Dacă ești fotograf de nuntă începător, probabil consideri că este destul de dificil să gestionezi cum trebuie problemele legate de lumina potrivită atunci când vine vorba despre fotografiile de nuntă. Nu vor exista niciodată două nunți la fel, două locații la fel și nici două surse de lumină care să-l ajute pe cel care-ți face pozele la nuntă să aibă rezultatele pe care le-a obținut la un eveniment anterior. 

Desigur, din acest punct de vedere, este indicat să te orientezi din start către un profesionist, către un fotograf cu recomandări, cu un portofoliu bogat și cu un stil care să se potrivească dorințelor tale. 

Iată care sunt unele dintre cele mai cunoscute modalități prin care un fotograf de nuntă bun știe să gestioneze lumina mai puțin favorabilă în fotografia de nuntă: 

Când se folosește lumina naturală dacă ești fotograf de nuntă

În general, tipul de iluminat pentru fotografia de nuntă depinde foarte mult de locația în care se va desfășura evenimentul. 

Sunt unele locuri cu o arhitectură sau cu un mediu natural absolut incredibile, dar care nu sunt avantajate de lumină, cât și locuri în care lumina naturală „cade” atât de bine încât nu mai este nevoie de niciun artificiu. 

În cazul unei nunți, un fotograf de nuntă va folosi atât lumina naturală, cât și lumina artificială, însă cea mai potrivită și bună lumină pentru aproape orice tip de fotografie este cea naturală. 

O bună parte a restaurantelor care găzduiesc petreceri de nuntă au o iluminare naturală bună datorită ferestrelor multiple (mai ales dacă acestea sunt amplasate pe mai multe laturi), în timp ce altele se pot baza chiar și în timpul zilei pe lumina artificială.

HINT: Dacă ții extraordinar de mult la reușita fotografiilor de nuntă, poate n-ar strica să te consulți cu fotograful tău chiar și înaintea alegerii locației pentru desfășurarea evenimentului. 

Lumina naturală îi va oferi fotografului tău ocazia să abordeze o varietate de compoziții și de tehnici cu care să lucreze, dar și o mai mare flexibilitate. 

Lumina naturală își „face treaba” de minune în cazul ceremoniilor în aer liber, în cazul momentului în care mirii primesc invitații (recepția), în cazul fotografiilor dintre ceremonia religioasă și petrecerea de la restaurant, etc. 

Lumina artificială va fi în general păstrată în cazul ringului de dans și în alte situații care fie se desfășoară la ore târzii (servirea tortului), fie în locuri lipsite de lumină naturală. 

Utilizarea blițului în fotografia de nuntă

Blițul se folosește în mod evident pentru a fixa expunerea subiectului la fotografie și pentru a-l lumina pe acesta, însă poate fi la fel de potrivit și pentru o serie de alte fotografii creative. 

Există camere cu bliț integrat, dar și situații în care blițul este off-camera (montat pe un suport sau pe un trepied) pentru stabilitate. Acesta din urmă poate fi folosit de minune de către un fotograf de nuntă profesionist, deoarece poate fi îndreptat oriunde, iar intensitatea și sincronizarea sa pot fi controlate printr-o telecomandă.

În linii generale, lumina blițului nu ar trebui întotdeauna îndreptată în sus, chiar dacă tavanul contribuie la difuzarea acesteia, pentru că un dezavantaj este faptul că lumina s-ar putea reflecta pe capul subiectului, oferind efectul de cearcăne în jurul ochilor. Vorbim despre acel efect de „ochi de raton”, așa cum este denumit în fotografia de nuntă. 

Pentru a evita acest rezultat, o metodă mai bună poate fi înclinarea blițului, astfel încât acea lumina avantajoasă să vină dintr-un unghi de 45 grade (se poate folosi și o lumină de fond, de umplere, care să vină din cealaltă direcție). 

În același timp, nu se recomandă utilizarea blițului în încăperi iluminate mai mult decât corespunzător, pentru că subiectul fotografiei va părea nenatural de luminos, cu mult mai luminos decât este în realitate. 

Desigur, există o mulțime de alte tehnici în ceea ce privește utilizarea blițului în fotografia de nuntă. 

Metode care mai pot îmbunătăți tehnica pentru un fotograf de nuntă în cazul unei petreceri de nuntă

Utilizarea de către un fotograf de nuntă a luminii laterale (adică lumina care vine din partea stângă sau din partea dreaptă a subiectului) poate oferi o anumită textură și o anumită adâncime fotografiei. Știm cu toții că subiectul poate arăta complet diferit dacă este fotografiat din unghiuri diferite. 

Acea oră de aur („golden hour” – așa cum este cunoscută în fotografie) face referire la o serie de momente ale zilei în care lumina naturală este absolut perfectă pentru a obține fotografii spectaculoase. 

Pozele realizate în ultima oră de dinaintea apusului sau în prima oră de după răsărit au acest avantaj uimitor, de care un fotograf profesionist va ști să se folosească. 

În ceea ce privește petrecerile de nuntă, este absurd să ne gândim că e cazul să ne trezim la primele ore ale dimineții pentru a profita de această lumină, însă vor rămâne acele momente din preajma apusului. 🙂 

Să nu uităm nici de faptul că folosirea unui reflector de lumină poate avea efecte uimitoare în anumite situații. Atunci când lumina ambientală este una puternică, poate provoca umbre destul de dure, care vor face ca detaliile să se piardă în fotografii. 

Astfel, un fotograf de nuntă priceput va ști cum să utilizeze un reflector pentru a oferi acea lumină completă și avantajoasă pentru subiectul său.