Anul 2024 vine împreună cu bucuria de a-ți organiza propria nuntă? Mai mult ca sigur ai deja o parte dintre planuri bine alese, însă ce ar fi să pornim cu începutul și să trecem în revistă când nu se fac nunți în 2024

Dacă ai în plan să respecți regulile bisericești, este recomandat să știi că alegerea datei pentru nunta ta poate să fie, în anumite cazuri, ușor limitată de aceste interdicții, a căror semnificație o vom discuta în cele ce urmează.

Mai jos găsești lista acelor zile în care nu se fac nunți la biserică, alături de alte sfaturi și explicații utile în alegerea datei perfecte pentru evenimentul tău. 

Zilele când nu se fac nunți în 2024

Biserica Ortodoxă nu oficiază Taina Căsătoriei în următoarele zile și perioade:

În toate zilele celor patru posturi de peste an, respectiv:

  • Postul Paștelui (care începe în 2024 pe data de 17 martie și care se termină pe data de 5 mai), acesta fiind și cel mai lung dintre toate posturile. Pe data de 5 mai 2024 este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos de către creștinii ortodocși, deci nu se fac nunți.
  • Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (17 – 28 iunie)
  • Postul Adormirii Maicii Domnului (1 – 15 august)
  • Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie)
  • În ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești (1 – 2 februarie; 12 – 13 iunie, 22 – 24 iunie, 15 august; 13 – 14 septembrie)
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)
  • În săptămâna lăsatului sec de carne (10 martie – 16 martie)
  • În Săptămâna Luminată (6 mai – 12 mai)
  • În zilele de 13 – 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci) și 29 august (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul)
  • În toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc, fiind zile săptămânale de post, deci nu se fac nunți.

De ce nu se fac nunți în post? 

În linii generale, percepția bisericii este aceea că postul este ținut pentru a ne înfrâna, o perioadă, de la bucuriile trupești ale lumii, în dorința de a fi mai aproape de lumea spirituală și de Dumnezeu. 

În paralel, o nuntă vine la pachet tocmai cu bucuria de a celebra oficializarea iubirii dintre doi oameni în fața lui Dumnezeu, ceea ce presupune în general și o stare de petrecere, ospăț, dans, distracție, percepută cumva în antiteză cu ceea ce ar trebui să însemne perioada unui post. 

O slujbă religioasă urmată de o petrecere de nuntă implică așadar bucate alese, muzică și ar fi aproape imposibil să-i putem servi pe invitați cu preparate de post, într-o atmosferă mai sobră – căci aceea n-ar mai fi o nuntă în toată regula, nu-i așa? 

Care sunt situațiile în care se pot face excepții de la reguli pentru când nu se fac nunți în 2024

Când nu se fac nunți în 2024. E important de avut în vedere că o dezlegare (permisiunea de a face cununia religioasă într-una dintre zilele în care calendarul bisericesc specifică faptul că nu se fac nunți) poate fi acordată numai de către un înalt ierarh/episcop și poate fi dată numai în situații de excepție și cu motive extrem de bine întemeiate.

Printre argumentele plauzibile se numără plecarea din țară a mirilor sau a unuia dintre aceștia din motive serioase (serviciu, schimbarea domiciliului, etc.), apariția unui copil, o situație legată de sănătate, sau alte motive bine justificate. 

Situația trebuie discutată din vreme cu preotul duhovnic, care-i poate sfătui pe viitorii însurăței cum să procedeze mai bine și când să seteze data evenimentului.  

Important de știut: credincioșii care primesc totuși o astfel de dezlegare sunt sfătuiți să amâne petrecerea de după slujbă, având în vedere că vorbim despre o zi de post. Această condiție poate fi totuși destul de greu de digerat de unii dintre viitorii miri, pentru că nu toată lumea este dispusă să renunțe la petrecerea de nuntă. 

Superstiții legate de nunțile în luna mai

Este posibil să fi auzit deja celebra vorbă din popor conform căreia nunțile din luna mai sunt cu ghinion sau se vor destrăma la fel de repede cum cad florile pomilor la sfârșit de primăvară

Sunt miri care aleg să creadă în această superstiție și care evită cu orice preț să-și organizeze cel mai important eveniment din viață în luna mai. 

În cazul în care totuși nu te bazezi pe astfel de povești din bătrâni, ia în considerare că luna mai poate fi cât se poate de potrivită pentru organizarea unei nunți și asta pentru că temperaturile au toate șansele să fie foarte plăcute (nici prea frig, nici prea cald), florile pe care le vei avea la îndemână sunt absolut minunate (bujori, lalele, iriși, narcise, etc.), bucatele – la fel.  

În plus, reprezentanții bisericii contrazic această superstiție și menționează că nu există, în canoanele bisericești, o astfel de interdicție, atâta vreme cât sunt respectate zilele de post și zilele praznicelor împărătești menționate mai sus. De trecut pe lista pentru când nu se fac nunți în 2024.