Tu și partenerul ați stabilit data nunții, însă v-ați propus să nu cheltuiți foarte mult cu organizarea acestui eveniment și, în egală măsură, să faceți alegeri inspirate în ceea ce privește un meniu de nuntă?

Nimic mai simplu. Cu un plan bine pus la punct și cu o serie de alegeri care nu vă vor ușura buzunarele într-o manieră categorică, un meniu de nuntă poate fi unul cât se poate de interesant și de gustos, chiar dacă nu va include icre negre și cel mai pretențios tip de friptură de vită. 

Mai jos te așteaptă câteva idei și soluții, care te pot ajuta să alcătuiești un meniu de nuntă la un preț decent. 

Tips and Tricks pentru stabilirea unui meniu de nuntă. Ce trebuie să faci întâi de toate

– Schițează lista de invitați astfel încât să cunoști, per ansamblu, numărul de participanți la eveniment.

– Caută o locație care să-ți permită să poți opta pentru alți furnizori cu mâncare și chiar unele preparate home made.

– Ține cont de sezonul în care va avea loc nunta ta și alege preparatele în funcție de producția locală (legume și fructe de sezon) pentru acel meniu de nuntă

– Ia în calcul durata evenimentului și partea zilei în care va avea loc. 

– Schițează planul evenimentului (ce alte activități de divertisment vor fi incluse, momente artistice, primirea invitaților, dansul mirilor, tăierea tortului, etc.).

– Care sunt preferințele invitațiilor (mai mult ca sigur va trebui să incluzi în meniu de nuntă și preparate vegetariene, ovo-lacto-vegetariene, etc.).

– Întocmește și o listă a băuturilor care se vor consuma în cadrul petrecerii de nuntă.

– Stabilește, alături de partener, bugetul pe care sunteți dispuși să-l alocați meniului de nuntă. 

Ce să mai ai în vedere atunci când stabilești meniul de nuntă 

Dacă ai bifat cu succes pașii mai sus menționați, ulterior va trebui să te mobilizezi pentru a schița profilul unui meniu de nuntă.  

Câte feluri de mâncare vrei să existe la petrecere ta de nuntă? Vrei să alegi un meniu individual (per invitat), care să fie servit la masă sau vrei să optezi pentru varianta unui bufet suedez sau a unui food corner/food truck de unde fiecare dintre cei prezenți va putea merge să se servească? 

În general, varianta unui meniu de nuntă de tip bufet va fi mai puțin costisitoare. 

Dacă alegi meniul de tip bufet, îți va fi mult mai ușor să incluzi preparate variate, care nu trebuie neapărat să fie scumpe, ci să arate bine și să fie gustoase. Poți cere sfatul unui bucătar pentru a alcătui un meniu echilibrat, care să conțină câte puțin din toate. 

Totodată, nu uita că oaspeții tăi trebuie întrebați dacă au diferite restricții alimentare sau alergii. 

Ține cont de dress code, de locul în care va avea loc petrecerea, de stilul nunții tale. În cazul în care locația este una elegantă, este destul de limpede că nu vei putea alcătui un meniu de tip barbeque&pizza. În schimb, dacă nunta va avea loc într-o curte, într-o grădină sau pe o terasă, este posibil ca varianta mai sus menționată să se potrivească de minune. 

În privința băuturilor și în mod special a băuturilor alcoolice, optează pentru variante de calitate, care se pot consuma într-un stil lejer sau în compoziția unor cocktailuri inspirate. Alege un vin bun, ușor, eventual un prosecco pentru întâmpinarea invitaților și pentru momentul tortului, dar și câteva băuturi spirtoase care se pretează a fi folosite în variate combinații. 

Tipuri de meniu de nuntă prietenoase cu bugetul 

Dacă ai stabilit că locația de nuntă și profilul evenimentului se pretează unor astfel de idei de meniuri, sugestiile de mai jos îți pot folosi drept sursă de inspirație. 

Meniu de nuntă în stil food truck

Cine a zis că la nunta ta nu poți servi burgeri sau alte preparate pe care le regăsim în meniurile food truck-urilor de la festivaluri și de la diferite alte evenimente? În cazul unei liste de invitați mai voluminoase, poți apela la trei astfel de camionete cu mâncare, iar un meniu de nuntă îl poți stabili cu furnizorii. 

Meniu de nuntă tip barbeque

Nici un grătar nu sună prea rău atunci când vine vorba despre o nuntă cu profil mai relaxat. Poți alege un astfel de furnizor, alături de care să stabilești preparatele de tip main course și nu uita să incluzi în meniu și diferite legume (porumb, dovlecei, cartofi) care pot fi preparate tot la grătar. 

Alături poți organiza un salad bar, iar meniul va fi complet! 

Meniu de nuntă pizza&pasta 

Două feluri de mâncare extrem de îndrăgite și de gustoase, ale căror rețete clasice pot fi readaptate și împrospătate cu o serie de alimente delicioase, de sezon. Poți opta pentru o locație unde există cuptor pe lemne pentru pizza sau poți închiria două camionete cu mâncare de acest tip. 

Meniu de nuntă cu specific 

Vrei ca acest meniu de nuntă să fie inspirat dintr-o anumită gastronomie? Poți alege un meniu cu specific chinezesc, un meniu franțuzesc, italian, german – practic, orice îți trece prin cap, atâta vreme cât găsești furnizorul potrivit, iar ingredientele folosite se găsesc ușor pe piață și nu au prețuri piperate. 

Mai mult, întreaga petrecere poate avea o astfel de tematică. 🙂 

Alte idei pe care le poți include în meniu

Pe lângă felurile principale de mâncare, te mai poți folosi și de alte artificii pentru a oferi diversitate meniului tău de nuntă.  

Lemonade Bar – o altă idee, excelentă pentru nunțile de primăvară sau de vară, când aproape orice invitat își va dori să se răcorească gustând dintr-o limonadă proaspătă pentru un meniu de nuntă. Poți opta pentru mai multe tipuri de limonadă, precum cea clasică, cu mentă, limonadă cu zmeură, oranjadă, dar și limonadă cu lavandă sau socată. Ce poate fi mai gustos și reconfortant? 

Ice cream corner – o mică gheretă cu înghețată, la fel de potrivită în perioadele calde, de unde invitații își pot alege diferite sortimente aromate cu care să se răcorească.

Donut wall  – un perete plin de gogosi, glazurate în diferite culori și cu diferite arome, simple, cu ciocolată sau vanilie. Cine ar putea să le reziste?