Una dintre primele decizii pe care le ai de luat după ce te-ai logodit este data la care va avea loc nunta ta. Sau, mai bine zis, întâi de toate, nuntă iarna sau vara?

Fiecare dintre cele patru anotimpuri ale anului vine la pachet cu o serie de argumente pro și contra în ceea ce privește organizarea unei nunți, însă în acest articol ne vom limita la cele două anotimpuri diametral opuse – iarna vs. vara. 

Dacă tu și partenerul sunteți genul de persoane care văd atât în iarnă, cât și în vară, o sumedenie de ocazii potrivite pentru unul dintre cele mai importante evenimente din viața voastră, mai jos puteți descoperi câteva dintre atuurile acestor două anotimpuri atât de frumoase și atât de diferite. Să le luăm pe rând pentru nuntă iarna sau vara

Nuntă iarna sau vara. Argumente pro nuntă pe timp de vară 

Vara te poți bucura de cele mai ridicate temperaturi și de cele mai puține șanse de precipitații. Acesta poate fi considerat a fi principalul motiv pentru care cei mai mulți dintre viitorii miri aleg să-și programeze nunta în timpul lunilor iunie, iulie sau august. 

Alte motive foarte importante pentru care ți-ai putea face nunta pe timp de vară mai sunt:

 • poți opta pentru o locație de nuntă în aer liber. Vara va fi, cu siguranță, cel mai potrivit anotimp pentru a lua o astfel de decizie, iar dacă ai visat dintotdeauna ca nunta ta să aibă loc într-o grădină înflorită, este evident că trebuie să-ți direcționezi ideile către o nuntă într-una dintre lunile verii. 
 • ziua este mai lungă, ceea ce înseamnă că vei avea la dispoziție mai multe ore de lumină pentru distracție și implicit mai multă flexibilitate în ceea ce privește alcătuirea programului din ziua nunții. Practic, vei putea programa cununia religioasă mai târziu, petrecerea de nuntă și mai târziu, iar în dimineața evenimentului vei avea mai mult timp pentru pregătiri. 
 • oferta în materie de flori utilizate pentru decor este cu mult mai vastă comparativ cu iarna. Ai avantajul de a te bucura de florile de sezon, eventual cultivate local, care au și prețuri mai bune. 
 • te bucuri de mai multă varietate și în cazul meniului ales pentru petrecerea de nuntă. Vei avea la dispoziție mai multe alimente fresh, locale, mai multă culoare, posibilitatea de a servi cocktail-uri exotice într-un cadru cât se poate de potrivit, de a apela la diferiți furnizori cu food-trucks, amplasate afară, petrecere în stil barbeque, petrecere cu tematică picnic, corner cu înghețată, lemonade bar și alte detalii, extrem de adecvate în timpul sezonului cald.
 • ținutele mirilor și ale invitaților pot fi, de asemenea, mai versatile, mai ușoare, mai comode. O nuntă pe timp de vară poate fi ocazia ideală pentru a purta o rochie ușoară, scurtă, subțire, vaporoasă, nu-i așa? De pus pe lista de argumente pentru nuntă iarna sau vara.

Argumente contra nuntă pe timp de vară

Trecem și la aspectele mai puțin convenabile ale unei nunți organizate în acest anotimp. 

 • Vara este cel mai solicitat anotimp în ceea ce privește nunțile. Asta înseamnă că multe dintre locațiile de evenimente trebuie rezervate din timp deoarece gradul de ocupare va fi unul foarte ridicat. 
 • Prețurile pentru închirierea locațiilor sau prețurile meniurilor vor fi mai mari pe timp de vară. 
 • Temperaturile ridicate (în mod special în perioada lunilor iulie-august) pot crea ceva disconfort, mai ales dacă te numeri printre cei mai neprietenoși cu căldura sau printre invitații tăi există persoane vulnerabile la căldură (seniori, copii, persoane cu diferite probleme de sănătate).
 • în plus, temperaturile ridicate pot aduce de la sine și alte inconveniente – machiajul care rezistă mai puțin, mirii care transpiră rezistând în outfit-urile de nuntă poate prea groase, etc. De pus pe lista de argumente pentru nuntă iarna sau vara.
 • vara te vei lovi și de problema concediilor. Pentru că vorbim despre cea mai lungă vacanță a copiilor, există riscul ca o parte dintre invitații tăi să nu poată participa la eveniment fiind plecați în concediu. 

