Vasea Onel este castigatorul premiului „Videograful Anului 2015″, distinctie primita in cadrul concursului anual de videografie de nunta, prilej tocmai bun pentru a-l cunoaste mai bine intr-un interviu marca WedMe.
Daca ai vizionat deja o parte din portofoliul lui si i-ai dat follow pe Facebook, atunci cu siguranta vei gasi interesante urmatoarele raspunsuri oferite in interviul de mai jos.

Sa incepem…

De cand exista Vasea Onel Videographer si de ce ai ales videografia de nunta?

Oficial, de trei ani de zile sub nume propriu. In experienta de filmat evenimentul nunta, de opt ani. Am activat sub forma unor parteneriate, echipe, cum se spune. Am ales nunta pentru ca asa a fost conjunctura, sa ma angajez intr-o firma care furniza servicii foto-video pentru nunti. Acolo pot spune ca m-am indragostit de nunti. Inca imi place. Mult! 🙂 Ador nuntile, pentru ca desi sunt toate la fel.. totusi sunt foarte diferite. Tot timpul e o noua provocare, alti oameni, alte trairi. Iubesc emotia pura pe care o au oamenii in momentele respective.

Cum ai caracteriza videoclipurile tale in cateva cuvinte?

Emotionante si pline de mister. 🙂

Ai un anumit public tinta? Cum i-ai descrie pe cei care relationeaza cu stilul tau si care il apreciaza?

Eu cred ca am. Clientii mei sunt tineri educati, care aprecieaza frumosul si care chiar se iubesc. Isi organizeaza nunta cu propriile forte si se implica foarte mult in organizarea fiecarui aspect. Astfel, ei ajung sa traiasca momente memorabile. Poate si din acest motiv nuntile mele sunt emotionante.

Despre videografia de nunta

Filmezi singur sau cu unul / mai multi asistenti? Care este rolul fiecarui membru in echipa? Care sunt atributiile videografului principal si care sunt cele ale asistentului?

Am tot timpul cu mine un asistent care are grija de fiecare obiect din geanta mea. Totul trebuie sa fie la locul lui, in orice moment din timpul nuntii, pentru ca filmez singur, iar in felul acesta nu mai am grija aparaturii, spre exemplu, si sunt focusat doar pe ceea ce am de facut.

Sunt obisnuit sa filmez si sa editez singur. Practic, o mare parte din nunta o montez direct din camera. Nu cred ca o sa las niciodata pe nimeni sa-mi editeze materialul. Viziunea mea nu o sa fie identica niciodata cu cea a unui editor, chiar daca este foarte talentat.

Cate nunti filmezi in fiecare an?

In jur de 25-30.

Ai un moment preferat in desfasurarea unei nunti? Daca da, care este acela?

Sunt mai multe momente. De la primele emotii din zi si pana la sfarsit. Practic, imi plac toate acele momente cand mirii traiesc clipa. Cand realizeaza ce se intampla de fapt in acea zi.

De obicei, cele mai intense trairi sunt atunci cand se imbraca, apoi la cununia civila, la cununia religioasa si la sedinta video. Dar ca sa aleg un moment preferat, acela ar fi cel de la cununia religioasa. De obicei, multi miri nu dau prea mare importanta acestui moment, dar cand se vad acolo in linistea mirifica a bisericii, cu familia alaturi, ei realizeaza ca se intampla ceva spiritual, ca nu sunt singuri in aceasta aventura si atunci ii coplesesc emotiile.

Ai vreo locatie preferata pentru filmari? Unde consideri ca poti realiza cele mai reusite cadre?

Ar fi multe locatii unde pot lua cadre reusite, dar din pacate multe dintre acestea sunt proiectate de oameni mai putin specialisti in ce priveste ambianta si atmosfera. Locurile unde ma simt cel mai bine sunt acelea unde pot sa intervin, sa-mi las creativitatea sa zburde. Cele mai reusite cadre sunt in timpul zilei, la pregatiri, imbracat, sedinta video si biserica.

Pentru clienti

Care este efortul de prelucrare dupa o nunta (numar aproximativ de zile pentru selectie si editare)?

Dupa cum spuneam, stilul de filmare montat direct din camera, imi permite sa am un workflow usor la editare, deci nunta o pot finaliza si intr-o zi, dar… nu se intampla asta datorita obsesiei mele pentru coloana sonora.

Asta imi ia de la cateva zile, la cateva saptamani, sa gasesc melodia potrivita pentru rezumatul nuntii. De obicei, highlights-ul evenimentului il fac in saptamana de dupa nunta, pentru ca sunt inca sub influenta momentelor traite si-mi vine mai usor sa concep un material autentic. Prin metoda aceasta si clientii sunt multumiti, pentru ca li se confirma ca au avut un eveniment de calitate.

Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nunta?

Termenul estimativ de livrare al materialului final este intre trei si sase luni.

Ce primeste clientul la finalul contractului? Sub ce forma sunt livrate materialele?

Clientii primesc povestea vietii lor, reflexia lor ca si cuplu, filtrata prin ochii mei. Materialul final il predau doar pe stick USB, ambalat cu atentie si dichis.

Trei sfaturi pe care le-ai oferi oricand oricarui client!

Sa traiasca la intensitate maxima momentele nunții. Sa nu se uite in stanga si in dreapta, sa se uite doar in ochii sotiei / sotului.

Care sunt criteriile de care consideri ca ar trebui sa tina cont un client atunci cand isi alege un videograf?

Foarte important este sa rezoneze cu videograful ales. E posibil sa-i placa munca lui, dar sa nu fie pe aceeasi lungime de unda si asta va fi o problema in ziua nuntii. Practic, amintirea vietii lor va fi in mainile acelui videograf, iar increderea lor in el este esentiala pentru realizarea unui material de calitate.

