Claudiu Negrea a câștigat la doar 23 de ani premiul de Fotograful Anului 2017, în cadrul concursului organizat de către Fotografi-Cameramani privind fotografia de nuntă. Cu această ocazie, l-am invitat să ne povestească mai multe în cadrul interviului de mai jos.
Pe lângă pasiunea sa pentru fotografie, Claudiu este implicat în diverse proiecte nobile, cum ar fi reabilitarea Compartimentului Clinic de Boli Infecțioase Copii din Arad.
Nu fotografiez ca să fiu un fotograf de duzină, o fac pentru că pentru mine, fotografia este un mod de viață. Pentru mine fiecare eveniment este unic și îl tratez cu responsabilitate maximă. Scopul meu este acela de a transpune povestea voastră și emoțiile din timpul nunții într-o serie de amintiri pe care să le puteți privi cu aceeași bucurie de fiecare dată.
Să începem…
Când și cum a luat naștere pasiunea pentru fotografie și de ce dintre toate ramurile acesteia, fotografia de nuntă?
Fotografia a fost mereu prezentă în viața mea. De mic copil, în toate vacanțele eram cu aparatul în mână. Pe la 15 ani am hotărât că pot face din pasiune un business și am participat la primul meu workshop de fotografie. Pe parcurs mi-am dat seama că cel mai bine mă simt înconjurat de oameni și am ales să o iau pe calea fotografiei de nuntă.
Pe lângă fotografia de nuntă, ce alte tipuri de fotografie mai realizezi?
Pe lângă fotografia de nuntă, mai fac fotografie de stradă. Îmi place foarte mult să mă pierd printre oameni și să caut să creez povești din orice lucru banal.
Cu ce-ți ocupi timpul liber?
În timpul liber îmi place să citesc, să vizionez seriale, documentare, să ascult muzică și să ies cu prietenii. Mă simt cel mai bine când sunt înconjurat de oameni.
Despre fotografia de nuntă și clienți
Cum poți caracteriza fotografiile tale și stilul abordat?
Pot spune că fotografiile mele sunt sincere. Încerc să duc stilul meu cât mai mult spre fotojurnalism. Fotografia de nuntă poate fi văzută ca fotografie documentară. Vreau să surprind momente unice și sincere.
Ai un anumit public țintă? Cum i-ai descrie pe cei care relaționează cu stilul tău și care îl apreciază?
Nu pot spune că am un anumit public țintă. Mirii mei sunt oameni simpli și frumoși care își doresc amintiri și care se bucură de moment.
Cât de mult consideri că trebuie să intervină prelucrarea / editarea în realizarea fotografiei finale și care sunt gusturile tale în materie de prelucrare?
Mergând pe premisa că aparatul de fotografiat nu “vede” precum ochiul uman consider că editarea este importantă în realizarea fotografiei finale. Nu editez distructiv, încerc să păstrez cât mai multă naturalețe în fotografia finală. Personal, am o înclinație spre editarea în alb-negru.
Care este prima regulă pe care o respecți atunci când fotografiezi o nuntă?
Prima regulă când fotografiez o nuntă este să fiu aproape de oameni și să spun povestea lor în fotografii.
Ai idee cam câte nunți fotografiezi în fiecare an?
Fotografiez în medie undeva la 25 de nunți pe an.
Ce crezi că face diferența în ochii clienților între fotografii de nuntă de pe piață?
Cu siguranță, relația pe care o creează cu fotograful.
Pentru clienți
Care este efortul de prelucrare după o nuntă? (număr aproximativ de zile pentru selecție și editare)
Depinde de situație. Sunt perioade în care călătoresc destul de mult datorită naturii job-ului (ședințe foto și nunti în alte orașe sau peste hotare.) Pot spune că efortul pentru selecție și editare poate să dureze aproximativ o lună.
Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nuntă?
Aproximativ 2-3 luni.
Ce materiale poți livra clientului la final?
Albume, tablouri, fotografii printate sau multe altele. Îmi plac mirii care vin cu idei diferite de ce și-ar dori să primească de la mine ca produs finit pe langă ce găsesc în ofertă.
3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând oricărui client.
1. Să aibă o întâlnire cu fotograful înainte de a-l contracta.
2. Să fie sinceri.
3. Să trăiască momentul nunții.
Care sunt criteriile de care consideri că ar trebui să țină cont un client atunci când își alege un fotograf?
În primul rând, să se regăseasca în fotografiile din portofoliul fotografului. După aceea, să vadă dacă este pe aceeași lungime de undă cu fotograful, și, nu în ultimul rând, să aibă încredere că fotograful este prezent acolo pentru ei și știe ce are de făcut.
Care dintre ședințe sunt mai populare, cele realizate înaintea nunții sau după? Ce poți recomanda clienților, dacă ar fi să aleagă una dintre cele două?
