Atunci când ai de planificat o nuntă, bugetul nunții este primul factor care dictează felul în care o organizezi, ceea ce înseamnă că reprezintă și primul pas pe care ar trebui să-l faci după ce stabilești data marelui eveniment împreună cu partenerul.

De bugetul nunții depind foarte multe aspecte: amploarea evenimentului, locația aleasă, meniul, entertaining-ul, decorul, restul furnizorilor pe care urmează să-i contractezi, așadar, cu cât stabilești mai repede suma în care trebuie să te încadrezi, cu atât mai rapid vei putea da curs procesului de organizare.

  1. Stabilirea unui buget realist 

Primul lucru asupra căruia trebuie să cazi de acord cu partenerul este suma în care trebuie să vă încadrați, pentru că nu puteți să organizați o nuntă de zeci de mii de euro cu un buget de doar câteva mii. Așadar, așteptările trebuie puse în balanță cu realitatea, pentru a te asigura că ziua nunții tale va decurge așa cum ai visat, însă într-un mod cât se poate de realist și de eficient.

În definitiv, nunta este momentul perfect pentru a vă celebra iubirea, iar asta nu trebuie să presupună o cheltuială care să vă destabilizeze sau care să producă stres și disconfort.

  1. Sursa din care vor veni fondurile pentru bugetul nunții

Este indicat ca viitorii miri să discute transparent acest subiect, astfel încât să nu existe așteptări care nu au legătură cu realitatea despre bugetul nunții. Chiar dacă darul de nuntă este un obicei familiar în România, nu trebuie să vă bazați exclusiv pe contribuția invitaților pentru a vă acoperi cheltuielile de nuntă, mai ales dacă organizarea evenimentului vostru presupune cheltuieli peste medie.

Discutați deschis despre posibilitățile materiale pe care le aveți împreună și stabiliți o sumă pe care vă permiteți să o cheltuiți independent de eventualele cadouri pe care le veți primi.

  1. Ce fel de nuntă urmează să organizezi

După ce ai setat bugetul nunții, este momentul să dezbați alături de partener tipul evenimentului pe care urmează să-l organizați. Va fi o nuntă mare, într-o locație spațioasă sau va fi o nuntă restrânsă, la care vor veni numai câteva zeci de persoane apropiate?

Este de la sine înțeles că o nuntă cu sute de invitați va fi mai costisitoare decât o nuntă mică, iar pentru a determina cel mai bine acest aspect, va trebui să alcătuiți lista de invitați.

  1. Stabilirea elementelor necesare, care nu sunt negociabile și întocmirea unei liste cu alte dorințe 

Unul dintre ceilalți pași importanți în organizarea unei nunți în funcție de bugetul nunții este să scoateți în față, eventual pe o listă, furnizorii care sunt cu adevărat indispensabili (cum ar fi locația evenimentului, serviciul de catering, muzica, etc), dar și lista cu eventualele cheltuieli secundare, adică lucruri pe care poate vi le doriți în cadrul petrecerii, dar care nu sunt esențiale (un anumit decor, poate mai pretențios, ținute extravagante, o trupă care vă place sau alte elemente de entertainment).

Poți stabili ulterior, consultând partenerul, care sunt cheltuielile obligatorii, dar și care sunt cheltuielile considerate mai degrabă dorințe sau mofturi și unde anume puteți face un compromis în ceea ce privește bugetul vostru de nuntă.

  1. Bugetul nunții îți permite totuși să faci o cheltuială peste măsură? Dacă da, care va fi aceea? 

Dacă simți că nu e cazul să extinzi prea mult lista de servicii pe care le vei contracta sau să întreci măsura în mai multe direcții, poate ar fi indicat să stabilești un anumit subiect pentru care vei putea aloca o sumă mai importantă.

Poate este mai important pentru voi să călătoriți după nuntă într-un loc în care vă doriți să ajungeți de foarte mult timp, decât să aveți la nuntă o trupă scumpă, care să vă cânte câteva melodii sau, din contră, preferați ca evenimentul să fie unul de neuitat, fără să aveți ulterior așteptări prea mari în ceea ce privește bugetul rămas.