Sectiune de inspiratie pentru clienti

Videografii sunt probabil unii dintre cei mai buni critici de nunta, pentru ca, prin natura jobului, sunt nevoiti sa “citeasca din scoarta in scoarta” tot evenimentul ca sa poata surprinde si extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales sa includem in interviurile noastre cateva intrebari pe care probabil orice mireasa ar vrea sa le adreseze cuiva care a vazut de-a lungul vietii sale sute de nunti.

Trei locatii de nunta preferate (dintre cele in care ai filmat).

Clar, pe primul si singurul loc, se afla Conacul Polizu. Acest loc minunat nu il consider doar un restaurant de nunti. Nu, acolo este un loc unde se întamplă lucruri magice. Este un loc unde te simti ca acasa, un loc retras, primitor, dar si plin de mister.

In rest, nu am locatii preferate. Oriunde sunt in lume, daca mirii mei zambesc si se iubesc, atunci acela va fi locul meu preferat.

Preferinta personala: doar DJ sau DJ plus formatie? De ce?

DJ plus formatie. Am vazut putine formatii care ridica sala in picioare din primul minut al nuntii. Formația Feelings din Bacau este si va ramane formatia mea preferata. In general, formatiile si DJ-ii carora chiar le pasa de ceea ce se întampla la petrecerea unde presteaza, fac din nunta respectivă un moment de neuitat. Iar din punctul meu de vedere, o formatie impreuna cu un DJ, acopera in proportie de 100% o petrecere.

Trei formatii / DJ preferate de nunta.

Formatia Feelings Bacau si DJ Octavian Istrate din Iasi. In rest, sunt cam cinci formatii foarte bune din Iasi care-mi plac.

Preferinta personala: cununia religioasa in biserica sau in aer liber?

Clar în biserica. Este imposibil sa traiesti acel moment divin in gradina. Asta e valabil la noi, romanii, pentru ca suntem obisnuiti mai mult sa rezonam cu biserica. In aer liber arata frumos, dar.. lipseste acel ceva 🙂

Trei Idei interesante de marturii.

Vad ca se practica din ce în ce mai mult ideea de photo booth si-mi place mult.

Preferinta personala: nunta de zi sau de noapte? Intai ca invitat si apoi ca videograf.

Ca invitat, de noapte, iar ca videograf, de zi. Nu-mi vine sa cred ca am spus asta. 🙂 🙂

Nunta de sambata vs nunta de duminica. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca videograf?

Din punctul meu de vedere, poate fi in orice zi din saptamana. Eu nu lucrez ca angajat, deci nu am notiunea zilelor saptamanii.

Exercitiu de sinceritate

Daca maine ai fi mire, ce videograf de nunta din Romania ti-ai dori sa filmeze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest videograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂

Fara discutie, Doru Iacovescu! A fost si este mentorul meu, pentru ca a fost prezent in cariera mea exact in momentele potrivite (el nu stie lucrul asta). Cu el am evoluat si de la el inca invat. Este de o sensibilitate aparte, un artist complet. In munca lui gasesc liniste si pace si asta ma multumeste si ma inspira.

Numeste te rog trei videografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.

Doru Iacovescu
Dragoș Badicu (un talent innascut)
Cristi Coman

Dar din afara?

La fel ca si Doru Iacovescu.. mentorul meu din afara este Robert Balasko. Datorita lor am evoluat si am inteles evenimentul nunta. Ar mai fi Santi Veiga si Ray Roman.

Numeste te rog cativa videografi, aflati la inceput de drum, care crezi ca au potential.

Din pacate am avut contact cu multi videografi care au avut si au potențial, dar nu au razbit pe terenul videografiei de nunta. Au fost înghititi de capcana marketing-ului furnizorilor de aparatura video si s-au pierdut în ceata. Prefer sa nu dau nume.

De interes pentru videografi

Ce parere ai despre concursurile de videografie?

Poate una dintre cele mai importante etape din viata unui artist este concursul. In liceul si facultatea de arte plastice pe care le-am urmat, concursul, batalia dintre noi, ca artisti, ne facea sa evoluam, sa invatam, sa fim competitivi.

Ce inseamna pentru tine castigarea premiului de Videograful Anului 2015, in cadrul concursului organizat pe site-ul nostru?

Inseamna incă o confirmare ca nu am ales un drum gresit in viata.

Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele videografice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur sau faci schimburi de experienta cu alti colegi?

Cand am pus mana prima oară pe o camera video, nu exista nici internet. Am invatat singur pe o piata in continua dezvoltare. Am extras tot timpul informatii de unde puteam si oricand aveam ocazia, dar dau merit in mare parte si talentului si inspiratiei.

Mai nou, ma bucura faptul ca aceasta comunitate a videografilor de pe plan national si local incepe să prinda contur si asta ne ajuta sa relationam si sa dezbatem diverse subiecte din domeniu.

Ce sfaturi le-ai putea da videografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un videograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni unul profesionist de nunta?

Sa nu cada in capcana marketing-ului furnizorilor de aparatura video. Sa puna mana pe camera si sa inceapa sa filmeze. Sa lase detaliile tehnice si sa puna inspiratia si creativitatea la treaba.

Stim ca anul acesta organizezi un workshop de videografie de nunta. Ne poti da mai multe detalii? 

Se adreseaza tuturor celor care vor să-mi afle povestea si care doresc sa invete din experienta mea. Am fost frumos surprins sa vad ca locurile au fost ocupate in trei zile, chiar am fost nevoit sa le suplimentez, de la 15 la 22 de participanti.

Tema principala va fi videografia de nunta văzută de mine. Cum se filmeaza o nunta cu o singura camera si cum sa fii cat mai eficient pe parcursul intregului eveniment.

Profilul meu Website Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.