Tocmai ce ai fost cerută de soție de partenerul tău, iar de acum începeți să vă faceți planuri serioase pentru planificarea unei nunți? Deși entuziasmul este mare, iar bucuria organizării unui astfel de eveniment este incontestabilă, trebuie luat în calcul de la bun început că planificarea unei nunți nu este o treabă ușoară, mai ales dacă decizi să faci acest lucru fără ajutor din partea unei persoane specializate.
Prin urmare, dacă ai decis să te ocupi de tot procesul de organizare, ți-am pregătit mai jos un scurt ghid cu activitățile pe care ar trebui să ți le programezi în cele 12 luni de dinaintea nunții.
Desigur, acestea au mai degrabă un caracter orientativ menit să-ți ușureze munca în ceea ce privește organizarea unuia dintre cele mai importante evenimente din viața ta.
Astfel, planificarea unei nunți nu ar trebui să devină în nicio circumstanță o muncă dificilă, stresantă, ci o vei putea vedea și percepe efectiv ca pe o activitate distractivă.
În momentul în care ești gata să începi, poți utiliza acest plan de mai jos pe post de șablon pentru organizarea evenimentului tău și poți bifa fiecare sarcină pe care ai reușit să o duci la bun sfârșit.
Ia în considerare că nunta ta va avea loc după o perioadă de pandemie
Înainte de a trece planificarea unei nunți, la ghidul propriu-zis al celor 12 luni de dinaintea unei nunți, trebuie să-ți reamintim că nunțile din perioada post pandemică au șanse să se desfășoare ușor diferit față de evenimentele cu care ne-am obișnuit până la începutul pandemiei, așadar ia în considerare că ar putea exista fie restricții, fie reguli de participare, fie invitați ceva mai reținuți, fie oameni care pur și simplu se tem pentru sănătatea lor sau, din contra, oameni care sunt absolut încântați că în sfârșit vor petrece.
În ceea ce privește contractarea unor servicii pentru petrecerile de nuntă (locații de nuntă, band-uri, cabine foto, fotografi), cererea pentru anii 2022 și 2023 va fi una foarte mare, întrucât există multe cupluri care și-au amânat nunțile pentru această perioadă, dar și cupluri care au decis să se căsătorească de curând. Îți recomandăm să te înarmezi cu răbdare și să-ți faci rezervările din timp.
Începutul pentru planificarea unei nunți
Sigur că vei începe să-ți faci planificarea unei nunți atunci când vei considera de cuviință, poate chiar și cu doi sau trei ani înainte de marele eveniment, însă, în linii generale, este indicat să ai schițat un program pentru cele 12 luni anterioare nunții tale.
Mai mult, ia în considerare că această experiență trebuie să fie una plină de bucurie și entuziasm, și nu una resimțită ca o serie de task-uri interminabile și cauzatoare de stres deoarece în definitiv evenimentul este despre bucuria ta și a partenerului tău.
Astfel, oricând te vei simți copleșită de partea organizatorică a nunții tale, nu ezita să ceri ajutorul apropiaților sau al unei persoane specializate, respectiv al unui wedding planner.
12 luni înaintea nunții
Deși nu există niciun fel de presiune sau program strict al felului în care decurge planificarea unei nunți, în linii generale, dacă vrei să găsești disponibilă o anumită locație sau să pornești de la un buget anume, este recomandat să te apuci de aceste planuri cu minimum 12 luni înainte. Desigur, în cazul de față, cel al perioadei post pandemie, recomandarea noastră în ceea ce privește alegerea unei locații (mai ales dacă vorbim de o locație cu renume) este să începi să porți discuțiile și să faci vizionările chiar și cu doi ani înainte. Acest lucru se aplică și în cazul slujbei religioase și respectiv al bisericii la care vreți să faceți nunta.
Tot cu cel puțin 12 luni înainte ar trebui eventual să porți și o discuție cu partenerul referitoare la bugetul pe care-l veți aloca evenimentului vostru, care sunt prioritățile și care ar fi, în medie, numărul de invitați la nunta voastră.
În această perioadă ar trebui să faci research-ul pentru planificarea unei nunți și eventual să ceri oferte sau disponibilități și pentru alte servicii de care vei avea nevoie la nuntă: aranjamente florale, band, DJ, candy bar.
Planificarea unei nunți: 10 luni înainte
În această etapă este indicat să ai stabilite locația de nuntă, principalii furnizori de servicii și totodată să faci invitațiile de nuntă, urmând să le și trimiți oaspeților voștri, ori în format electronic ori pe hârtie. Cu cât știu mai devreme de nuntă, cu atât vor ști cum să-și planifice mai bine timpul în acea perioadă, astfel încât să poată participa la evenimentul vostru.
