Planificarea unei nunți implică mult research și decizii referitoare la locație, alegerea tematicii, a meniului, a decorului, însă realitatea este că acest proces începe odată ce ai stabilit data evenimentului și alcătuirea unei liste cu potențiali invitați.  În acest punct intervin invitațiile de nuntă, pe care în prezent ai posibilitatea să le realizezi în două variante: Invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale.

Din ce în ce mai mulți viitori miri optează pentru varianta invitațiilor digitale și asta pentru că trăim într-o eră a tehnologiei care evoluează exponențial. 

Care este, în realitate, cea mai bună alegere pentru nunta ta și care sunt aspectele care ți-ar putea influența decizia? Discutăm în continuare despre invitațiile digitale, despre formatul și caracteristicile acestora, urmând ca ulterior să punctăm avantajele fiecărui tip de invitație. 

Ce sunt invitațiile digitale? 

Invitațiile digitale reprezintă acele versiuni electronice ale invitațiilor clasice. Acestea sunt create, personalizate și trimise către destinatar folosind exclusiv mijloace digitale, oferind o variantă modernă și rapidă de a-ți înștiința viitorii oaspeți că urmează să organizezi nunta. 

Chiar și invitațiile clasice sunt realizate întâi într-o formă digitală, urmând ca ulterior să fie printate și expediate. Acestea pot fi personalizate după bunul plac, pot include elemente multimedia și pot fi accesate rapid de pe orice dispozitiv conectat la internet. 

Sunt realizate în general de către un designer grafic și pot fi comandate pe diferite site-uri și platforme, fie sub forma unui șablon deja existent, fie după preferințele și ideile tale. 

Dacă te numeri printre cei mai pricepuți la editare, le poți realiza chiar tu sau cineva drag din cercul apropiat. 

Cert este că în prezent, cererea pentru invitații de nuntă digitale se află pe o pantă ascendentă și chiar dacă unele persoane consideră că acest tip de invitație nu ar avea neapărat efectul unei invitații clasice, realitatea este că invitațiile digitale te pot scuti de multă bătaie de cap și timp de așteptare în ceea ce privește înmânarea și ulterior primirea confirmărilor. 

Mai jos găsești principalele avantaje, dar și dezavantajele ambelor tipuri de invitații. 

Avantajele și dezavantajele invitațiilor tradiționale

Nu eșți pregătită să renunți la invitațiile tradiționale, tipărite? Mai jos ți-am pregătit o serie de argumente pro, care să te ajute să-ți dai seama dacă această opțiune este potrivită pentru nunta ta:

Invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale. Sentimente de tangibilitate și de elegantă

Primirea unei invitații de nuntă în format clasic, într-un plic foarte frumos stilizat, în nuanțe bine alese, oferă acel sentiment de căldură, de notă personală. Da, acesta este stilul tradițional de a înștiința o persoană apropiată că urmează să te căsătorești și poate fi privit, în mod special de către persoanele mai puțin prietenoase cu tehnologia ca fiind o modalitate mai elegantă de a face marele anunț. 

În plus, unele persoane apropiate au tendința de a păstra invitațiile de nuntă un timp îndelungat, pe post de amintire. O invitație tipărită este practic acea dovadă palpabilă, fizică, prin intermediul căreia se anunță un eveniment important din viață, precum nunta. 

Un gest formal, care se încadrează în tiparele tradiționale

Specialiștii în organizarea nunților sunt de părere că invitațiile tradiționale sunt potrivite pentru un anunț formal. Acestea respectă eticheta de nuntă și pot fi foarte apreciate de către generațiile mai în vârstă sau de către persoanele cu care împărtășești o relație formală, de respect reciproc.

Pentru că nu putem scoate în evidență numai beneficiile, îți vom expune și o serie de dezavantaje ale invitațiilor clasice, tipărite pe hârtie:

Invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale. Costurile mai ridicate

În funcție de numărul de invitații pe care le vei avea de printat, de tipul de hârtie ales, atât în cazul plicurilor, cât și în cazul invitațiilor propriu-zise, costurile de producție vor fi mai ridicate când vine vorba despre invitațiile tradiționale. Tipărirea profesională, hârtia de bună calitate, dar și costurile expedierii acestora prin poștă trebuie luate în calcul atunci când optezi pentru această variantă.  De pus pe lista de argumente pentru invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale.

Timpul mai mare de așteptare

Dacă editarea se face în același timp în cazul ambelor variante de invitații, printarea, introducerea invitațiilor tradiționale în plicuri, eventuala sigilare a plicurilor, expedierea acestora către solicitant și expedierea ulterioară către cunoscuți implică un proces mai îndelungat. 

