Ai fost cerută în căsătorie, iar în prezent urmează să alcătuiești lista cu invitați pentru nunta ta, însă ai totuși o serie de întrebări care te macină în ceea ce privește persoanele care îți vor fi alături în ziua cea mare?

Mai ales în cazul în care îți dorești o nuntă restrânsă, dacă nunta are loc departe de casă sau dacă evenimentul tău se află sub anumite restricții, sunt șanse destul de mari să fie nevoie să alcătuiești un guestlist mai scurt.

Cum faci să alegi persoanele cu adevărat importante, cum procedezi cu acei oameni pe care nu-i vei invita, cum faci să nu se supere? Toate aceste întrebări probabil că-ți răsună deja în cap, așadar, iată câteva sugestii și răspunsuri care ți-ar putea fi de folos.

Pași de urmat pentru lista cu invitați

Cu siguranță oamenii pe care-i cunoașteți împreună, tu și soțul tău, sunt de ordinul sutelor și cu siguranță aceștia sunt mai mulți decât vă imaginați, însă pentru a alcătui lista de invitați ceva mai restrânsă, ar trebui să urmezi o serie de pași:

  1. Stabilește un număr total de invitați.
  2. Împarte lista cu invitați la doi, fără să uiți să le atribui și părinților/ socrilor un procent din această listă deoarece vor dori probabil să-și invite prietenii dragi la nunta copiilor (desigur, în măsura în care nunta nu este una extrem de restrânsă și ambii miri sunt de acord).
  3. Ia în considerare și faptul că invitații voștri vor avea însoțitori, fie că vorbim aici de partener sau de copii.
  4. Poți organiza un eveniment cu limită de vârstă, în cazul în care dorești ca la nunta ta să participe numai adulți sau copii peste 14 ani și poți anunța acest aspect prin intermediul invitației.
  5. Ține cont sau nu de reciprocitate – acest aspect rămâne la alegerea ta. Dacă vrei să inviți o prietenă la a cărei nuntă ai fost și tu invitată recent, fă-o, dar în același timp, dacă îți dorești să ai o nuntă restrânsă și să ai lângă tine doar persoanele foarte apropiate, nu face un compromis doar de dragul reciprocității și explică elegant situația.
  6. Stabilește un deadline pentru finalizarea listei. Până la acea dată, este indicat ca tu și partenerul tău să aveți primite confirmările invitaților, astfel încât să știi care este numărul final al participanților la eveniment.

Invitați pe care-i poți tăia mai ușor de pe listă

Dacă ai făcut lista de invitați alături de viitorul soț, iar rezultatul vi se pare unul mult prea mare față de ce v-ați propus, s-ar putea să vă doriți să faceți niște ajustări.

Și da, știm, partea cu ajustările nu este cea mai plăcută, însă în definitiv acest eveniment este despre voi, despre ceea ce vă doriți să fie și despre ceea ce se poate. Care ar fi categoriile de invitați pe care-i puteți tăia mai ușor de pe listă?

Lista cu invitați. Rudele foarte îndepărtate

În cazul în care vreunul dintre voi a trecut pe lista de invitați rude îndepărtate cu care nu a mai vorbit de ani buni, luați în considerare că nu sunteți totuși obligați să-i invitați la nunta voastră. Pentru că, așa cum spuneam și mai sus, acest eveniment reprezintă o celebrare a dragostei voastre și este despre tine și persoana cu care te căsătorești, iar alături trebuie să vă stea, întâi de toate, oamenii foarte apropiați.

Nunta ta nu trebuie percepută ca o reuniune de familie, iar în cazul în care se dorește așa ceva, o astfel de ocazie poate fi organizată separat și nu trebuie neapărat să aibă legătură cu evenimentul tău.

Prieteni cu care nu ai mai vorbit de foarte mult timp

Da, unele prietenii pot fi speciale și se pot desfășura pe parcursul a ani de zile sau pot fi mai intense la un moment dat, iar ulterior, legăturile să se mai estompeze.

Dacă ai avut o prietenă extrem de bună în școala generală sau în liceu, însă în prezent nu v-ați mai auzit poate de 5 sau 10 ani, este clar că invitația la nunta ta nu ar fi tocmai necesară, ba chiar ar putea fi interpretată ca un gest ușor ciudat sau disperat.

În plus, nunta ta va fi un eveniment mult prea solicitant și încărcat cât să te mai poți ocupa și de reaprinderea unor relații de prietenie în care nu ai mai investit timp.

Lista cu invitați. Colegii de la birou

Ei bine, ce te faci dacă tu îți dorești o nuntă restrânsă, însă la birou ai o echipă de 40 de oameni alături de care lucrezi de foarte mult timp? Doar pentru că obișnuiți să luați prânzul împreună sau să rezolvați treburile la birou nu înseamnă că acest lucru te obligă să împarți cu toate aceste persoane un eveniment atât de personal.

Poți selecta 1-2 persoane foarte apropiate pentru lista cu invitați sau poți să te rezumi la a face cinste cu o prăjitură după ce te întorci din luna de miere. Sau, nimic din cele menționate mai sus atât timp cât simți că nu este cazul.

Vecinii 

Pare hilar, însă există multe cupluri care își invită la nuntă și vecinii, mai ales în cazul acelor evenimente cu sute de invitați. Pe de altă parte, dacă nunta ta va fi una restrânsă, iar vecinii tăi nu sunt și cei mai buni prieteni ai tăi, renunță la gândul că ai avea vreo obligație să faci această invitație, pentru că nu este cazul.

Lista cu invitați. Invitați cu antecedente 

Dacă pe lista cu invitați la nunta ta se regăsesc și astfel de nume, ale unor persoane care fie consumă prea mult alcool și reacționează nepotrivit, fie obișnuiesc să petreacă într-un mod mult prea gălăgios, este recomandat să te gândești de două ori înainte de a-i invita, mai ales dacă nunta ta va fi una restrânsă și ai nevoie să mai ajustezi lista. Nu uita că mirele și mireasa sunt cei care ar trebui să fie în centrul atenției la o nuntă.

Tu cum faci lista de invitați? Lasă-ne răspunsul în comentarii.