Știai că ți se poate impune un dress code la nuntă? Ți s-a întâmplat vreodată să primești o invitație la o nuntă, dar să nu știi concret cum anume să te îmbraci? Nu ar trebui să te simți ciudat, deoarece dress code-ul la nuntă poate fi de mai multe feluri și asta în principal în funcție de stilul evenimentului în sine.

Există cazuri în care poți fi invitată la o petrecere de nuntă în grădină – loc în care tocurile nu sunt tocmai binevenite, sau, din contră – evenimentul să fie unul de tip black tie – și implicit să presupună o ținută foarte elegantă. Este important să știi de la început care este diferența între cele mai cunoscute stiluri de vestimentație adoptate la nuntă, în prezent.

Stilul unei nunți este recomandat să fie anunțat prin intermediul invitațiilor de nuntă, pentru ca oaspeții să-și facă o idee asupra modului în care se vor îmbrăca. Ce faci însă dacă pe invitație nu se regăsesc informații și despre dress code la nuntă? Poți întreba unul dintre miri, pe unul dintre apropiații acestora, te poți ghida în funcție de locația evenimentului sau poți ține cont de unul dintre sfaturile pe care ți le-am pregătit mai jos.

Dress code la nuntă White Tie

Acesta este stilul care impune cele mai elegante ținute și, de regulă, nu este foarte întâlnit sau solicitat în cadrul unor petreceri de nuntă. Dacă totuși te afli în această situație, este recomandat să știi că dress code la nuntă White Tie presupune să îmbraci o rochie lungă și elegantă, de seară. White Tie nu admite excepții de la această regulă, așadar nu este indicat să alegi o rochie scurtă sau trei sferturi, deoarece nu vei respecta dress code-ul impus. Evident, la White Tie sunt obligatorii tocurile, un plic de seară și eventuale bijuterii sofisticate pentru accesorizare. Bărbații vor purta un smoching cu cozi, o cămașă albă, vestă, papion și încălțăminte foarte elegantă.

Dress code Black Tie 

Black Tie este, de asemenea, un dress code la nuntă foarte elegant. Este aproape de la sine înțeles că un eveniment Black Tie are loc pe timp de seară, iar doamnele trebuie să îmbrace o rochie lungă până în podea (fără glezne la vedere). Cu toate acestea, dacă discutăm de un Black Tie poate mai puțin formal, uneori se acceptă și o rochie de cocktail. Bărbații trebuie să poarte smoching și, în cele mai multe dintre cazuri, papion. Dacă nunta are loc pe timp de vară, în cazul Black Tie sunt acceptate și sacoul alb și pantalonii de costum negri.

Dress code la nuntă formal 

Acest stil indică faptul că evenimentul va fi unul elegant, prin urmare se pot adopta ținutele specifice dress code-ului Black Tie sau se poate merge pe o ținută din respectiva zonă. Nu e neapărat nevoie de un smoching, însă bărbații vor opta tot pentru un costum elegant, iar doamnele pentru o rochie lungă sau o rochie de cocktail. Este indicat ca bărbații să poarte totuși cămașă albă, însă în acest caz pot opta pentru cravată.

Dress code cocktail 

În această situație, lucrurile încep să se relaxeze puțin din punct de vedere al vestimentației, însă nicidecum către zona casual. Ținuta de cocktail reprezintă o alegere de mijloc între eleganță și confort, însă tinde mai mult către primul dintre stiluri. Doamnele pot alege în această situație o rochie până la genunchi, iar domnii trebuie să poarte costum și cravată.

Dress code semi-formal sau dressy casual 

În acest caz, te poți juca mai mult cu paleta de culori a ținutei tale, în mod special în funcție de perioada în care are loc evenimentul. Dacă este o petrecere de zi, poți opta pentru culori mai deschise/culori pastel, în timp ce dacă vorbim despre o petrecere de seară, este indicat să apelezi la culori mai închise. O ținută semi-formală pentru dress code la nuntă poate presupune o rochie sub genunchi și chiar o fustă și un top elegant. Dacă evenimentul sau ceremonia religioasă se desfășoară în aer liber sau într-un loc cu gazon, este de preferat să eviți tocurile. E important ca la un astfel de eveniment să nu apari îmbrăcată totuși prea elegant, pentru că eticheta vestimentară este mai permisivă.

Dress code la nuntă festiv 

Denumirea acestei etichete de ținută este destul de nouă în materie de dress code-uri și poate aduce destul de multă confuzie printre invitați. În cadrul unei petreceri de nuntă cu dress code festiv, invitații au ceva mai multă libertate în a alege culori îndrăznețe și accesorii inedite. Una dintre cele mai bune alegeri în ceea ce le privește pe doamnele invitate la o astfel de nuntă poate fi rochia de cocktail în culori mai vii. Domnii pot să opteze pentru un costum accesorizat cu o cravată în culori ieșite din comun.

Dress code casual 

Un real motiv de fericire pentru invitații care se pregătesc pentru o petrecere cu acest dress code la nuntă, deoarece este permis ca ținutele să fie mult mai relaxate. În această situație, nu va trebui să mai ai stresul unei rochii lungi până în pământ. Poți opta liniștită pentru o rochie lejeră de vară, iar bărbații pot alege și pantalonii scurți (bineințeles, puțin mai eleganți). Cel mai probabil, o petrecere de nuntă cu dress code casual va avea loc afară, într-o grădină sau într-o locație pretabilă acestui stil. Cu toate acestea, sandalele de tip papuci, adidașii și tricourile nu sunt o opțiune.

Dress code în funcție de locul unde se va desfășura petrecerea de nuntă sau de tematica evenimentului 

Dacă nunta la care ai fost invitată are loc pe o plajă sau într-o destinație exotică, este limpede că atât cadrul, cât și clima, nu vor fi de partea ta în cazul în care optezi pentru o ținută mult prea elegantă. Sunt acceptate în acest caz rochiile vaporoase, ținutele degajate, din bumbac sau alte materiale naturale. Îți poți completa ținuta cu o pălărie, iar în anumite circumstanțe (nunți cu tematică exotică), bărbații pot purta cămăși cu mânecă scurtă, cu nasturi și în diferite culori.

Totodată, există cazuri în care cei doi miri vor să facă o petrecere tematică, astfel că vor specifica pe invitație dress code-uri cum sunt: animal print, all black, all white, western, anii 80. Este frumos să acorzi interes acestei rugăminți, întrucât evenimentul va fi total diferit dacă invitații vor fi îmbrăcați în ton cu tematica respectivă.

Tu ai avut/vei avea dress code la nuntă? Lasă-ne răspunsul tău în comentarii.