Impactul ecologic 

Dacă faci parte din rândul celor care doresc să sprijine natura, poți să ai în vedere că utilizarea hârtiei, evident, la scară mult mai largă, are un impact negativ asupra mediului înconjurător. 

Avantajele si dezavantajele pentru invitațiile digitale.

Trecem așadar în tabăra cealaltă, unde abordăm beneficiile invitațiilor digitale. 

Timp câștigat

În ceea ce privește viteza cu care se desfășoară acest proces, putem spune din start că invitațiile digitale sunt câștigătoare. Timpul de editare poate varia de la o platformă la alta, însă nu trebuie să uităm că în prezent avem inclusiv inteligența artificială care ne poate ajuta să câștigăm și mai mult teren din punct de vedere al procesului de realizare. 

Însă adevăratul câștig al timpului se va putea simți în momentul în care trimiți invitațiile de nuntă și, evident, în momentul în care primești confirmările. Scutind tot acest proces de a le expedia prin poștă, de a le înmâna personal, vei constata că poți contura lista cu invitați mult mai repede. 

Ca să economisești timp, WedINVITE îți oferă tot ce este necesar pentru a-ți crea singură invitația perfectă de nuntă. Noua platformă wedinvite.ro are funcționalități moderne, iar invitații tăi pot accesa invitația oricând, de pe orice dispozitiv conectat la internet și pot confirma sau infirma prezența prin intermediul formularului de răspuns (RSVP) integrat în fiecare invitație digitală. 

Un mare plus al invitațiilor online de pe platforma WedINVITE este și faptul că acestea au termen nelimitat și oferă astfel posibilitatea de a le accesa în orice moment, fără să te îngrijorezi că nu le vei mai putea modifica sau trimite după o anumită perioadă. Mai mult, poți să incluzi în invitație și un cronometru pentru a număra timpul rămas până la eveniment.

În plus, utilizând platforma wedinvite.ro poți să organizezi mesele invitaților care au confirmat prezența până când obții aranjarea ideală. De asemenea, poți să exporți lista și o trimiți locației sau wedding-planner-ului. De pus pe lista de argumente pentru invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale.

Investiție mai redusă

Costurile invitațiilor digitale vor fi semnificativ mai mici, întrucât nu mai este nevoie să aloci fonduri suplimentare pentru hârtia de calitate, imprimare, livrare. În plus, există o mulțime de platforme online care oferă șabloane de invitații gratuite sau la prețuri foarte mici. 

Și pe wedinvite.ro găsești o sumedenie de modele de invitații de nuntă din care să alegi. Totul la un preț foarte accesibil. Ai două opțiuni de plată flexibile în cadrul platformei WedINVITE și anume o plată unică de 299 lei per invitație cu număr nelimitat de invitați sau 3.99 lei per invitat.

Invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale. Pot fi personalizate în cele mai diverse moduri 

Dacă în cazul printurilor, imaginația ta poate cunoaște anumite limite, în ceea ce privește invitațiile de nuntă digitale, aproape totul devine posibil. Elementele multimedia și alte diverse elemente grafice, efecte, videoclipuri, hărți interactive – toate pot fi incluse într-un mod inspirat în ceea ce va urmă să devină șablonul invitației tale de nuntă. 

Poți utiliza platforma WedINVITE pentru a personaliza fiecare detaliu al invitației tale digitale. Textul, fonturile și imaginile pot fi adaptate pentru a se potrivi tematicii și stilului evenimentului tău. De asemenea, poți adăuga întrebări personalizate în formularul de confirmare pentru a obține toate informațiile necesare de la invitați. Astfel, vei realiza o invitație unică și personalizată care să reflecte perfect viziunea ta și care să impresioneze participanții la eveniment. De pus pe lista de argumente pentru invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale.

Desigur, și în cazul acestor tipuri de invitații, trebuie să punctăm o serie de mici dezavantaje:

Aspectul mai puțin formal 

Așa cum spuneam și mai sus, există situații în care unele persoane pot privi invitațiile digitale ca fiind mai puțin formale. Există acea lipsa a tangibilității, care poate să diminueze puțin din farmecul marelui anunț, mai ales în cazul persoanelor de vârsta a treia, care doresc să păstreze aceste amintiri la loc de cinste, în casă. 

Invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale. Întâmpinarea unor probleme tehnice

Șansele ca unele persoane să nu poată deschide invitația de nuntă pot apărea în funcție de formatul în care această a fost realizată, la fel cum există situații în care unii invitați pot să nu fie familiarizați suficient cu această tehnologie. De pus pe lista de argumente pentru invitațiile digitale vs. invitațiile tradiționale.