Ce trebuie să conțină contractul cu furnizorii de servicii foto-video? Dacă ai nunta în perioada următoare și te afli în plin proces de organizare a evenimentului, mai mult ca sigur te gândești deja și la partea de servicii foto-video pe care va trebui să le contractezi.

Fotografiile și videoclipurile de la nuntă sunt unele dintre cele mai importante amintiri cu care rămâi de la acest eveniment, iar echipa pe care o alegi în acest sens trebuie să fie una pricepută, cu recomandări și care să înțeleagă exact așteptările tale.

La fel ca în cazul tuturor prestatorilor de servicii prezenți la nunta ta, și în ceea ce privește înțelegerea cu echipa foto-video, va trebui să semnezi un contract în care să fie trecute cele mai importante aspecte ale colaborării voastre.

De aceea, ți-am pregătit un material ce conține, în linii generale, datele și informațiile care ar trebui să se regăsească în contractul cu furnizorii de servicii foto-video.

Un preambul cu date necesare desfășurării contractului

Este posibil ca prima pagină pentru contractul cu furnizorii de servicii foto-video să aibă forma unui preambul, în care sunt notate principalele date necesare desfășurării contractului, respectiv informații precum data cununiei/nunții voastre, data fiecărei ședințe foto în parte, numele mirelui și al miresei, adresa locuinței unde vor avea loc pregătirile de nuntă, numerele de telefon, adresele de email, locațiile evenimentului (cununie civilă, biserică, restaurant) și respectiv orele la care se desfășoară.

Indicat ar fi să ai si o astfel de pagină la începutul contractului, pentru ca fiecare dintre părți să aibă trecute acolo orele, datele și adresele exacte, neexistând șanse prea mari să apară încurcături în ziua nunții tale.

Contractul cu furnizorii de servicii foto-video. Părțile contractante, obiectul și prețul contractului

În primul articol al contractului sunt trecute părțile care semnează respectivul act (adică prestatorul de servicii și datele sale și beneficiarul acestor servicii) care vor semna că sunt de acord cu o serie de clauze, stipulate mai jos.

Următorul articol al contractului este alcătuit din obiectul acestui act, mai exact tipul de servicii care vor fi oferite de către prestator beneficiarului, data evenimentului și tipul acestuia (în cazul tău, nunta).

Prețul contractul cu furnizorii de servicii foto-video va fi trecut, de asemenea, în contract, într-un articol separat. Aici va fi menționată valoarea totală agreată a contractului și moneda în care va fi plătită, dar și felul în care beneficiarul se obligă să achite această valoare a serviciilor (cash, transfer bancar, etc).

Va fi menționată valoarea avansului (suma pe care o stabiliți de comun acord – 20%-30%) și a doua tranșă de bani și data la care se va plăti aceasta (cel mai probabil în ziua evenimentului). Tot aici vor fi trecute și detalii despre ce se întâmplă cu avansul în cazul în care data evenimentului se schimbă sau evenimentul nu mai are loc.

Trebuie să știi că în cele mai multe dintre situații, avansul nu se returnează în cazul anulării contractului.

Contractul cu furnizorii de servicii foto-video. Obligațiile părților

Un alt articol al contractului va face referire la obligațiile fiecărei părți. Aici vor fi trecute detalii despre ce anume trebuie să facă echipa foto-video în ziua evenimentului și ulterior, când trebuie să livreze materialele realizate (termenul de livrare), dar și detalii despre ce se obliga să facă beneficiarul (să comunice datele și orele corecte, să permită echipei foto-video accesul în spațiile necesare, să nu-i atribuie în ziua evenimentului și alte sarcini, etc).

Tot aici este indicat să fie trecute și informații precum intervalul de timp în care îți vor fi păstrate materialele, în nefericitul caz în care le pierzi. În general, majoritatea prestatorilor de servicii foto-video păstrează pozele și video-urile de la nunta ta pentru un anumit interval de timp.

Drepturile de proprietate intelectuală

La acest capitol vor fi trecute informații despre drepturile de autor asupra fotografiilor de la nunta ta. În general, aceste drepturi aparțin prestatorului de servicii, iar în cazul în care nu ești de acord cu publicarea acestora în materiale de promovare/portofoliul prestatorului, va trebui să soliciti acest lucru și să te asiguri că va fi trecut în contract.

În unele cazuri, este posibil să-ți fie cerută o taxă suplimentară în acest sens (o taxă de confidențialitate).

Totodată, în această secțiune este trecut de regulă și faptul că beneficiarul nu poate pune la dispozitia unor publicații media/televiziuni respectivele materiale realizate de prestator, decât cu acordul prealabil al acestuia.

Contractul cu furnizorii de servicii foto-video. Clauze referitoare la cazurile de forță majoră, impreviziune (perioada pandemiei), dispoziții finale și anexe

Deoarece în perioada pandemiei foarte multe persoane au avut de suferit în urma restricțiilor impuse și au fost nevoite să amâne sau chiar să anuleze inclusiv evenimente precum nunțile, pentru care semnasera deja contracte cu diferiți furnizori, este bine ca în prezent să discuți cu prestatorii de servicii foto-video și aceste ipoteze și să le treceți de comun acord în contract.

Astfel de evenimente neprevăzute se pot solda cu neplăceri pentru ambele părți, de aceea îți recomandăm să stabilești din start cu echipa foto-video ce anume se întâmplă în cazul în care un eveniment neprevăzut precum pandemia și ale sale restricții aferente ar putea apărea și totodată cum anume ați putea asigura continuitatea colaborării voastre. Aceste detalii vor fi trecute la articolul din contractul cu furnizorii de servicii foto-video care face referire la cazurile de forță majoră.

În încheierea contractului vor fi trecute informatii despre situațiile în care acesta poate fi încetat (respectiv acordul părților sau împlinirea termenului, dar și o serie de dispozitii finale și anexe în care sunt descrise serviciile, atribuirea cheltuielilor suplimentare (transport, masă, cazare acolo unde este cazul). Contractul va fi semnat de ambele părți la final, în două exemplare cu aceeași valoare juridică.

Ce alte clauze ai mai adăuga în contractul cu furnizorii de servicii foto-video? Lasă-ne răspunsul în comentarii?