Vara este, fără doar și poate, anotimpul preferat în ceea ce privește organizarea petrecerilor de nuntă, iar meniul meniul pentru nunțile de vară are toate șansele să fie un adevărat succes, cât timp ții cont de câteva reguli simple, dar și de o serie de greșeli pe care alții le-au făcut înaintea ta. 

În acest articol vom aborda unele dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac mirii în momentul în care aleg meniul de nuntă și câteva idei care s-ar putea să fie pe placul tău și cât se poate de potrivite sezonului în care are loc evenimentul.

Includ prea multe ingrediente care nu sunt de sezon pentru meniul pentru nunțile de vară

Am putea spune că aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli care se strecoară în deciziile mirilor legate de meniul pentru nunțile de vară. Din dorința de a oferi invitaților un meniu cât mai variat și cât mai bogat în ingrediente aparte, uită că vara se găsesc fructe și legume de sezon foarte ușor. 

Evită să încarci meniul atunci când vine vorba despre o nuntă pe timp de vară, respectiv să te străduiești să incluzi pe listă ingrediente care nu se găsesc ușor. Îndreaptă-ți în schimb atenția către fructe delicioase precum cireșe, zmeură, afine, pepene de diferite feluri și multe altele. Poate, cine știe, în loc de candy bar alegi varianta unui fruit bar. 🙂 

Optează pentru feluri de mâncare mai grele, cu conținut caloric ridicat

O altă decizie mai puțin inspirată, la fel de des întâlnită pentru meniul pentru nunțile de vară, este cea în care cei doi miri nu țin cont de faptul că în ziua nunții lor temperaturile pot fi mai puțin prietenoase, chiar destul de ridicate. Din acest punct de vedere, și senzația de disconfort poate fi una crescută, iar invitaților le va fi ceva mai greu să mănânce preparate bogate în grăsimi, prea dulci, prea sărate sau, în general, prea grele. 

Mai ales dacă ai optat pentru o petrecere în aer liber, iar temperaturile se anunță a fi crescute, încearcă să eviți pe cât posibil carnea grasă, produsele de patiserie cu mult unt în compoziție sau preparatele cu mult ulei, etc.  

Nu iau în calcul preparatele reci și pun accent pe servirea celor calde pentru meniul pentru nunțile de vară

Continuând ideea de mai sus, este limpede că în cadrul unei petreceri de nuntă desfășurată vara, vei avea ocazia potrivită de a pune accent pe preparatele reci. 

Indiferent că vorbim despre înghețată, despre aperitivele reci, despre salate sau chiar și despre unele fripturi reci, mai sărace în grăsimi, cu siguranță acesta poate fi unul dintre momentele potrivite să le incluzi în meniu. 

Nu aleg variante de cocktailuri potrivite pentru vară 

O parte dintre miri uită că există o listă aproape interminabilă de cocktailuri cât se poate de potrivite pentru sezonul estival (cele inspirate din locații exotice, de la malul mării, etc.). Este important de reținut faptul că în cazul unei nunți pe timp de vară, indicat ar fi să nu se pună accent exclusiv pe băuturile spirtoase, cu conținut ridicat de alcool. 

Combinate cu temperaturile ridicate și consumate în exces, acest gen de băuturi pot face mai mult rău decât bine invitaților, iar cocktailurile de vară sunt ocazia perfectă de a evita această problemă. De trecut pe lista pentru meniul pentru nunțile de vară.

Se bazează exclusiv pe tort atunci când vine vorba despre desert la meniul pentru nunțile de vară

Așa cum explicăm și la primul punct al articolului, fructele de sezon pot fi de ajutor atunci când vorbim despre un răsfăț culinar dulce pe care invitații îl vor avea la îndemână. 

Și, desigur, nu trebuie să te limitezi numai la un bufet de fructe, ci poți să extinzi ideile și mai departe de atât: ice cream corner, lemonade corner (limonadă care poate fi de mai multe feluri: cu căpșune, cu piersici, cu pepene, etc.). 

Totodată, tortul servit în cadrul unei nunți de vară poate fi mai inspirat dacă are o compoziție ceva mai ușoară, eventual tot axată pe fructe, mousse-uri lejere și alte astfel de ingrediente. 

Uită să se asigure că unele alimentele trebuie transportate, depozitate și chiar servite în condiții potrivite 

Imaginează-ți că ai ales un candy bar cu mai multe brioșe glazurate, cu cremă de toate aromele, cu eclere, macarons cu creme super gustoase, bomboane fondante și alte delicii, iar masa pe care va fi amplasat acest colț dulce se află fix în bătaia soarelui sau expusă la temperaturile ridicate de afară. Este necesar ca astfel de situații să fie evitate cu orice preț pentru meniul pentru nunțile de vară, mai ales atunci când vorbim despre un eveniment organizat în sezonul cald. 

Tortul și prăjiturile trebuie transportate în condiții proprii (ar fi indicat ca firma care îți face deserturile să le și poată livra cu o mașină specială, frigorifică), dar și depozitate așa cum trebuie la restaurant. 

Alte tips and tricks pentru meniul pentru nunțile de vară

  • inspiră-te din propunerile marilor bucătari ai lumii. Există o mulțime de variante de meniu de nuntă pe site-urile de profil, astfel încât să nu fie nevoie să-ți creezi singură meniul sau să optezi pentru unul „de-a gata” propus de reprezentanții restaurantului la care va avea loc petrecerea.
  • alege furnizori pe baza unor recomandări, a unor recenzii și a unor portofolii bogate. De cele mai multe ori, calitatea face diferența, chiar dacă prețul este poate unul puțin mai ridicat. 
  • îndreaptă-ți atenția și către micii furnizori locali pentru meniul pentru nunțile de vară, de unde te poți aproviziona cu fructe/legume de sezon.

Fotografie de coperta realizata de Antonio Socea