Fiecare ședintă își are rolul ei. Cele dinaintea nunții sunt benefice pentru a cimenta relația fotograf-miri, iar cele de după sunt mult mai relaxante, distractive și oferă oportunități de a fotografia în locații diferite de cele din ziua nunții. Le recomand pe ambele cu drag.
Cu excepția mirilor, ce îți face plăcere să fotografiezi la o nuntă?
Copiii, bătrânii, momentele haioase, invitații care se distrează. Îmi place să fiu peste tot unde regăsesc oportunități pentru a fotografia.
Ai un moment preferat în desfășurarea unei nunți? Dacă da, care este acela?
Nu pot spune că am un moment preferat în timpul unei nunți. Empatizez foarte mult cu mirii și trăiesc cu ei întreaga zi.
Există vreo locație preferată pentru ședințele foto de nuntă? Ce te inspiră mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? În ce astfel de locuri ai prefera mai mult să fotografiezi?
Cel mai bine mă simt în natură. Fie munte, mare sau câmpuri de flori, natura oferă de cele mai multe ori oportunități deosebite pentru ședințele foto.
Secțiune de inspirație pentru clienți
Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nuntă, pentru că, prin natura jobului, sunt nevoiți să “citească din scoarță în scoarță” tot evenimentul că să poată surprinde și extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales să includem în interviurile noastre câteva întrebări pe care probabil orice mireasă ar vrea să le adreseze cuiva care a văzut de-a lungul vieții sale sute de nunți.
3 locații de nuntă preferate (dintre cele în care ai fotografiat).
Vă voi spune trei locații din orașul meu, care îmi plac foarte mult. Acestea sunt: Domeniul Lupaș, Tabiet Events și Salon Marem, dar m-am simtit extraordinar și la Club Snagov, Tresor sau Venue din Timișoara.
Preferință personală: doar DJ sau DJ plus formație? De ce?
Aș alege DJ plus band de cover-uri pentru că atmosfera creată îmi oferă mult mai multe oportunități de a fotografia.
Preferință personală: cununia religioasă în biserică sau în aer liber?
Cununie religioasă în aer liber.
3 Idei interesante de mărturii.
1. Un copac
2. O carte
3. Fotografii printate (de la cabina foto)
Preferință personală: nuntă de zi sau de noapte? Întâi ca invitat și apoi ca fotograf.
Ambele variante îmi surâd deși în zona din care “mă trag” 95% din evenimente sunt de noapte și rareori mă întâlnesc cu cele de zi.
Nunta de sâmbătă vs nunta de duminică. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca fotograf?
Sâmbătă.
Exercițiu de sinceritate
Dacă mâine ai fi mire, ce fotograf de nuntă din România ți-ai dori să-ți fotografieze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂
Am foarte mulți prieteni din țară pe care îi urmăresc cu drag și le apreciez munca. Momentan nu mă aflu în situația de a fi mire, dar dacă fac un exercițiu de imaginație cu siguranță în ziua nunții mele mi-aș dori să îl am ca fotograf(ă) pe acela care o să fie cel mai aproape de sufletul meu.
Numește te rog 3 fotografi de nuntă din România pe care îi apreciezi, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.
Florin Ștefan
Casian Podărelu
Sabina Mladin
Dar din afară?
Poți numi câțiva fotografi aflați la început de drum, care crezi tu că au potențial?…
Sincer, la 23 de ani ai mei, consider ca eu sunt la început de drum. 🙂
De interes pentru fotografi
Ce părere ai despre concursurile de fotografie?
Concursurile de fotografie sunt foarte benefice. Pe mine m-au ambiționat spre a mă depăși pe mine însumi.
3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând participanților la concursuri.
1. Să participe!
2. Să nu fotografieze doar pentru concursuri. Premiile încep să vină când nu te gândești la ele.
3. Dacă cred în anumite fotografii din portofoliul lor să le înscrie de cât mai multe ori la concursuri diverse.
Cum ai evoluat și cum îți perfecționezi cunoștințele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, înveți singur sau faci schimburi de experiență cu alți colegi?
Consider că toată viața avem de învățat. Ca și fotografi trebuie să ne educăm constant. Particip la cel puțin un workshop în fiecare an și cumpăr multe altele online, dar cele mai bune hinturi le-am primit făcând schimb de experiență cu alți colegi.
Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflați la început de drum? Care crezi că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nuntă?
În primul rând, să aibă încredere în ei. Să fie constanți în ceea ce fac și să studieze tot timpul.
Ce părere ai despre workshop-urile de fotografie? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ți s-au părut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?
Particip constant atât la workshop-uri, cât și la conferințe, atât în țară cât și în străinătate. De departe, cel mai util workshop a fost cel organizat de Marius Bărbulescu. O altă recomandare este conferința WEDDCAMP la care particip cu drag în fiecare an.