Planificarea unei ținute pentru nuntă (plus cea pentru pălăriile de nuntă) nu este întotdeauna cel mai ușor lucru pe care îl ai de făcut, mai ales dacă te afli în postura de mireasă, caz în care știi din start că toate privirile vor fi ațintite asupra ta. 

Poate fi dificil, mai ales dacă nu ai cochetat cu moda prea mult în trecut, să alcătuiești un outfit elegant, adecvat și care să respecte regulile generale și eticheta evenimentului, iar acest lucru se poate aplica și în cazul intenției de a purta una dintre pălăriile de nuntă.

Pălăriile de nuntă. Poți purta o pălărie la nuntă? 

În principiu, da. Spunem în principiu, pentru că există mai mulți factori de care acest mic și elegant accesoriu poate fi luat în calcul. 

De exemplu, vorbim despre cultură, despre perioada anului, despre vremea de afară, despre locația evenimentului, despre vârsta persoanei care urmează să o poarte, despre stilul pălăriei – așadar, sunt multe aspecte pe care trebuie să le iei în calcul. 

Cine ar putea purta o pălărie la nuntă? 

Dacă ocazia și stilul evenimentului o permite, toată lumea. În unele culturi, este un obicei ca mama miresei să poarte, în primul rând, una dintre pălăriile de nuntă. Mireasa își poate alcătui o ținută demnă de cele mai pretențioase prezentări de modă, completând-o cu o pălărie bine aleasă. 

Dacă ne uităm la nunțile regale, vom observa cum personalități precum Prințesa de Wales, Ducesa de Sussex sau Prințesa Eugenie au purtat aceste accesorii cu o elegantă aparte și ca și cum nu ar depune niciun fel de efort. Bineînțeles, nu trebuie să ai sânge albastru pentru a purta o pălărie la nuntă, însă trebuie să te asiguri că stilul evenimentului, locația și vremea de afară sunt potrivite pentru asta. 

Pălăriile de nuntă. Cele mai bune locații și momente în care ai putea purta o pălărie

Dacă nunta (fie că vorbim despre ceremonia religioasă, fie despre petrecerea de nuntă) are loc afară, în aer liber, unde vei avea contact direct cu soarele – o pălărie poate fi mai mult decât justificată. Așadar, dacă urmează să mergi la o nuntă care are loc într-o grădină, pe malul unui lac, pe plajă – atunci vei avea argumentul nr.1 alături de tine pentru a purta una dintre pălăriile de nuntă.

Alte momente plauzibile pentru a purta pălărie: un eveniment white-tie (care implică de la sine și o pălărie), un eveniment de tip glam (o petrecere în stil Gatsby, retro), un eveniment în stil country, etc. 

Specialiștii atrag totuși atenția că în cadrul evenimentelor cu mulți invitați care trebuie să participe și să observe strânși împreună parcursul unei ceremonii, nu este neapărat de bun augur să optezi pentru o pălărie supradimensionată (deoarece aceia care vor sta în spatele tău nu vor vedea de tine). 

Când vine vorba despre șepci, căciuli, pălării de tip sport sau bandane, este de la sine înțeles că acestea nu ar trebui să-și facă loc în alcătuirea unei ținute de nuntă, indiferent care este rolul participantului. 

Cum alegi modelul și culoarea pălăriei pentru ținuta de nuntă? 

În linii generale, pentru a păstra un aspect chic, trebuie să te încadrezi într-o paletă de două nuanțe sau chiar să alegi una dintre pălăriile de nuntă într-o singură culoare. Preluarea unei culori a rochiei sau a pantofilor pe care urmează să-i încalți este considerată o alegere sigură în ceea ce privește pălăria. 

Pentru un aspect ceva mai îndrăzneț, poți opta pentru nuanțe complementare. 

Mai există și varianta să alegi nuanțe-vecine în spectrul de culori. De exemplu, portocaliu și roșu sau albastru și turcoaz. 

HINT pentru Pălăriile de nuntă.: Culoarea pălăriei trebuie să se potrivească de minune cu nuanța părului tău și cu nuanța tenului, pentru că se va află chiar în zona acestora. Câteodată, acesta poate fi cel mai bun punct de plecare atunci când alegi modelul și culoarea unei pălării pentru nuntă. 

O pălărie de dimensiuni mari poate fi măgulitoare, însă purtată de către o persoană cu față micuța sau dacă circumferința acesteia depășește lățimea umerilor, poate fi avea un efect de…prea mult. 

O pălărie de dimensiuni mai mici poate fi purtată și în stil ușor înclinat sau chiar în lateralul capului, mai ales dacă ai în plan să-ți arăți mai mult podoabă capilară. Asigură-te însă că designul pălăriei alese nu dezechilibrează ținuta și că se potrivește perfect cu stilul rochiei. 

Despre pălăria miresei 

În ceea ce le privește pe mirese, din ce în ce mai multe renunță chiar și la voal pentru a purta o pălărie în ziua cea mare. Fie acestea de inspirație vintage, fie în stil boho-chic sau country, în nuanțe albe, crem, nuanțe neutre pământii. 

Anumite pălării pot fi chiar personalizate la comandă, cu diferite mesaje cum ar fi data nunții, „yes, I do”, o declarație de dragoste, însă trebuie să te asiguri că stilul evenimentului permite acest detaliu, deoarece în cazul unei nunți cu dress code black tie sau chiar white tie, aceste ”artificii” nu sunt așa potrivite. 

Să nu uităm nici că există una dintre pălăriile de nuntă cu voal integrat (cu plasa de diferite tipuri), voalete, sau chiar și diferite accesorii de păr (cleme decorate cu perle, cu cristale, cu pene) care pot avea cusut acel material transparent care să cadă pe ochi. 

Pălăriile de nuntă. Exemple de alte accesorii pe care le poți purta la nuntă

Dacă totuși simți că o pălărie ar fi prea mult pentru outfitul tău de nuntă și ai senzația că nu ți-ar avantaja în niciun fel ținuta, există și alte tipuri de accesorii pe care le poți avea în vedere.

Geanta – fie aceasta tip plic, fie cu baretă sau cu lanț pe umăr – în orice caz, atunci când vorbim despre un eveniment, ci nu despre o ținută de zi cu zi (office, casual, etc.) trebuie să aibă un format mai mic. 

O geantă bine aleasă, fie un plic cu aplicații metalice (adaptat, bineînțeles, ținutei și orei la care are loc evenimentul), fie o geantă din catifea în nuanțe închise, elegante (pentru nunțile de toamnă sau de iarnă) sau alte modele – este important să-ți reflecte stilul, să reflecte ocazia și să-ți completeze ținuta. 

O pereche de pantofi statement – vei auzi des acest termen, de statement. El face referire la o piesă vestimentară îndrăzneață, unică, care te scoate din anonimat și care are toate șansele să fie observată întâi de toate. 

Așadar, niște pantofi unici pot completa de minune o ținută de nuntă, fără să fie în definitiv nevoie să mai apelezi și la alte accesorii sau trucuri pentru a ieși în evidență într-un mod cât se poate de plăcut și original. 

Bijuteriile statement – incluse în aceeași categorie, a accesoriilor cu caracter unic, care se observă de la prima apariție, acestea pot fi, de asemenea, cheia de succes a unei ținute ideale pentru nunta la care urmează să participi.