Te pregătești pentru una dintre cele mai importante zile din viața ta și nu ai luat încă o decizie cu privire la voalul de mireasă?
Dacă vrei să cunoști parcursul istoric al acestui mic accesoriu vestimentar, însemnătatea voalului și modalitățile prin care-l pot purta încadrându-te în tendințele din prezent, te invităm să descoperi în continuare o serie de amănunte interesante.
Parcurs istoric al voalului de mireasă
Voalul de mireasă are foarte multe rădăcini istorice și culturale. Deși nu se știe cu exactitate de unde a pornit acest obicei, mulți istorici îl plasează în perioada Romei Antice, atunci când miresele se acopereau în acest fel pentru a se „ascunde” de spiritele rele care ar fi putut să le umbrească fericirea și viitoarea căsnicie.
De aceea, miresele purtau voaluri pentru a-și feri identitatea de aceste spirite, considerându-se că voalul va respinge orice ar putea face o mireasă să se simtă nefericită.
ȘTIAI CĂ: Voalul (dar și rochiile de mireasă) nu au avut dintotdeauna culoarea albă? În timpuri străvechi, miresele purtau voaluri roșii, de culoarea flăcării, despre care se spunea, la fel, că au capacitatea de a îndepărta spiritele rele.
Voalul de mireasă a devenit extrem de popular după nunta Reginei Victoria a Angliei, care a definit imaginea clasică a unei mirese preț de multe secole care au urmat din acel moment.
Deși în secolul al XVIII-lea, voalul de mireasă fusese înlocuit, din ce în ce mai des, cu diademe, bonete și alte articole, momentul nunții Reginei Victoria cu Prințul Albert a relansat voalul ca simbol al statutului și al stilului. Voalul purtat de regină a măsurat peste 3 metri și jumătate în lungime.
În religia evreiască, în timpul ceremoniei „Bedeken”, mirele privește mireasa și pune un voal peste ea, pentru a se „asigura” că se căsătorește cu persoana potrivită, această tradiție fiind izvorâtă din povestea lui Iacov, Rahela și Leah, unde bărbatul a fost păcălit să o ia de mireasă pe Leah, ascunsă sub voal, în locul Rahelei.
Ce semnificați are voalul de mireasă
Dacă ar fi să analizăm mai multe culturi, vom constata că voalul de mireasă reprezintă lucruri diferite, în funcție de zona din care provine mireasa. În general, voalul are atât o conotație tradițională, cât și o utilitate legată de apariție, de fashion.
În credința creștină, voalul miresei a fost mai mereu asociat cu modestia și cu puritatea. De aceea, în prezent, există mirese care aleg să poarte voalul doar la ceremonia religioasă, din respect pentru biserică și pentru tradiții, urmând ca la petrecerea de nuntă să-l dea jos.
În zilele noastre, putem asocia voalul miresei cu oricare dintre următoarele semnificații:
- un simbol al frumuseții și al eleganței
- un element de tradiție și de simbolism cultural
- un element de mister în ceea ce o privește pe mireasă, care urmează să-și descopere chipul și să strălucească în această zi deosebit de importantă din viața sa
- un element cu valoare sentimentală (cazuri în care mireasa poartă voalul mamei sau al bunicii)
- un element de estetică, prin intermediul căruia să se reflecte stilul unic al miresei, al întregii ținute.
Cum alegi voalul de mireasă și care sunt aspectele de care trebuie să ții cont
Alegerea pentru Voalul de mireasă potrivit este deosebit de importantă, pentru că acest accesoriu definește ținuta și poate completa perfect look-ul din ziua cea mare.
Voalul de mireasă poate fi selectat în funcție de stilul rochiei de mireasă:
- dacă rochia este clasică, tradițională – se poate opta pentru un voal lung
- dacă rochia este modernă, minimalistă – se poate alege un voal de lungime medie sau chiar unul scurt, poate chiar un model de tip birdcage.
- dacă rochia este în stil romantic, boem, de prințesă – se poate opta pentru un voal vaporos, cu inserții brodate, cu aplicații florale
De asemenea, forma voalului și volumul sunt detalii de care trebuie să ții cont atunci când alegi accesoriul: voalul poate fi simplu, cu un singur strat și cu o transparență mare sau poate fi unul mai voluminos, mai opac, cu un aspect dramatic.
Totodată, culoarea acestuia nu trebuie să se limiteze neapărat la alb, cu atât mai mult cu cât rochia de mireasă urmează să fie ivoire, champagne sau în alte nuanțe pastelate.
Desigur, și coafura miresei influențează într-o mare măsură felul în care este așezat voalul. De cele mai multe ori, chiar voalul poate dicta coafura, motiv pentru care este indicat să-l ai cu tine în ziua probei, ferm recomandată înaintea ședinței de hairstyle din ziua nunții.
Tendințe 2024 în ceea ce privește voalul de mireasă
În cazul nunților din sezonul curent, trendurile în materie de voaluri combină cu succes clasicul și modernul, mulți dintre designeri oferind variante cu accente personalizate, unice.
Sunt la mare căutare voalurile cu margini brodate (cu dantelă clasică sau cu motive florale), la fel cum sunt în tendințe și voalurile cu aplicații 3D.
Nu fac excepție nici voalurile colorate, ideale pentru acele mirese care vor să iasă din tipare și nici voalurile de tip mantie, ce oferă acea notă dramatică, foarte elegantă.
Acestea se pot atașa pe umeri și pot fi potrivite în cazul ținutelor simple, basic, oferind un element spectaculos de bine integrat.
Tot în 2024 este în tendințe și voalul de mireasă minimalist, fără ornamente, realizat din materiale de calitate precum organza sau tulle foarte fin, dar și voalurile cu inserții de perle.
În cazul în care nu vrei totuși să apelezi la voal în ziua nunții tale, însă ideea eleganței oferite de acest accesoriu îți surâde, vei avea la îndemână și varianta capei, oferind acel aspect regal, dramatic, în locul voalului tradițional.