Nu există un prilej mai mare de bucurie și sărbătoare în întreaga lume decât acela în care doi tineri îndrăgostiți aleg să-și unească destinele și să clădească împreună o familie, iar nunțile de pe întreg mapamondul sunt printre cele mai diverse, colorate și bogate în obiceiuri și tradiții de nuntă.
De la obiceiuri emoționante și până la tradiții ieșite din comun, există numeroase feluri în care cei doi tineri însurăței își jură iubire veșnică și aleg să petreacă mai apoi pentru a-și celebra uniunea. Dacă o serie de tradiții de nuntă precum aruncatul buchetului, dansul mirilor sau furatul miresei nu ți se par străine, vei fi surprinsă să afli că în țări precum China, Norvegia, Rusia sau Guatemala nunțile decurg ceva mai diferit și sunt caracterizate printr-o serie de obiceiuri străvechi, deloc familiare românilor.
Cele mai fascinante obiceiuri și tradiții de nuntă pe glob
Venezuela: Mirii dispar de la nuntă mai repede decât te aștepți
Nu este nimic ieșit din comun pentru participanții unei nunți din Venezuela să se trezească la petrecere fără mire și mireasă. Și nu, aceștia nu se mai întorc. Se spune că este semn de noroc dacă proaspeții însurăței au reușit să fugă de la petrecere fără să fie prinși, în timp ce invitatul care descoperă primul că mirii au plecat va avea noroc.
Așadar, în Venezuela este perfect normal ca petrecerea de nuntă să continue până dimineața chiar și fără mire și mireasă.
China: Mireasa schimbă trei rochii într-o zi
Multe dintre miresele din China au obiceiul de a purta în timpul ceremoniei o rochie tradițională denumită qipao, pentru ca mai apoi, la petrecerea de nuntă, să se schimbe într-o ținută cu aer mai occidental.
Însă, atunci când petrecerea este în toi, pe timpul nopții, miresele își vor face apariția și într-o a treia ținută: o rochie de cocktail.
Guatemala: spargerea unui bol cu boabe de orez
În Guatemala, gazdele unei petreceri de nuntă sunt părinții mirilor, care au, printre altele, și atribuția de a sparge un bol cu orez, făină sau alte tipuri de cereale atunci când însurățeii ajung la petrecere.
Acest obicei semnifică prosperitate în viitoarea viață de cuplu a celor doi miri.
Congo: zi fără zâmbete pentru mire și mireasă
Dacă în majoritatea culturilor ziua nunții reprezintă un motiv de veselie și petrecere pentru cei doi miri, în Congo tradiția spune că mirele și mireasa nu au voie să râdă sau să zâmbească în ziua căsătoriei.
Dacă fac acest lucru, se presupune că nu iau în serios uniunea lor.
Norvegia: coronița zgomotoasă a mireselor
Una dintre tradițiile de nuntă cu vechime din Norvegia este aceea că mireasa trebuie să poarte pe cap în ziua nunții o coroană în culori metalice care să fie ornată de jur împrejur cu diferite accesorii/charm-uri care scot sunete precum clopoțeii.
O vorbă din bătrâni spune că sunetul scos de coroană în momentele în care mireasa se mișcă are capacitatea de a speria spiritele rele și de a tine deoparte ghinioanele.
Rusia: „karavay”, desertul care prevestește cine va fi șeful în familie
Rușii au, la rândul lor, un obicei aparte în timpul nunții. Mirele și mireasa se vor delecta cu o prăjitură tare numită „karavay”, decorată cu grâu, ce semnifică prosperitatea, și cu inele împletite ce semnifică fidelitatea. Ambii însurăței trebuie să muște din prăjitură, fără însă a-și folosi mâinile, iar cel care va lua cea mai mare mușcătură se consideră că va fi capul familiei.
Tot în Rusia, la Moscova, tinerii proaspăt căsătoriți au obiceiul de a face poze la Mormântul Soldatului Necunoscut de lângă Kremlin și de a depune flori la monument, în semn de respect.
Fiji: mirele oferă în dar socrilor un dinte de balenă
Nu peste tot în lume este la fel de ușor să ceri mâna viitoarei soții. În Fiji, tradiția spune că mirele trebuie să ducă în dar părinților miresei un dinte de balenă, pentru a-i cere acesteia mâna.
Un lucru nu tocmai ușor, având în vedere că dinții de balenă nu se găsesc pe toate drumurile, iar prețul unui astfel de obiect pleacă de la câteva sute de dolari.
Spania: cravata mirelui este tăiată în bucăți
Nu sunt puțini cei care, la o nuntă spaniolă, vor vedea cum cavalerii de onoare taie cu foarfeca bucăți de material din cravata mirelui. Bucățile vor fi ulterior „vândute” celorlalți invitați prezenți la nuntă, tocmai pentru a strânge mai mulți bani pentru tinerii însurăței.
Peru: tortul care vestește viitoarea mireasă
Dacă în România domnișoara care va prinde buchetul miresei va fi cea care se va căsători următoarea, în Peru, tortul miresei este decorat și asamblat de așa natură să prevestească viitoarea mireasă.
Domnișoarele de onoare vor trage de niște sfori așezate la baza tortului, care au legate la capete diferite simboluri, iar cea care va alege sfoara cu o verighetă va fi cea pentru care vor bate în viitor clopote de nuntă.
Suedia: participantele la nuntă sunt libere să-i fure un sărut mirelui
Nu este o glumă, doamnele și domnișoarele prezente în cadrul unei nunți din Suedia pot să-i fure mirelui un sărut, însă doar cu o condiție: doar atunci când mireasa nu este prezentă la masă alături de acesta.
India: „furatul” pantofilor mirelui
Dacă la noi se obișnuiește să se fure mireasa în ziua nunții, ei bine, indienii sunt ceva mai îngăduitori. Ritualul denumit „Joota Chupai” presupune ca rudele de sex feminin ale miresei să fure pantofii de nuntă ai mirelui și să-i înapoieze numai dacă primesc răscumpărarea cerută.
Tot în India, femeile obișnuiesc să se adune înainte de nuntă alături de mireasă și să se decoreze cu desene elaborate pe bază de henna, vopsea cu efect de tatuaj semipermanent ce durează aproximativ două săptămâni.
Fiecare regiune are obiceiuri și tradiții de nuntă specifice, care transformă întregul ritual într-o experiență memorabilă pentru miri și invitații lor. Tu ce obiceiuri interesante din alte țări cunoști? Scrie-ne în zona de comentarii.
Fotografie de copertă realizată de Cătălin Vornicu