazul în care fie ele, fie partenerii, nu sunt foarte inițiați în tainele dansului. Tocmai de aceea, este de preferat ca în cazul în care ai decis ca la nunta ta să existe un astfel de moment, să-l pregătești urmând câteva reguli simple, care te vor ajuta să creezi un dans al mirilor memorabil.

Începând cu stabilirea tipului de dans, a melodiei, a felului în care dorești să arate momentul sau cât de lung să fie acesta, alături de importanța încălțărilor atunci când vine vorba de dansul mirilor, toate sunt aspecte de care trebuie să ții cont atunci la coregrafia de nuntă, când vrei ca momentul tău să fie unul fără cusur.

Iată mai jos care sunt principalii pași de care trebuie să ții cont dacă și tu ai de pregătit dansul mirilor:

Coregrafia de nuntă. Cel mai comun tip de dans al mirilor și cum se stabilește eticheta acestuia 

Locul întâi în topul alegerilor pentru stilul de dans al mirilor este ocupat în mod evident de vals (valsul vienez sau valsul lent). De aceea vei întâlni de multe ori și expresia „valsul mirilor” în loc de exprimarea mai comună de „dans al mirilor”, tocmai pentru că valsul reprezintă un dans extrem de romantic, cu mișcări în trei timpi, care are un ritm liniștit și care pune perfect în valoare armonia dintre un bărbat și o femeie. Este de la sine înțeles că valsul presupune multă eleganță atât în postură cât și în ținută, iar pașii de vals nu sunt deloc dificil de memorat.

Cu toate acestea, tipul de dans, eticheta acestuia, felul în care se va desfășura, trebuie alese evident în funcție de preferințele celor doi miri, căci coregrafia de nuntă poate fi constituită în egală măsură și de un tango, un blues, o rumba sau chiar un moment care să conțină un colaj al mai multor stiluri de dans.

Stabilirea tipului de dans și proiectarea întregului moment

Este bine să stabiliți împreună care este stilul de dans care vă caracterizează și să urmați întâi de toate propriile preferințe, fără să vă gândiți prea mult la părerile publicului, căci un astfel de moment va avea succes mai ales dacă faceți ceea ce vă aduce plăcere.

Așadar, dacă nunta voastră este una tradițională, puteți crea un moment de acest tip și puteți lua lecții pentru un tip de dans din această sferă, dacă vă place să vă încadrați în tiparele clasice, puteți opta pentru un vals sau blues, iar dacă vă numărați printre cei care vor să-și exprime pasiunea intensă prin dans, puteți opta pentru un tango clasic sau o rumba.

Durata momentului sau felul în care acesta este împărțit în cazul în care va fi alcătuit din mai multe melodii sau stiluri de dans reprezintă, de asemenea, detalii ce necesită o stabilire timpurie. Acest lucru se va face, exceptând situațiile în care sunteți dansatori profesioniști sau luați lecții acasă singuri de pe internet, alături de instructorul de dans pe care îl veți alege. Este important de știut că momentul în sine nu trebuie să fie nici prea lung, nici prea scurt, și să se situeze undeva între 3-7 minute, în funcție de tipul dansului ales.

Coregrafia de nuntă. Înscrierea la cursurile de dans și ședințele necesare

În cazul cel mai probabil în care decideți amândoi că trebuie să luați lecții de dans, înscrierea la astfel de cursuri este bine să se facă, în general, cu aproximativ 2 luni înaintea nunții. Căutați o școală de dans cu review-uri pozitive sau instructori de dans bine cotați, tocmai pentru ca procesul vostru de învățare să fie unul cât mai rapid, plăcut și ușor.

Orele de dans în cazul cuplurilor care pregătesc dansul mirilor trebuie să fie private, așadar nu vă veți pregăti alături de un grup mai mare. Timpul suficient pentru coregrafia de nuntă vă va oferi siguranța necesară și naturalețea de care aveți nevoie pe ringul de dans din cadrul petrecerii de nuntă.

Durata unei ședințe este de aproximativ o oră, iar în medie sunt recomandate între 5 și 10 ședințe pentru schițarea corectă a unei coregrafii reușite. Evident, numărul ședințelor variază în funcție de tipul momentului pe care îl aveți de pregătit, dar și în funcție de înclinația voastră pentru dans.

Lecții de dans acasă cu inspirație de pe internet  

În cazul în care tu și partenerul tău vă numărați printre cuplurile talentate la dans, care pot învăța mișcări acasă vizionând tutoriale pe YouTube, puteți încerca și acest lucru înainte de înscrierea la cursurile unei școli de dans.

De asemenea, pentru cei care doresc să reducă bugetul în acest sens sau care îndrăgesc o coregrafie anume, disponibilă și pe internet, învățatul dansului acasă este o soluție de luat în calcul. Înarmați-vă cu multă răbdare, încălțările potrivite și asigurați-vă că aveți spațiul disponibil pentru a repeta toate mișcările.

Coregrafia de nuntă. Stabilirea melodiei pentru dansul mirilor

Melodia pentru dansul mirilor trebuie să vă reprezinte în totalitate, așadar nu alegeți ceva ce nu vă stă în fire să dansați sau ceva ce nu vă dă o stare de confort. Fie că este melodia pe care v-ați cunoscut, fie că e o melodie ale cărei versuri vă sunt dragi în egală măsură, este important ca aceasta să fie pe placul vostru, urmând ca apoi să adaptați alături de instructor pașii de dans pe ea.

Desigur, există posibilitatea ca melodia voastră preferată să nu poată fi baza privind coregrafia de nuntă, însă cu puțină inspirație și o căutare riguroasă, veți găsi împreună o piesă care să vă reprezinte.

Încălțămintea ideală pentru dansul mirilor 

Dacă mirele poate sta mai relaxat la acest capitol, nu putem spune același lucru și despre mireasă, care cel mai probabil va dori să danseze dansul mirilor pe tocuri. Este important ca perechea de pantofi în care vei dansa la nuntă, mai ales în timpul acestui moment în care toți ochii invitaților vor fi ațintiți asupra voastră, să fie una foarte confortabilă și în care ai exersat anterior.

Sfătuiește-te cu instructorul asupra acestui detaliu și găsește din timp perechea de pantofi ideală pentru dansul mirilor. Nu uita că și în cadrul orelor de dans pregătitoare este important să încalți respectivii pantofi, pentru a te obișnui din timp cu ei. Pantofii ideali pentru dansul mirilor trebuie să susțină glezna și să nu aibă tocul foarte înalt.

Cum arată coregrafia de nuntă pentru evenimentul tău special? Lasă-ne răspunsul în comentarii.