Nuntă iarna sau vara. Argumente pro nuntă pe timp de iarnă

Sărim așadar la al doilea anotimp abordat în acest articol – iarna și toate motivele pentru care ai putea să-ți dorești o nuntă în această perioadă

 • decorul de care te-ai putea bucura poate fi unul magic (bineînțeles, trebuie să iei în considerare că șansele de a avea zăpadă în ziua nunții pot fi relative, mai ales în ultimii ani, când climă dă semne de schimbare).
 • vei putea organiza nunta într-un timp mai scurt, pentru că nu va există o cerere atât de ridicată pentru locații și pentru furnizori. 
 • costurile în ceea ce privește închirierea locației sau pentru meniurile prestabilite ar trebui să fie mai scăzute. 
 • la partea de meniu, și aici vei putea să te joci cu tot felul de alegeri interesante, de sezon. Bucate savuroase, băuturi calde, deserturi încântătoare, poate mai grele. Cert este că iarna este momentul potrivit să ne bucurăm cu toții de acel tip de comfort food. 🙂 De pus pe lista de argumente pentru nuntă iarna sau vara.
 • poate fi momentul ideal în care să te folosești de elemente de decor magice: lumânări, foc de tabără, perdele de luminițe. O nuntă de iarnă poate fi ocazia perfectă pentru a insera detalii calme, confortabile, de care să te bucuri împreună cu invitații tăi. 
 • să nu uităm nici de culorile de poveste și nici de materialele mai pretențioase, însă mai groase, cum ar fi catifeaua. 

Argumente contra nuntă pe timp de iarnă 

Evident, și iarna are o serie de dezavantaje cu care vine la pachet atunci când vorbim despre organizarea unui astfel de eveniment:

 • temperaturile vor fi mai scăzute. Poate, în unele cazuri, chiar prea scăzute. Ceea ce înseamnă că vestimentația mirilor și a invitaților va trebui să fie adaptată vremii de afară. Desigur, odată ajunși la interior, lucrurile se schimbă. 
 • și în acest caz trebuie să ții cont de vacanța de iarnă, însă vorbim totuși despre o perioadă mai scurtă comparativ cu vara. 
 • vremea poate fi imprevizibilă. Așa cum spuneam mai sus, poți visa la zăpadă și decor alb în ziua nunții, însă există riscul să te alegi cu ploaie și noroi – lucruri pe care este indicat să le ai în vedere. De pus pe lista de argumente pentru nuntă iarna sau vara.
 • Și pentru că suntem la capitol vreme, îți putem spune și că zăpezile peste măsură pot aduce, de asemenea, diferite probleme, precum blocarea traficului, drumuri înzăpezite, zboruri anulate, furnizori întârziați, etc.
 • ziua va fi mai scurtă, ceea ce înseamnă că vei avea mai puțin timp de organizare pe lumină naturală, în data marelui eveniment. 

Tips and tricks pentru nuntă iarna sau vara

 • discută cu partenerul și luați o decizie comună. Alegeți ceea ce vă caracterizează mai mult, ținând cont de buget, dar și de argumente pro și contra atribuite fiecărui anotimp. 
 • planificați totul din vreme, astfel încât să nu vă simțiți presați de alegerea unui anotimp anume, doar pentru că evenimentul trebuie organizat mai repede. 
 • vizitați mai multe locații pentru petrecerile de nuntă înainte de a lua decizia finală.
 • uitați-vă și peste meniurile de nuntă și observați care pot fi oportunitățile de care vă puteți folosi în fiecare dintre cele două anotimpuri. De pus pe lista de argumente pentru nuntă iarna sau vara.