Ai fost invitată la o nuntă și încă nu ai stabilit concret ținuta de nuntă? Sau poate ai chiar rolul de mireasă și simți că inspirația ta nu atinge cele mai înalte cote? Indiferent de rolul pe care-l ai în cadrul viitoarei petreceri de nuntă la care urmează să participi, mai jos ți-am pregătit o serie de sugestii care să te ajute să alegi ținuta de nuntă potrivită.
Desigur, nu trebuie să uităm că ținutele de nuntă sunt dictate nu numai de rolul pe care-l avem, ci și de sezon, de locație și de alți factori, pe care-i vom puncta puțin mai jos.
Aspecte esențiale de care să ții cont atunci când alegi ținuta de nuntă
Înainte să te apuci de research pentru outfit, nu uita că fiecare eveniment în parte poate fi caracterizat de o serie de factori care ajung să dicteze ținutele invitaților, inclusiv pe cele ale mirilor:
Dress code-ul evenimentului este stabilit de către miri, dar și de către locație. Dress code-ul poate fi specificat pe invitație sau poate fi de la sine înțeles atunci când vorbim despre o locație prestigioasă – un restaurant de lux.
Altfel, petrecerile organizate pe timp de zi, în aer liber, într-un hambar, la o cabană, pot permite și ținute mai lejere.
Locația în care se desfășoară nunta are legătură cu dress code-ul mai sus menționat și poate dicta, în aceeași măsură, felul în care ar trebui să te îmbraci. Dacă nunta are loc într-o grădină, apare acea ocazie de a te îmbrăca în stil semi-formal sau chiar și ușor casual.
Dacă nunta are loc la unul dintre cele mai bine cotate hoteluri sau restaurante, evident, situația se schimbă pentru ținuta de nuntă.
Anotimpul în care are loc nunta este un alt factor decizional în ceea ce privește ținuta de nuntă. Materialele vor fi altele, iar ținuta pe care o vei purta la interior trebuie asortată și cu paltonul/sacoul pe care-l vei purta la exterior, unde vor fi temperaturi mai scăzute.
Evită să te îmbraci în alb exceptând situația în care ești mireasă sau rarele ocazii în care dress code-ul este all white (acest lucru va fi specificat pe invitație).
Mirele și mireasa
Atunci când facem referire la principalii protagoniști ai evenimentului, este de la sine înțeles că aceștia vor fi piesele centrale și că toată atenția va fi ațintită asupra lor. Mirele și mireasa se vor îmbrăca ținând cont de regulile mai sus menționate (anotimp, locație, dress code) însă, cel mai important, după propriile dorințe și gusturi, pentru a se simți cât mai bine.
Rochiile de mireasă în stil maxi, boho-chic, chiar și cele scurte, pot fi purtate lejer în cadrul unui eveniment la malul mării sau organizat într-o locație nature-friendly.
Rochiile de mireasă cu trenă, din materiale pretențioase, cu inserții de cristale, perle, etc. își vor avea locul în cadrul unui eveniment mai pretențios.
Smokingul (cu detalii din satin – rever, nasturi, dungă laterală a pantalonului și cu acea cămașă albă cu guler special) va fi potrivit evenimentelor elegante, în timp ce costumul (în diferite culori, țesături) este considerat a fi mult mai versatil.
Pentru mai multă inspirație la capitolul costume potrivite pentru mire, îți recomandăm să citești și articolul: Ghid pentru miri: cum să alegi costumul de nuntă
Nașii – ținute la fel de elegante ca ale mirilor
În linii generale, nașii se vor consulta cu mirii atunci când vine vorba despre ținuta de nuntă și vor păstra aceeași notă de eleganță.
Se spune că nașii trebuie să afișeze o imagine responsabilă și matură (în mod particular atunci când sunt mai în vârstă decât mirii) însă, în prezent, multe cupluri își aleg nași de vârste similare.
Regulile de bază sunt aceleași ca și la miri, exceptând desigur ținuta nașei, care nu trebuie să fie albă.
Părinții mirilor. Cum aleg ținuta de nuntă
Căsătoria copiilor este un eveniment important și pentru părinți, care-i vor ajuta pe miri să-și aleagă ținutele și care trebuie, la rândul lor, să arate impecabil la nuntă.
Din țesături potrivite sezonului și de preferat din materiale care nu au tendința să se șifoneze prea mult (deoarece socrii vor fi, de asemenea, destul de solicitați în acea zi), părinții mirilor se vor îmbrăca în general conform regulilor menționate la primul capitol.
Doamnele pot opta pentru ținuta de nuntă pentru un deux-pieces elegant sau pentru o rochie potrivită, în timp ce domnii pot alege un costum în nuanțe mai deschise pentru ceremonia pe timp de zi (gri, albastru), respectiv un costum în nuanțe mai sobre în cazul ceremoniilor desfășurate seara. Să nu uităm nici de acul de cravată, în cazul în care socrii au în plan să fie cât se poate de prezenți pe ringul de dans 🙂
Domnișoarele și cavalerii de onoare
Cei mai dragi prieteni ai mirilor, domnișoarele și cavalerii de onoare, vor alege ținuta de nuntă potrivită sezonului și adaptată stilului de petrecere. Desigur, este important de avut în vedere că outfit-urile alese nu trebuie să eclipseze în niciun fel ținutele mirilor, pentru că aceștia vor fi piesele centrale ale evenimentului.
Există și situațiile în care domnișoarele de onoare pot avea rochii în nuanțe asemănătoare și chiar și cavalerii să opteze pentru același trend. În general, astfel de decizii se iau alături de viitorii miri și la dorința acestora.
Ceilalți invitați la nuntă. Cum aleg ținuta de nuntă
Deși presiunea ținutelor de nuntă nu va fi resimțită la un nivel la fel de ridicat, și ceilalți participanți la eveniment trebuie să se îmbrace conform codului vestimentar și a tuturor celorlalți factori mai sus menționați.
Printre cele mai importante exemple de evitat se numără alegerea unei ținuta de nuntă indecentă, accesorizarea excesivă, adidașii, gențile masive (de zi), blugii, tricourile. Simpla prezență la o nuntă reprezintă în primul rând o declarație de respect și de apropiere față de cei care urmează să-și unească destinele, iar ținuta potrivită nu face decât să întărească aceste aspecte.