Ceremonia cununiei civile implică, ce-i drept, o organizare ceva mai puțin pretențioasă comparativ cu o ceremonie religioasă, deși trendurile din prezent includ petreceri fastuoase și cu această ocazie, desigur, după preferințele celor doi miri. 

Există cununii civile urmate de cununii religioase, cununii civile care au loc mai devreme decât cele religioase, dar și cununii civile care nu sunt urmate de cele religioase. De aceea, în funcție de parcursul evenimentelor pe care urmează să le organizezi, este indicat să-ți schițezi un program care să te ajute în procesul de planificare.

Ceremonia cununiei civile. Depunerea actelor și programarea cununiei 

Pentru că vorbim despre o ceremonie prezidată de un oficiant legal și pentru că există o serie de acte și de proceduri care trebuie urmate înaintea programării acestui eveniment, e bine să te pui la curent cu toată lista actelor de care ai nevoie pentru a te căsători civil. 

Ține cont că actele necesare și declarația se depun la sediul stării civile la care urmează să te căsătorești cu un anumit timp înainte de ziua în care se oficiază căsătoria. 

Asigură-te, totodată, că ai la îndemână actele de identitate valabile, certificatele de naștere ale ambilor miri și toate celelalte documente solicitate de autorități. De pus pe lista pentru ceremonia cununiei civile.

Stabilirea listei de invitați

În general, cununiile civile au loc într-un cadru mai restrâns, cei doi miri invitând familia, nașii și câțiva prieteni apropiați. Dacă totuși cununia civilă nu este urmată și de o ceremonie religioasă, poți lua în calcul să inviți și un număr mai mare de participanți. 

Alcătuiește lista tuturor celor care vor fi prezenți în ziua cununiei civile și asigură-te că anunți invitații din timp, mai ales dacă evenimentul tău este programat într-o perioadă de concedii.

În cazul în care evenimentul va fi unul restrâns, nu va mai fi neapărat nevoie să comanzi și invitații tipărite, pentru că vei putea să anunți data evenimentului chiar și la telefon.

De asemenea, interesează-te și care este capacitatea sălii în care va avea loc ceremonia.  

Ceremonia cununiei civile. Alege împreună cu partenerul ținutele pentru cununie

Hainele pe care le veți îmbrăca în ziua cununiei trebuie să vă definească în totalitate și să fie alese strict după gusturile voastre. De regulă, ținuta pentru cununia civilă va fi totuși mai simplă și mai ușor de ales, mai volatilă, comparativ cu cea pentru cununia religioasă, fapt care-ți va permite să te joci mai mult cu piesele vestimentare. 

Ai de ales între rochie, deux-pieces, o salopetă elegantă, iar în cazul cununiei civile, paleta de culori pe care urmează să o utilizezi poate fi și mai variată.  De pus pe lista pentru ceremonia cununiei civile.

Optează pentru un buchet de flori care să-ți completeze ținuta

Desigur, nu trebuie să uiți nici de acest accesoriu floral care îți va oferi oportunitatea să te joci cu modele de flori, cu texturi și bineînțeles cu o mulțime de nuanțe, totul în funcție de stilul ținutei tale. 

HINT: Alege flori care să nu fie sensibile la temperaturile de afară, fie că vorbim despre vremea caldă sau despre cea rece, și optează pentru un furnizor cu recomandări. 

Ceremonia cununiei civile. Programează din timp ședințele de machiaj și de hairstyle

Este perfect normal că într-o zi atât de importantă să-ți dorești să arăți perfect. De aceea, este recomandat să-ți faci din timp programările pentru serviciile de înfrumusețare și să încerci să eviți procedurile cosmetice invazive sau cele cu efect permanent în imediata apropiere a cununiei civile. 

Dacă nuntă ta are loc în timpul verii, asigură-te că ai locul rezervat la salonul tău favorit, cu minimum 2-3 luni înaintea evenimentului. 

În linii generale, este de preferat să programezi aceste ședințe la orele dimineții, pentru că la momentul respectiv nu vei ști cu exactitate ora la care va fi programată cununia civilă.  De pus pe lista pentru ceremonia cununiei civile.

Găsește un fotograf bun

Și în ceea ce privește fotografiile realizate la cununia ta civilă trebuie să faci alegeri inspirate. Orientează-te către un fotograf cu experiență, cu un portofoliu bogat și asigură-te că discuți toate detaliile legate de pozele din cadrul evenimentului tău. 

Comunică din timp data și ora exactă a cununiei, locația și semnează un contract. 

Ține cont că o cununie civilă durează mult mai puțin decât una religioasă. Așadar, fotograful pe care-l vei alege trebuie să știe cum să scoată tot ce e mai bun din acele câteva minute în care voi veți spune da și veți semna actele, deoarece se întâmplă ca aceste evenimente să fie programate la o distanță mică unul față de celălalt. 

Ceremonia cununiei civile. Alege locația potrivită pentru celebrarea cununiei civile 

În cazul în care vei avea un eveniment mai restrâns, în mod evident nu se mai pune problema închirierii unui spațiu extins – locații care, de altfel, sunt la mare căutare și care trebuie rezervate din timp. 

În funcție de numărul de invitați care vor participa la cununia civilă, poți alege un spațiu poate mai puțin convențional –  un pub, un restaurant intim. 

Fiind vorba cel mai probabil despre o petrecere nu neapărat atât de lungă, poți opta pentru varianta în care fiecare invitat își comandă, după preferințe, direct din meniu, fără să mai fie nevoie să apelezi la meniurile prestabilite. De pus pe lista pentru ceremonia cununiei civile.

Răsfață-te din plin și relaxează-te înaintea marelui eveniment

Nu te lăsa copleșită de emoții și de stresul organizării. Dă-ți voie să te relaxezi așa cum se cuvine înaintea cununiei civile, mergi la spa, vizionează filmele sau serialele preferate, fă-ți planuri de vacanță împreună cu viitorul tău soț, etc. Nopțile nedormite și grijile își pot spune cuvântul, iar în definitiv, această zi este despre voi și trebuie trăită din plin, cu toată bucuria!   De pus pe lista pentru ceremonia cununiei civile.