Alegerea unor materiale pentru rochia de nuntă nu este întotdeauna o decizie ușoară, deoarece pe lângă apariția impecabilă pe care trebuie să o ai într-una dintre cele mai importante zile din viața ta, vestimentația trebuie să-ți asigure și puțină comoditate. 

Materialul rochiei de mireasă trebuie să fie adaptat în primul rând anotimpului în care are loc nunta, stilului de petrecere și, nu în ultimul rând, stilului tău. 

În prezent, există o întreagă varietate de țesături disponibile, fiecare dintre acestea cu propriile argumente pro și contra. Te invităm să le descoperi punctual, în cele ce urmează, materiale pentru rochia de nuntă.

Materiale pentru rochia de nuntă. Organza, un material ușor, potrivit nunților din sezonul cald

Organza este o țesătură fină, cu o transparență medie, care este disponibilă pe piață într-o multitudine de culori. 

Este în general considerată destul de rezistentă și are capacitatea de a oferi volum, însă în același timp poate fi croită cu destul de multă ușurință. 

Organza poate să dea rochiei de mireasă un aspect mai aerisit și în același timp destul de sofisticat, fiind folosită în mod special în straturile superioare ale rochiei, oferind acel efect de mișcare lejeră. 

Prin urmare, dacă nunta ta nu are un profil extrem de elegant și are loc pe timp de primăvară sau de vară, acest material poate fi luat în calcul pentru realizarea ținutei. De pus pe lista pentru materiale pentru rochia de nuntă.

Tulle-ul, o alegere excelentă pentru rochiile tip prințesă

Dacă ți-ai propus ca rochia ta de mireasă să fie ca-n basme, este posibil ca tulle-ul să fie alegerea perfectă în privința materialului. Acesta oferă mult volum și poate fi combinat ușor cu alte țesături, realizând ținute spectaculoase. 

Este foarte potrivit pentru nunțile cu tematică romantică și este luat de cele mai multe ori în considerare și când vine vorba despre voalul miresei. 

În plus, în anul 2024 se poartă rochiile cu decupaje atipice, cu mâneci bufante – cazuri în care poți folosi, de asemenea, tulle. 

Materiale pentru rochia de nuntă. Catifeaua, o adevărată inspirație pentru nunțile de toamnă sau de iarnă

Cu un efect peste măsură de elegant și cu o compoziție mult mai grea, catifeaua se pretează de minune unui look regal sau acelor ținute de inspirație vintage. 

O rochie de catifea va fi însă și destul de călduroasă, lucru de care este indicat să ții cont atunci când optezi pentru acest material, pentru că ziua nunții tale, indiferent de sezon, implică dans și mai multă agitație. De pus pe lista pentru materiale pentru rochia de nuntă.

Mătasea, una dintre cele mai elegante și versatile țesături 

Mătasea este considerată a fi acel gen de țesătură atemporală, care nu va dispărea din tendințe pe măsură ce trec anii. 

O vei întâlni în diferite texturi, în diferite nuanțe, cu acea strălucire aparte și cu acea capacitate de a se mula frumos pe corp. 

În linii generale, o rochie de mireasă realizată din mătase se va potrivi nunților formale, chic, oferind rafinament, dar și o senzație ușoară, comodă. 

Totuși, ca și dezavantaj, mătasea poate accentua unele imperfecțiuni ale corpului și este mai sensibilă la temperaturi mari. 

Materiale pentru rochia de nuntă. Mikado, o mătase cu greutate

Acest material cu un finisaj strălucitor câștigă din ce în ce mai multă popularitate în sectorul rochiilor de mireasă și asta deoarece grosimea sa oferă o structură aparte ținutelor. 

Este potrivit pentru rochiile mai sofisticate și are capacitatea de a fi modelat destul de ușor și cusut în diferite maniere, însă greutatea sa îl face să fie adecvat în mod particular nunților din sezonul rece. De pus pe lista pentru materiale pentru rochia de nuntă.

Dantela, potrivită în orice sezon 

Folosită ca strat superior, dantela de diferite tipuri este considerată un material cât se poate de romantic și de clasic în același timp. O poți folosi în realizarea unei rochii cu linii simple, dar și în ceea ce privește o rochie cu aplicații bogate. 

Putem spune că dantela poate fi purtată în orice anotimp, însă va fi potrivită în mod particular nunților cu profil elegant sau, în unele cazuri, nunților cu tematică boho. 

Taftaua, o țesătură pretențioasă, grea

În acest caz, lucrurile sunt destul de certe, pentru că taftaua este considerată a fi un material luxos, pretențios, cu mai multă strălucire. Taftaua poate fi folosită pentru a crea mai mult volum și este potrivită în mod special pentru rochiile de mireasă cu croială elegantă și clasică. 

Un minus al acestui material este rigiditatea. Oferă ținutei un aspect regal, însă nu se numără printre cele mai comode alegeri, mai ales în cazul nunților din sezonul cald.  De pus pe lista pentru materiale pentru rochia de nuntă.

Materiale pentru rochia de nuntă. Voalul, potrivit pentru rochiile lejere, fluide

Materialul care poartă această denumire este caracterizat de textura sa fină și delicată, fiind potrivit rochiilor cu aspect fluid, vaporos. 

Este semi-transparent și poate fi fabricat din bumbac și chiar și din lână. 

Poți apela la voal dacă nu vrei să ai o rochie cu prea multă structură, pentru că va oferi comoditate și o estetică ușoară ținutei tale. Este potrivit în mod special în cazul nunților cu profil mai puțin formal. 

Satinul și strălucirea sa ieșită din comun

Această țesătură poate fi fabricată din mai multe tipuri de materiale: fie din mătase, fie din bumbac, fie din fibre sintetice. Una dintre fețele sale este lucioasă (cea purtată la exterior) și poate fi folosit și pentru captușeli. 

Este asociat cu eleganța, deosebit de plăcut la atingere și în general comod, foarte ușor. 

Permite crearea unor detalii destul de precise, precum pliurile sau volanele, așadar, imaginația este singura ta barieră atunci când vine vorba despre o rochie de mireasă din satin. 

Materiale pentru rochia de nuntă. Brocartul, o stofă de calitate superioară, deosebit de elegantă

Cu o istorie bogată în ceea ce privește creațiile vestimentare, brocartul este disponibil într-o varietate de modele și de texturi, fiind ideal pentru evenimentele foarte elegante, formale.

Este un material mai dens, mai bogat, ceea ce-l face în general să fie și ceva mai greu. Poate fi o alegere inspirată pentru o nuntă pretențioasă organizată în sezonul rece. De pus pe lista pentru materiale pentru rochia de nuntă.