Un obicei împrumutat de peste hotare și care a început să fie din ce în ce mai prezent și în cadrul ceremoniilor de nuntă de la noi, jurămintele de nuntă reprezintă practic promisiunile pe care și le fac reciproc cei doi miri, în văzul lumii, în momentul în care sunt pregătiți să-și unească destinele.

În unele cazuri, jurămintele de nuntă pot fi rostite într-o formă standard, însă acestea nu au un caracter universal și nici nu sunt obligatorii.

Pe de altă parte, dacă tu și partenerul tău ați decis că veți avea o ceremonie de nuntă în care vor fi incluse și aceste jurăminte și, mai mult, doriți ca ele sa fie originale și compuse de voi, cu siguranță informațiile de mai jos vă vor fi utile.

Iată așadar cum poți să-ți scrii singură jurămintele de nuntă:

Întrebări la care ar trebui să-ți răspunzi înainte să te apuci de scris jurămintele de nuntă

Stai cu foaia goală în față și nu știi cum să-ți alegi cuvintele de început și de unde să pornești mai exact? Specialiștii spun că înainte să te apuci de redactarea jurămintelor de nuntă, ar trebui să ai răspunsuri la câteva întrebări simple, după cum urmează:

Cât de lung trebuie să fie discursul meu de rostire a jurămintelor? 

În principiu, ar trebui să te încadrezi între 1-2 minute. Un discurs mai lung de atât poate începe să plictisească oaspeții, în vreme ce un discurs mai scurt de 1 minut poate să sune ușor necuprinzător.

Pot include oare și glume/aspecte amuzante în discursul meu sau trebuie ca jurămintele de nuntă să aibă o notă serioasă?

Acest lucru depinde foarte mult și de felul tău de a fi, dar și de stilul ceremoniei tale. Dacă tu și viitorul soț sunteți obișnuiți cu momentele amuzante, desigur că elementele de acest gen pot fi prezente și în jurămintele de nuntă, pe când dacă doriți ca momentul în sine să fie unul cât se poate de serios, este indicat să păstrați și jurămintele de nuntă în aceeași notă. Nu ar strica să vă sfătuiți la acest capitol, pentru a vă asigura că totul va ieși așa cum vă așteptați.

Jurămintele mele vor fi 100% creație proprie sau pot include și un fragment religios sau cu elemente tradiționale în discurs? 

Din nou, și în acest caz totul va depinde de alegerea ta. Indiferent care este stilul și conținutul mesajului tău, acesta trebuie să te reprezinte în totalitate.

Principalele lucruri pe care ar trebui să le incluzi în jurămintele de nuntă

Jurămintele de nuntă ar trebui să fie, așa cum spuneam și mai sus, o reflexie a ceea ce sunteți voi de fapt. Însă, în linii generale, dacă simți că ai nevoie de un fel de „șablon” care să te ajute să le scrii, acestea ar trebui să includă mențiuni despre:

  • iubire – în definitiv, acesta este scopul jurămintelor pe care le faci, acela de a-i mărturisi partenerului tău, în fața tuturor persoanelor dragi, faptul că îl iubești.
  • faptul că-i vei fi alături, la bine și la greu. Până la urmă, despre asta este căsnicia, nu-i așa?
  • experiența personală a cuplului – fie că vorbim despre unul dintre cele mai frumoase momente pe care le-ați trăit, despre ziua în care v-ați cunoscut, despre ziua în care ați decis să vă uniți destinele, despre ziua în care i-ai spus prima dată „te iubesc” sau ziua în care te-a făcut să simți asta – evenimentele importante pe care le-ați experimentat împreună merită un loc într-un astfel de discurs.
  • promisiuni – promisiunea că vei fi acolo oricând va avea nevoie, promisiunea că veți avea iubire, respect, susținere – practic, jurămintele de nuntă sunt și despre acest lucru. Despre promisiunile pe care le facem omului cu care ne vom împărți tot restul vieții. Și când ar exista un prilej mai bun ca acesta pentru ca astfel de promisiuni să fie rostite?
  • cuvinte de mulțumire pentru cei care vă sunt alături în ziua ceremoniei – tocmai pentru că într-o zi atât de importantă pentru voi, acești oameni au decis să vi se alăture și să vă celebreze.

Sfaturi pentru scrierea jurămintelor de nuntă

Tot înainte să te apuci de scris jurămintele de nuntă sau pe măsură ce le scrii, este recomandat să ai în vedere și următoarele lucruri:

  • Nu aștepta până în ultimul moment. Scrie-le din timp, pentru că ultimele zile de dinaintea nunții sunt de regulă încărcate cu multe alte detalii.
  • Scrie 2-3 variante din care să o alegi pe cea mai bună la final.
  • Alcătuiește o listă cu toate ideile și gândurile care-ți vin în legătură cu jurămintele. Poate o ciornă salvată în telefon, asupra căreia să poți interveni oricând.
  • Nu te strădui să incluzi totul. Jurămintele tale trebuie să exprime cât mai bine ce simți, nu neapărat și cât mai mult.
  • Nu te feri să-ți expui latura emoțională, respectiv să-ți așterni sentimentele.
  • Lasă-te inspirată de cărți, de filme, de cântece, de poezii, atâta vreme cât simți că rezonezi cu creațiile respective și că te reprezintă.
  • Citește-le cu voce tare de câteva ori înainte de ziua nunții. Așa vei putea repeta și vei putea să-ți dai seama dacă totul sună cum ți-ai imaginat.
  • Roagă-ți cel mai apropiat prieten/prietenă să te asculte când le citești și să-ți dea o părere.

Exemple de jurămintele de nuntă din care te poți inspira 

Dacă totuși simți că inspirația nu este cea mai bună prietenă a ta, fix în perioada în care ai de compus textul pentru jurămintele de nuntă, stai liniștită, există soluții. Și nu, nu trebuie să copiezi neapărat textul de undeva, însă anumite tipuri de exprimare sau anumite idei te pot ajuta să ai un punct de pornire sau să închei jurămintele într-un mod care să fie pe placul tău.

De aceea, în cazul în care simți că ideile tale au nevoie de o pauza, poți arunca oricând un ochi pe internet, însă e bine să alegi texte care sunt structurate conform regulilor de mai sus și al căror conținut corespunde ideilor, valorilor și sentimentelor tale.

Totodată, dacă nu te caracterizează un stil siropos, este de la sine înțeles că mesajul tău ar trebui să excludă astfel de exprimări, prin urmare, nu uita că lucrurile pe care le vei rosti ar trebui să te reprezinte în totalitate!

Îți plac jurămintele de nuntă? Tu ce ai scrie? Lasă-ne răspunsul în comentarii.