Planificarea unui eveniment atât de important precum nunta reprezintă o perioadă extrem de încărcată cu emoție pozitivă, dar și cu stres pe alocuri, mai ales în ceea ce-i privește pe cei doi viitori miri, dar și pe părinții cuplurilor. Părinții miresei și părinții mirelui, deși bine intenționați, pot uneori să facă o serie de greșeli care să conducă la tensiuni între familii și chiar între cei doi protagoniști ai evenimentului.

Mai jos abordăm câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le pot face părinții cuplurilor, alături de sfaturi utile pentru a avea o experiență cât se poate de plăcută în timpul organizării unei nunți. 

Insistă pe tema păstrării anumitor tradiții/obiceiuri

Una dintre cele mai des întâlnite situații în ceea ce privește acest subiect este strâns legată de insistențele asupra păstrării tradițiilor. Părinții mirilor trebuie să înțeleagă că dacă în cazul lor, nunta a fost marcată de anumite obiceiuri, nu înseamnă că evenimentul copiilor trebuie să decurgă în exact aceeași manieră, mai ales dacă aceștia nu-și doresc. De pus pe lista de greșeli pentru părinții cuplurilor.

Este firesc să existe dezbateri și eventuale propuneri pe acest subiect, însă în egală măsură, este normal ca viitorii miri să nu fie condiționați emoțional de aceste alegeri. În acest sens, e important ca părinții să nu pună presiune, să nu insiste și să nu ofere senzația că se vor supăra dacă copiii nu vor integra o anumită tradiție în cadrul evenimentului lor.

Greșeli pe care părinții cuplurilor le fac. Preiau controlul asupra listei de invitați

O altă greșeală des întâlnită a părinților este aceea de a încărca sau, din contră, de a limita lista de invitați. Sunt cazuri în care viitorii miri își doresc să organizeze un eveniment restrâns, iar părinții intervin, spunând că „este rușine” dacă nu sunt invitate anumite persoane, rude mai îndepărtate, etc. 

Acest lucru poate duce la o presiune inutilă resimțită de către cuplu, la creșterea costurilor pentru organizarea nunții, la diminuarea intimității pe care cei doi și-o doresc.

La fel ca în primul caz, sugestiile sau întrebările pot exista, însă nu și insistențele sau condiționările. De pus pe lista de greșeli pentru părinții cuplurilor.

Compară nunta copiilor cu evenimentele altor persoane

Nu de puține ori se întâmplă ca părinții să compare evenimentul propriilor copii cu alte evenimente la care au participat de-a lungul vieții. Fie că vorbim despre afirmații de genul „Nunta lui X a fost mult mai fastuoasă”, „X a ales cea mai perfectă locație” sau „X a procedat așa”, părinții trebuie să înțeleagă că fiecare eveniment de acest fel este unic și trebuie să reflecte, cât mai exact, personalitatea protagoniștilor.

Nunțile trebuie să difere prin unicitate și nu sunt comparabile, nu reprezintă o competiție. 

Greșeli pe care părinții cuplurilor le fac. Au intervenții excesive în procesul de planificare

Alte intervenții nesolicitate ale părinților, pe parcursul organizării evenimentului, pot fi resimțite, de asemenea, drept o presiune în plus. La această categorie pot intra toate sugestiile, preferințele personale și insistențele în raport cu decorul, locația, programul artistic, meniul de nuntă, alegerea florilor și altele. 

Ajutorul lor poate fi valoros, atât timp cât este solicitat sau bine primit, însă implicarea în exces poate fi copleșitoare. De aceea, pentru a menține echilibrul, este necesar ca între cele două părți să existe o comunicare deschisă, eficientă. De pus pe lista de greșeli pentru părinții cuplurilor.

Vor să influențeze ținuta mirilor

La fel ca în cazul celorlalte tipuri de intervenții, și insistențele legate de ținută pot ajunge să deranjeze. Vorbim în acest caz despre mamele care insistă ca fiicele lor să poarte un anumit tip de rochie, să o accesorizeze într-un anumit fel, să poarte/să nu poarte voal și alte situații.

Socrii mari și socrii mici trebuie să înțeleagă că ținuta de nuntă trebuie să reprezinte în totalitate personalitatea și stilul viitorilor miri. Dacă mirele sau mireasa se declara încântați de o anumită ținută, nu vor fi binevenite comentariile negative, căci acestea nu fac decât să afecteze stima și încrederea în sine și în valorile/alegerile personale.

Greșeli pe care părinții cuplurilor le fac. Cresc încărcătura emoțională din timpul pregătirilor

Așa cum spuneam încă de la început, organizarea unei nunți vine la pachet cu multă emoție, dar și stres pentru cei doi miri. De multe ori, fără să-și dea seama, părinții pot deveni o sursă de stres suplimentar pentru cei doi îndrăgostiți, când aceștia primesc critici constante, remarci negative, sugestii și insistente duse la extrem sau, la polul opus, ignoranță totală. 

Părinții trebuie să știe cum să evite tensiunile, disputele între familii. Cuvintele de încurajare și atitudinea pozitivă pot face diferența în această perioadă. De pus pe lista de greșeli pentru părinții cuplurilor.

Discută despre partea financiară

Un alt subiect sensibil este legat de partea financiară, de cheltuielile alocate în procesul pregătirilor de nuntă. Dacă părinții viitorilor miri aleg să contribuie financiar la planificarea evenimentului, decizia trebuie să vină fără dreptul de a impune cum anume sunt cheltuiți banii. Unii părinți păstrează nevoia de a compara statutul financiar între cele două familii cu această ocazie, lucru total greșit. Totodată, aceștia nu trebuie să-i facă pe miri să se simtă obligați să organizeze o nuntă peste posibilități.

În cazul în care părinții sunt implicați financiar în pregătirile pentru eveniment, este necesară o discuție deschisă despre buget și despre stabilirea unor limite clare. 

Greșeli pe care părinții cuplurilor le fac. Împărtășesc momente sau detalii private din viața mirilor, fără permisiunea acestora

Organizarea și desfășurarea unei nunți reprezintă ocazii perfecte pentru a relaționa, a socializa cu mai multe persoane, iar uneori, din dorința de a se lăuda sau de a comunica ceva senzațional, părinții pot împărtăși prea mult. 

Fie că vorbim despre postările din social media, despre momentele de toast, despre divulgarea poveștilor jenante din tinerețe, în entuziasmul lor, părinții pot să dezvăluie uneori lucruri pe care nu ar trebui să le dezvăluie. De pus pe lista de greșeli pentru părinții cuplurilor.