Dacă tu sau partenerul tău îi aveți pe copiii din căsătoriile anterioare și plănuiți să organizați nunta, trebuie să știți de la bun început că micuții voștri vor deveni parte din noua familie, iar a fi părinte nu stă întotdeauna în ADN, ci mai degrabă în dragostea, afecțiunea și suportul oferit celor mici. Nunțile de acest fel sunt din ce în ce mai prezente în societate, iar validarea emoțiilor și a rolului copiilor în viața părinților, indiferent de drumul pe care au ales adulții să meargă, este primordială.
În cele ce urmează abordăm subiectul includerii celor mici în organizarea și desfășurarea nunții, astfel încât ziua voastră specială să fie cu adevărat memorabilă pentru toți membrii familiei, inclusiv pentru copiii din căsătoriile anterioare.
Comunicare și implicare activă cu copiii din căsătoriile anterioare.
Comunicarea civilizată poate fi cheia succesului într-o astfel de situație, cu atât mai mult cu cât aceasta trebuie să-i includă și pe foștii voștri parteneri (respectiv pe celălalt părinte al copiilor, fostul soț, fosta soție). Părinții responsabili sunt nevoiți să se adapteze noului statut social și să înțeleagă că nevoile celor mici sunt prioritare, mai ales când ne referim la relația pe care o construiesc alături de ambii părinți.
Dacă lucrurile sunt lămurite din acest punct de vedere, spre binele tuturor și spre o creștere și o dezvoltare psihică armonioasă a celor mici, urmează etapele prin care reușiți să comunicați cu copiii și să-i implicați în planurile voastre de nuntă.
Discutați cu cei mici despre evenimentul care urmează, despre importanța acestuia pentru voi, despre planurile pe care le aveți și ascultați-le, în egală măsură, opiniile și părerile.
Încercați să-i implicați activ, cu pași mici, în câteva dintre etapele organizării nunții, astfel încât să se simtă importanți și să aibă ocazia de a-și exprima creativitatea și preferințele. De inclus pentru copiii din căsătoriile anterioare.
Activități înaintea nunții
Această legătură cu copiii viitorului partener nu se formează instantaneu, cu câteva săptămâni sau zile înaintea evenimentului cel mare. Pentru ca un copil să se simtă în mediul lui atunci când va participa la un astfel de eveniment, indiferent de vârstă, este nevoie să alocați timp pentru activități comune și să-i lăsați un răgaz pentru adaptare.
La fel ca și în cazul adulților, un copil are nevoie să cunoască întâi de toate o persoană, pentru a putea să se simtă ulterior măcar puțin apropiat de aceasta sau în largul său.
Așadar, răbdarea, angajamentele, joaca, deschiderea sufletească își vor spune cuvântul în legătura care se formează între părintele vitreg și copiii partenerului.
Respectarea sentimentelor și a nevoilor individuale pentru copiii din căsătoriile anterioare
Micuții nu trebuie să fie forțați să participe la astfel de evenimente sau activități dacă nu simt să facă asta. Respectarea sentimentelor și a nevoilor celor mici trebuie să primeze, și nu nevoia personală de a oferi contur noii familii, cât mai repede. Așa cum spuneam și anterior, legăturile solide se formează în timp și cu efort, așadar, de cele mai multe ori este bine să nu forțăm lucrurile să se întâmple conform planului nostru.
Copiii au nevoie de suport și de spațiu pentru a se adapta unor situații și condiții noi, iar pentru asta trebuie încurajați să-și exprime emoțiile, gândurile și eventualele temeri, fără să existe frica de judecată sau frica de eventuale repercusiuni.
Asigurați-vă că le oferiți acestora înțelegerea de care au nevoie pentru a se putea simți confortabil. De inclus pentru copiii din căsătoriile anterioare.
Roluri și responsabilități specifice în cadrul nunții
Odată acomodați, este important să-i implicăm activ pe cei mici în procesul de organizare și în desfășurarea nunții. Uneori, copiii pot fi flatați de gesturi mici, simbolice, precum acordarea unui rol special în cadrul nunții, cum ar fi purtarea trenei, ținerea verighetelor, a coșulețului de flori sau oricare alte roluri care-i ajută să se simtă în egală măsură confortabili și importanți.
Discutați împreună cu ei toate aceste opțiuni, țineți cont de părerea acestora și acordați-le atenția de care au nevoie, solicitându-le opinia. Uneori, s-ar putea să fiți surprinși de creativitatea frumoasă a micuților.
Asumarea jurămintelor atât față de viitorul partener, cât și față de copiii din căsătoriile anterioare
Indiferent dacă în cadrul nunții voastre veți avea un moment în care vă rostiți jurămintele sau nu, este important de știut încă de la început că acestea trebuie să facă referire la întreaga familie.
Copiii partenerului devin, în egală măsură, la fel de importanți, iar angajamentele pe care le facem în raport cu viitorul partener îi vizează și pe aceștia.
Practic, atunci când partenerul are copii, le spunem și lor „da”, nu numai acestuia. Luați în considerare ca înainte de a rosti jurămintele în fața altarului, să împărtășiți un astfel de moment și cu ei, fie acesta public sau privat. Promiteți-le acestora că îi veți ocroti, că-i veți respecta și că-i veți ajuta la bine și la greu, arătându-le că le sunteți dedicați.
Un cadou/gest care să simbolizeze importanța lor în familia voastră
Fără să puneți accent pe valoarea materială, ci mai degrabă pe cea emoțională, le puteți face micuților un cadou care să simbolizeze noul lor rol în această familie. Atunci când vine vorba despre căsătorie, viitorii parteneri aleg drept simbol un inel de logodnă și ulterior verighetele, iar în mod similar, un mic gest, respectiv oferirea unui obiect simbolic, îi poate face pe copii să se simtă în egală măsură importanți în cadrul acestei noi familii.
Concluzionând, includerea copiilor din căsătoriile anterioare în tot ce înseamnă procesul de organizare a nunții este esențială pentru crearea unui mediu de familie armonios și, în definitiv, în tot ce înseamnă normalitate și stabilitate.
Prin comunicare constantă, în care faceți planuri împreună și prin care le validați nevoile individuale, vă puteți asigura că nunta voastră devine în acest fel nu doar o celebrare a uniunii voastre ca și parteneri, ci a întregii familii, în forma ei actuală. De inclus pentru copiii din căsătoriile anterioare.