Sfaturi utile pentru respectarea bugetului alocat unei nunți  

Asigură-te că faci un research riguros în ceea ce privește furnizorii, fără să alegi prima variantă care-ți iese în cale.

Cel mai bun lucru pe care-l poți face atunci când vrei să nu depășești bugetul nunții este să cercetezi piața, înainte să te apuci de semnat contracte. Nu te grăbi să bați palma cu anumiți furnizori până nu cunoști prețul mediu de pe piață (costurile închirierii locațiilor, costurile meniurilor, costurile pe care le implică o echipă foto-video, etc.)

Citește recenzii, pune întrebări cunoscuților, astfel încât să-ți faci o idee corectă asupra sumelor pe care urmează să le plătești.

Ține evidența cheltuielilor pentru bugetul nunții

De cele mai multe ori, cuplurile sunt entuziasmate de felul în care decurge organizarea evenimentului și de faptul că ziua cea mare se apropie cu pași repezi, fiind tentate să nu mai acorde importanță foarte mare cheltuielilor făcute pe parcurs.

Vei fi tentată să rezolvi cât mai multe lucruri, să rezervi servicii și articole, să cumperi obiecte de decor sau accesorii pentru ținutele voastre, fără să-ți mai aduci aminte să treci aceste cheltuieli pe o listă. Există aplicații pentru telefon care te ajută să ții evidența pentru bugetul nunții (Wedding Wire, Mint, The Knot, etc.) sau, dacă simți că nu te atrage prea tare tehnologia, poți întocmi o listă clasică într-un caiet sau agendă, acasă.

Important este să nu uiți să o faci, încă de la primele cheltuieli, pentru că doar așa vei putea să știi dacă gestionezi sau nu cum trebuie suma finală pe care ai setat-o împreună cu viitorul tău soț.

Semnează contracte numai după ce cunoști absolut toate costurile și detaliile colaborării 

Tot din entuziasm, multe cupluri au tendința să încheie contracte cu furnizorii fără să cunoască toate detaliile din start. De exemplu, un caz poate fi acela în care deși ai rezervat o locație pentru petrecere într-o grădină, să fii nevoită pe ultima sută de metri să ceri amplasarea unui cort, pentru că vremea s-a anunțat ploioasă. Cortul va presupune cheltuieli suplimentare (în unele cazuri, chiar destul de piperate), costuri de care trebuie să știi încă de la început.

Asigură-te astfel că știi răspunsurile la toate întrebările pe care le-ai putea avea în ceea ce privește variantele de back-up, ploaie, reprogramarea evenimentului din varii motive, etc.

Detalii și cheltuieli aferente pe care nu trebuie să omiți să le treci pe lista pentru bugetul nunții

Ți-am pregătit mai jos și o scurtă listă a aspectelor pe care trebuie să le iei în calcul atunci când alcătuiești bugetul nunții. Desigur, există o mulțime de alte lucruri secundare care pot fi adăugate pe această listă, în funcție de preferințele mirilor.

  • Ținutele mirilor: rochia miresei, costumul mirelui, accesorii pentru fiecare, lenjerie, verighete, machiaj, hairstyle.
  • Elemente de papetărie: invitații, place carduri, meniuri de nuntă, guestlist, mărturii, numere de mese.
  • Catering: meniuri (în prețul cărora intră, de cele mai multe ori, și închirierea locației), meniuri pentru persoanele vegetariene/vegane, candy bar, tort de nuntă, băuturi.
  • Entertainment și alte servicii: Dj, trupă, echipă foto&video, albume de nuntă, cabină foto, etc.
  • Decor și flori: buchetul miresei, aranjamente florale pentru mese, aranjamente biserică (lumânări), sisteme de iluminat
  • Transport, logistică, parcare, cazarea anumitor invitați.