Ți-ai dorit ca nunta ta să fie altfel decât ceea ce vezi la cuplurile tradiționale și ai vrea să găsești o formă de ceremonie pe care să o simți cu adevărat potrivită ție și partenerului tău? Printre cei care optează pentru o ceremonia umanistă de nuntă se pot număra aceia care nu simt că o cununie religioasă este pentru ei, cei care vor ca evenimentul în sine să aibă legătură cu personalitatea mirilor și nimic mai mult, cei care provin din familii cu religii diferite și care doresc să găsească o cale de mijloc pentru a-și uni destinele.
Află în continuare tot ce ai nevoie să știi despre ceremoniile de nuntă umaniste:
Ce este, în primul rând, ceremonia umanistă de nuntă?
Acest tip de ceremonie se mai numește și ceremonie seculară și este definită ca fiind o ceremonie non-religioasă. În principiu, o ceremonia umanistă de nuntă nu trebuie să fie neapărat pentru o nuntă, ci poate marca și alte tipuri de evenimente precum venirea pe lume a unui copil sau înnoirea jurămintelor.
Este percepută drept un eveniment festiv, potrivit acelor persoane care rezonează cu filozofia umanistă și care vor să marcheze un punct important din viața lor în acest mod.
Umanismul, ca și poziție filozofică, respinge validitatea dependenței de credință sau justificarea anumitor lucruri prin revelații divine. Umaniștii consideră că omul este valoarea supremă, iar adevărul și moralitatea pot fi căutate prin mijloace umane. Astfel, omul ca individ și mijloacele sale sunt puse mai presus de alte lucruri, curent filozofic răspândit de altfel în Europa începând chiar din secolul al XVI-lea, în primul rând în Germania și în Olanda.
În prezent, aceste ceremonii sunt recunoscute oficial în anumite țări (ca de exemplu Scoția), iar în statele în care nu au valoare juridică și nu produc schimbări asupra stării civile a mirilor (cum este România), au un caracter simbolic și se pot oficial în mod legal.
În cazul în care vrei ca nunta ta să fie marcată print ceremonia umanistă de nuntă în România, o poți face în legalitate, însă ceremonia umanistă va avea doar o semnificație simbolică. O vei putea face și după ceremonia civilă.
Cine oficiază o ceremonie umanistă de nuntă
Pentru cei care doresc ca nunta lor să fie marcată de o ceremonia umanistă de nuntă, există în prezent organizatori de ceremonii umaniste, cu care se poate semna un contract și care includ și serviciile unui oficiant. Deși aceste ceremonii nu sunt reglementate pentru moment în țara noastră, vei observa că în cadrul acestor firme există oficianți de ceremonii certificați (chiar dacă acest lucru nu este obligatoriu prin lege pentru moment, este recomandat să apelezi la serviciile unui profesionist care-ți va oferi garanția că evenimentul tău va decurge așa cum trebuie).
Ceremonia umanistă de nuntă nu are o formă strictă, niște texte prestabilite, o durată anume și o structură ca la carte. Avantajul acestei ceremonii este că tu împreună cu partenerul, o puteți stabili fix așa cum simțiți și cum v-ați dorit dintotdeauna, dându-i forma evenimentului perfect pentru voi.
În termeni generali, deși nu este o regulă, oficiantul unei ceremonii umaniste de nuntă redactează textul pentru acest moment, îi poate consilia pe miri și poate contribui la scrierea jurămintelor, îi ajuta pe invitații care vor să rostească un anumit discurs în cadrul evenimentului, desfășoară repetiții, rostește discursul și susține ceremonia în ziua aleasă.
Cum decurge ceremonia umanistă de nuntă
Avantajul pentru o ceremonia umanistă de nuntă este faptul că, spre deosebire de o ceremonie religioasă care are un parcurs prestabilit, în acest caz vorbim despre o formă și un parcurs dat aproape în totalitate de către cei doi miri. Aceștia vor celebra uniunea lor alături de cei dragi, într-un cadru plăcut, fix în felul în care și-au imaginat, rostind cuvintele dorite.
Deși forma și parcursul pot fi ajustate în funcție de preferințe, o ceremonie umanistă de nuntă se poate desfășura astfel:
Oficiantul le urează bun venit invitaților, explicându-le pe scurt semnificația evenimentului, apoi urmează povestea de dragoste a cuplului, un eventual sfat de căsătorie oferit celor doi îndrăgostiți, rostirea reciprocă a jurămintelor, schimbul de verighete, momentul sărutului și câteva cuvinte de încheiere.
Desigur, așa cum spuneam și mai sus, ceremonia poate include și alte momente, cum ar fi un discurs al unei persoane apropiate cuplului, o binecuvântare a părinților, mici intervenții amuzante sau emoționante ale celor mai buni prieteni (aici pot interveni și domnișoarele sau cavalerii de onoare), însă și mai multe exemple de ritualuri cum ar fi plantarea unui copac împreună, ritualul nisipului – când mirii toarnă pământ sau nisip din locurile natale, având ca simbol uniunea celor doi, cât și a familiilor, ritualul cutiei cu vin și scrisori sau al lumânărilor etc.
Unde se poate oficia o ceremonie umanistă de nuntă
Exceptând unele spații precum bisericile, anumite instituții publice, etc, ceremonia umanistă de nuntă oferă mirilor multiple opțiuni în ceea ce privește locul în care poate fi oficiată.
Dacă ți-ai dorit dintotdeauna ca uniunea voastră să fie oficiată pe plajă și nu neapărat de un preot, aceasta poate fi o alegere bună, la fel cum poate fi și malul unui lac, vârful unui munte sau într-un alt loc din natură cu valoare sentimentală pentru relația voastră.
Există anumite situații când organizatorii vor solicita un spațiu special amenajat pentru desfășurarea acestui eveniment (prezența unui acoperiș, foișor, ponton), așadar este indicat ca aceste aspecte să fie lămurite de la început, înainte de a semna contractul cu organizatorul.