Dacă nunta ta va avea un format mai restrâns, va fi organizată acasă, în curtea părinților sau a unor prieteni, iar tu te pricepi de minune să pregătești tortul și deserturile de nuntă, este posibil ca ideea aceasta să-ți fi trecut deja prin minte. 

În cazurile mai sus menționate și în mod special în ceea ce privește evenimente mai restrânse, cu siguranță tortul și deserturile de nuntă de la cofetarie n-ar fi cea mai inspirată alegere. Un desert de casă, adică home made, va fi, probabil, mult mai apreciat de către toți cei participanți și poate oferi o notă și mai personală evenimentului tău. 

Totuși, să pregătești un tort de nuntă din postura de mireasă nu este un lucru ușor, aspect pe care este indicat să-l ai în vedere dacă ai în plan să-ți asumi această responsabilitate. 🙂 

Iată tot ce trebuie să știi pentru a-ți face singură tortul de nuntă și deserturile: 

Argumente pro și contra pentru tortul și deserturile de nuntă pregătite acasă 

Înainte de a trece la planul de bătaie pentru pregătirea dulciurilor de nuntă acasă, ți-am pregătit mai jos o serie de argumente pro și contra pentru tortul și deserturile de nuntă, care să te ajute să iei decizia potrivită.

Argumente pro pentru tortul și deserturile de nuntă pregătite acasă 

  • O astfel de hotărâre te va ajuta să-ți pui în valoare creativitatea, să poți să dai frâu liber imaginației și să creezi tortul la care ai visat, fără să fii nevoită să te încadrezi în tiparele cofetăriilor clasice. 
  • Pregătirea pentru tortul și deserturile de nuntă acasă te va scuti de o serie de costuri deloc de neglijat, pentru că știm cu toții că în prezent tortul de nuntă poate presupune o cheltuială destul de considerabilă. 
  • Nici candy bar-urile nu au prețuri foarte modeste, aspect pe care-l poți lua de asemenea în calcul dacă vrei ca nunta ta să aibă totuși un profil mai low budget. 
  • Dulciurile home made sunt, fără doar și poate, cele mai apreciate. Invitații tăi vor fi surprinși de gust și vor aprecia, cu siguranță, efortul depus. 

Argumente contra 

  • Această decizie presupune să depui efort și să aloci timp suplimentar. Din rolul de mireasă, s-ar putea să fie nevoie de o organizare destul de riguroasă pentru a duce acest plan la bun sfârșit.
  • Este nevoie totodată de talent pentru tortul și deserturile de nuntă. Dacă te pricepi la deserturi și știi din start că nu există șanse prea mari să dai greș, îți poți asuma această decizie, însă dacă ai îndoieli, poate fi mai bine să apelezi la ajutorul unei persoane pricepute sau să comanzi tortul la o cofetărie. 
  • În cazul în care nunta nu are loc acasă sau într-un spațiu familial, trebuie să ai în vedere că majoritatea locațiilor de petrecere solicită un certificat de conformitate în ceea ce privește tortul de nuntă, pentru că așa spune legea. Dacă ai rezervat totuși un local, interesează-te din timp care sunt pașii care trebuie urmați și dacă este permis să aduci un tort home made sau nu. 

De unde începi cu pregătirea pentru tortul și deserturile de nuntă

Te-ai decis să prepari singură tortul și deserturile de nuntă? Mai jos găsești câteva trucuri care să-ți ușureze întregul proces. 

Inspirație

Chiar dacă ai idee, în linii generale, care va fi tortul ideal pentru petrecerea nunții tale, nu uita să arunci un ochi și pe site-urile cofetăriilor faimoase, dar și pe rețele sociale precum Instagram sau Pinterest. De acolo poți extrage idei noi, mai ales în materie de decor, dar și idei de combinații inedite, poate gusturi și arome la care nu te-ai fi așteptat și multe alte detalii.

Lista de ingrediente pentru tortul și deserturile de nuntă

Alcătuiește din timp o listă a tuturor ingredientelor de care ai nevoie și asigură-te că le ai aproape cu câteva zile înainte de prepararea efectivă pentru tortul și deserturile de nuntă. Sfatul nostru este să aloci timp suficient pentru a face un tort de probă, eventual cu câteva săptămâni înainte de eveniment, poate într-o cantitate mai mică, astfel încât să ai garanția că desertul va ieși conform așteptărilor tale. Cumpără ingrediente de cea mai bună calitate și depozitează-le așa cum trebuie. 

Nu uita nici de lista ustensilelor necesare pentru tortul și deserturile de nuntă

Asigură-te că ai la îndemână castroanele potrivite, spatula potrivită, mixer sau oricare alte obiecte necesare pregătirii tortului și a deserturilor adiacente. 

Numărul de participanți 

Mai mult ca sigur ai deja la îndemână lista invitaților la petrecere. În funcție de numărul acestora, vei știi cât de mare trebuie să iasă tortul și deserturile de nuntă.

În linii generale, o porție de tort presupune cam 125 grame/persoană. 

Există calcule de porții tort și în funcție de diametrul tăvii folosite (pentru un tort cu o înălțime medie/normală, nu pentru un tort cu etaj). Găseșți mai jos câteva detalii în acest sens:

  • tavă diametru 16 cm – 8 felii
  • tavă diametru 20 cm – 12-14 felii
  • tavă diametru 22 cm – 14-16 felii
  • tavă diametru 26 cm – 18-20 felii 

Ajutorul din partea persoanelor apropiate 

Nu ezita să ceri ajutorul persoanelor dragi, chiar dacă ți-ai asumat să pregătești de una singură aceste deserturi pentru nuntă. Deleagă pe cineva care îți poate oferi suport, cu atât mai mult dacă ai pe lângă tine o persoană talentată în prepararea deserturilor de casă. 

Transportul și depozitarea pentru tortul și deserturile de nuntă

În cazul în care tortul este pregătit în altă locație decât cea în care va avea loc petrecerea de nuntă, trebuie să iei în calcul și transportul. Ține cont că, mai ales pe timp de vară, când temperaturile sunt ridicate, tortul trebuie să stea permanent la rece, așadar nu risca să-l transporți în condiții improprii, pentru că te poți trezi cu un conținut alterat sau cu un aspect deformat. 

De asemenea, trebuie să ții cont și de depozitarea tortului la temperatura potrivită și în spațiul potrivit. Asigură-te că ai la îndemână spațiul corespunzător (un frigider mai mare, un raft mai înalt), că este răcit așa cum trebuie și că nu există alte mâncăruri care să emane miros în apropiere. 

Alte sfaturi utile pentru tortul și deserturile de nuntă

  • Masa destinată deserturilor, poate chiar un candy-bar în variantă mai restrânsă, trebuie să fie genul de piesă de mobilier pe care să o ai la îndemână, mai ales atunci când organizezi petrecerea de nuntă acasă. 
  • Poți decora tortul cu flori comestibile, fructe sau alte elemente sau îl poți lăsa în format basic, cât timp îți dorești să se încadreze într-un astfel de stil. 
  • Nu uita să întrebi oaspeții dacă au anumite alergii și să specifici dacă desertul tău conține alergeni (de exemplu, diferite tipuri de nuci).