Dacă nunta are loc într-o locație departe de casă, ia în calcul că mai mulți invitați vor avea nevoie de cazare pentru a participa la nunta ta. Interesează-te în această perioadă și de rezervarea unor camere la hotel pentru a nu te trezi în pragul nunții că nu există locuri disponibile acolo unde vrei.
8 luni înaintea nunții
Poți începe să te interesezi pentru planificarea unei nunți de rochia de mireasă, asta dacă nu vrei o piesă de la un designer exclusivist, poate de la o casă de modă ale cărei modele nu sunt disponibile în țara noastră, etc. În acest caz, research-ul ar trebui să înceapă, în mod evident, mai devreme.
La fel, și viitorul tău soț ar trebui să înceapă să-și planifice și să-și achiziționeze ținuta pentru nuntă.
8 luni sunt suficiente în cazul în care ești indecisă în privința rochiei sau în cazul în care este nevoie să mergi la multe probe/ajustări.
Planificarea unei nunți: 6 luni înainte
Asigură-te că ai semnat toate contractele necesare cu furnizorii de servicii și că ai făcut programările necesare pentru machiaj și hairstyle.
Totodată, asigură-te că tu și partenerul tău aveți ținuta completă pentru ziua nunții.
În cazul în care vă gândiți la plecarea în luna de miere, este posibil să fie avantajos să vă uitați de pe acum și la ofertele agențiilor sau să urmăriți prețurile biletelor de avion.
4 luni înaintea nunții
Chiar dacă vei avea la nunta ta un DJ cu al cărui stil muzical simți că rezonezi foarte bine, n-ar fi rău să alcătuiești, la rândul tău, un playlist cu melodiile pe care ai vrea să le auzi la petrecerea voastră.
Cu 4 luni înaintea nunții ai putea să finalizezi și detalii mai mici cu furnizorii tăi de servicii, programul zilei de nuntă pe ore, etc.
3 luni până la nuntă
Nu uita să reconfirmi pentru planificarea unei nunți programările la machiaj și coafat, să mergi la o degustare a meniului la restaurant, eventual să te apuci de un ritual aparte de pregătire a pielii tale pentru ziua cea mare.
Dacă vrei să faci proceduri de înfrumusețare care implică tehnici invazive sau minim invazive, aceasta ar fi poate perioada limită în care ai putea să le faci (pigmentarea sprâncenelor, schimbarea culorii de păr, tratamente puternic exfoliante, etc) astfel încât efectele adverse ale acestora să treacă sau eventualele schimbări care nu-ți plac să poată fi remediate în timp util.
Planificarea unei nunți: 1 lună până la nuntă
Roagă-ți invitații să confirme prezența la eveniment și schițează alături de partenerul tău așezarea acestora la mese. Comunică aceste informații persoanelor care se ocupă cu instalarea decorului/așezarea meselor dar și restaurantului/firmei de catering eventualele porții extra, locuri extra, etc. Nu uita să păstrezi loc la o masă și pentru personalul bandului, pentru fotograf/cameraman/dj și să iei în considerare servirea acestora cu cel puțin un fel de mâncare, eventual consultându-le preferințele.
Reconfirmă cu aceștia și programul pentru întreaga zi: orele la care trebuie să fie fotograful în locații, orele la care începe bandul să cânte, etc.
Comunică-i fotografului preferințele tale, DJ-ului playlist-ul tău și confirmă cu furnizorii tăi de servicii toate detaliile finale.
Săptămâna nunții
Outfit-urile voastre ar trebui pregătite pe umerașe/în huse, având deja ultimele eventuale retușuri finalizate, călcate, etc.
De asemenea, trusa pentru situații de urgență poate fi pregătită și așezată în mașină. Aceasta ar trebui să conțină câteva medicamente pentru afecțiuni comune, plasturi pentru bătături, ac de siguranță, ac și ață pentru cusut, deodorant, șervețele demachiante, produse de make-up de bază pentru a-ți putea retușa machiajul, pantofi de rezervă. Totul pentru planificarea unei nunți.
Încearcă să faci câteva plimbări prin casă încălțată cu pantofii de nuntă. Vei ști dacă există o zonă mai sensibilă în care te jenează, dacă este cazul să-i schimbi pe ultima sută de metri sau dacă trebuie să porți plasturi de la început, pe o anumită zonă.
Ziua de dinaintea nunții
Pune accent pe odihnă și pe o alimentație adecvată, pentru că în ziua nunții vei avea destul de puțin timp să te relaxezi și să poți mânca așa cum trebuie.
Pune verighetele la loc sigur sau înmânează-le persoanei responsabile, repetă eventual alături de partener programul zilei care urmează, fă o baie lungă și relaxantă, aplică o cremă hidratantă pe tot corpul, asigură-te că manichiura și pedichiura sunt bine puse la punct și uită-te la un film romantic sau la o comedie.
Tu cum vezi planificarea unei nunți? Lasă-ne răspunsul în comentarii.