Chiar dacă au mai rămas doar câteva săptămâni până la nuntă, au trecut 5 ani de la acest eveniment, sau mai bine de 10, niciodată nu este suficient de târziu să te întrebi care este secretul unei căsnicii fericite. Știm cu toții că nu există un acel „ceva” care să-ți ofere siguranța că totul va fi bine până la adânci bătrâneți, însă cu toate acestea, există o serie de factori care pot influența bunul mers al unei căsnicii. 

Sigur, percepția acestor lucruri de bază și parcursul lor poate varia de la un cuplu la altul, însă în esență, experții spun că anumite comportamente și obiceiuri de viața își pot spune cuvântul în reușita unor relații. 

Secretul unei căsnicii fericite. Felul în care te privești, te cunoști și te înțelegi pe tine

Care este secretul unei căsnicii fericite? Înainte să ai așteptarea de a-l cunoaște și a-l înțelege pe partener, trebuie să te asiguri că te cunoști pe tine, pentru că numai așa vei putea lucra într-o echipă, respectiv într-o relație. Practic, fiecare dintre parteneri trebuie să poată să se privească pe sine, în interior, pentru a reuși să-și prezinte cea mai bună versiune a sa, în fața sa și ulterior în fața celuilalt.

Mulți dintre oameni consideră comunicarea ca fiind cheia succesului într-o căsnicie. Însă înainte să știi cum să comunici cu persoana iubită, trebuie să știi cum să comunici cu tine. Cum să-ți oferi ceea ce te face fericit, ce anume îți provoacă stări de iritabilitate, cum anume să le gestionezi, cât de impulsiv reacționezi în anumite situații. 

Asumarea responsabilităților

Poate una dintre cele mai importante chei în secretul unei căsnicii fericite este aceea de asumare a responsabilităților, de către fiecare partener în parte. Să fii responsabil înseamnă să fii inteligent emoțional, să știi să-ți asumi eventualele greșeli sau decizii mai neinspirate și să știi care este rolul tău în relație. 

Drepturile partenerilor sunt egale, la fel și libertățile, iar dacă fiecare dintre aceștia știe cum să creeze un echilibru între ceea ce oferă și ceea ce primește, respectându-și perechea și angajamentele, lucrurile pot evolua frumos. 

Secretul unei căsnicii fericite. Analiza felului  în care te cerți cu partenerul, a felului în care porți o discuție în contradictoriu 

Nu există cuplu care să nu aibă păreri diferite, care să nu aibă discuții în contradictoriu sau uneori, chiar și certuri. Specialiștii spun însă că un factor de succes într-o relație este ca ambii parteneri să realizeze că nu există o competiție în acest sens. Cearta nu trebuie să aibă ca scop final desemnarea unui vinovat, ci soluția prin care puteți trece mai departe peste acea neînțelegere. 

În definitiv, dacă iubești persoana care îți este alături, cu ce te-ar ajuta să-i demonstrezi că ai avut dreptate sau că ai ieșit „învingător” dintr-o anumită discuție?  Deci care este secretul unei căsnicii fericite?

O relație sănătoasă, clădită cu obiceiuri sănătoase 

Obiceiurile sănătoase pot fi cele de natură fizică sau cele de natură psihică. Uneori, cele două fuzionează perfect împreună. Un stil de viață sănătos, activitățile sănătoase, sportul, alimentația echilibrată, mersul la consiliere psihologică împreună sau separat atunci când există probleme care par să nu aibă rezolvare – toate pot ajuta la buna funcționare a vieții de cuplu. 

Rolul terapeutului poate fi și acela de a vă ajuta să identificați aceste obiceiuri sănătoase care să-și spună cuvântul în longevitatea relației. 

Secretul unei căsnicii fericite. Comunicarea – clară și într-o manieră respectuoasă

Da, și comunicarea eficientă face parte din secretul unei căsnicii fericite, așa cum o spun multe dintre studii. Într-o căsnicie, ambii participanți trebuie să pună accent pe o comunicare respectuoasă, sinceră, prin care să caute să rezolve eventualele probleme ale familiei, împreună. 

Totuși, partenerul nu trebuie să se transforme într-un sac în care sunt vărsate și descărcate toate neajunsurile, toate neîmplinirile personale sau toate problemele care își pot găsi rezolvare prin terapie sau prin alte maniere. 

Recunoștința față de partener, exprimată cu voce tare sau prin mici gesturi

Nu de puține ori se întâmplă să uităm să ne exprimăm respectul și mulțumirea față de dragostea pe care o primim de la partener. Felul în care îți exprimi gratitudinea, prin gesturi banale, prin vorbe simple, prin declarații cât se poate de sincere, poate conta enorm. 

Un simplu „mulțumesc că m-ai ajutat astăzi cu acest lucru” sau „sunt recunoscătoare că-mi ești alături în momentele acestea” sau „sunt norocos că am pe cineva ca tine alături” poate face minuni în sufletul partenerului.  Acesta poate fi secretul unei căsnicii fericite.

Clădirea sentimentului de încredere 

Relația funcțională dintre două persoane se bazează și pe încredere. Acea convingere că partenerul va fi acolo în caz de nevoie, că partenerul nu-i va răni sentimentele sau nu va exista cazul de trădare.

Totuși, încrederea se clădește cu timpul, cu asumarea responsabilităților, cu înțelepciune și cu dorința de a construi ceva alături de partener. În general, acele cupluri care rămân sudate până la sfârșitul vieții au această capacitate de a lupta pentru relație, fără ca vreunul dintre parteneri să fie ostil pentru o perioadă îndelungată.  

Secretul unei căsnicii fericite. Timpul de calitate petrecut împreună 

O căsnicie nu înseamnă numai întâlnirea acasă, după orele petrecute la birou, îndeplinirea tuturor sarcinilor și îndatoririlor casnice, cumpărăturile făcute împreună sau mersul în vizită la rude. Timpul de calitate petrecut împreună își spune cuvântul în bunul mers al unei relații, iar momentele de relaxare petrecute în doi, sportul împreună, vacanțele, găsirea unor hobby-uri comune, contează mult într-o căsnicie. Poate fi secretul unei căsnicii fericite.

Timpul pe care-l petreci exclusiv pentru tine 

Să nu uităm nici de timpul pe care trebuie să-l petreci exclusiv cu tine și pentru tine, atât tu, cât și partenerul. Momentele în care faci lucruri care-ți aduc bucurie, în care aloci atenție și timp îngrijirii personale, pasiunilor, lucrurilor care te fac să simți fericire, prietenilor, toate sunt la fel de importante. De aceea, fiecare persoană angajată într-o relație sau într-o căsnicie trebuie să învețe și cum să respecte nevoia de spațiu și de timp personal a celuilalt. 

Foto coperta: YoungCreative