Restricțiile impuse în urma pandemiei de Covid-19 au afectat într-o măsură extrem de mare și nunțile, sute de mii de viitori miri fiind nevoiți să găsească soluții pentru a-și regândi întreaga nuntă, pentru a o reprograma sau pentru a lua toate măsurile necesare unui eveniment desfășurat într-un astfel de context.
Dacă vă numărați printre cei care au fost nevoiți să-și amâne nunta din cauza restricțiilor impuse (timp în care numai un număr limitat de persoane au voie să participe la evenimente) sau printre cei care au dorit să amâne/reconfigureze evenimentul din motive de siguranță, cel mai probabil v-ați confruntat cu unul dintre aspecte abordate în continuare.
Care sunt marile schimbări remarcate în industria organizărilor de nunți, după declanșarea pandemiei de Covid-19:
Nunțile în pandemie. Reprogramarea evenimentelor
Cele mai multe cupluri au fost constrânse să aleagă o nouă dată pentru ziua nunții, însă o parte dintre ele au amânat deja până în prezent marele eveniment chiar și de trei sau patru ori, deoarece pe măsură ce lunile au trecut, restricțiile fie au rămas în vigoare, fie s-au înăsprit, fie nu au permis organizarea evenimentului așa cum viitorii însurăței și-ar fi dorit.
Reprogramarea pentru nunțile din pandemie nu este nicidecum simplă, pentru că discutăm despre un întreg arsenal de aspecte care necesită o regândire în cel mai mic detaliu. Mai întâi, are loc discuția cu reprezentanții restaurantului în cadrul căruia va avea loc petrecerea, pentru a restabili o dată ulterioară a evenimentului. Au existat și variante mai neplăcute în care anumite localuri au anunțat că nu se vor mai putea susține financiar încă un an, intrând în faliment, iar în acest caz mirii au fost nevoiți să se reorienteze către alt spațiu.
S-a observat și o tendință de aglomerare a programărilor, fiindcă toate nunțile care ar fi trebuit să aibă loc anul trecut s-au suprapus cu planurile celor care aveau în plan să-șii organizeze nunta în 2021 sau 2022, așadar există situații destul de dese în care viitorii miri nu au găsit data dorită disponibilă și au fost nevoiți să facă o serie de compromisuri pentru a-și putea rezerva o nouă dată destinată petrecerii de nuntă.
De asemenea, esențială este discuția și cu biserica la care aveți programată slujba religioasă, iar apoi cu reprezentanții tuturor celorlalte servicii contractate (candy bar, trupa, momente artistice, cabină foto, fotografi, ședința de machiaj, etc), care necesită o resincronizare. Evident, invitații trebuie anunțați despre noua dată a evenimentului.
Nu sunt puțini nici cei care au acceptat deja varianta unei petreceri mai restrânse, renunțând la numărul invitaților de ordinul sutelor, din motive de restricții și pentru siguranța acestora.
Mai multe petreceri de nuntă în aer liber
Majoritatea cuplurilor care plănuiesc să se căsătorească în perioada următoare s-au reorientat către spații deschise în ceea ce privește desfășurarea petrecerii de nuntă. Principalul motiv este faptul că, anul trecut, restricțiile au fost ceva mai blânde cu evenimentele la exterior, cărora li se adaugă și o evidentă siguranță sanitară mai mare, în raport cu evenimentele organizate în spații închise și înghesuite.
Se remarca nunțile celebrate în grădină, pe terase, atât în sezonul cald, dar și programate la sfârșit de primăvară sau început de toamnă. Nunțile organizate în aer liber presupun mai multă lejeritate și la capitolul ținute, unde se vor putea remarca ținute de petrecere ceva mai degajate, tematici tip barbeque sau picnic, înconjurate de foarte multă natură.
Meniuri și tipuri de servire pentru nunțile din pandemie
Modurile de servire a preparatelor culinare precum bufetul suedez par să fie evitate la capitolul organizare a nunților. Mirii optează pentru variante de meniu clasic, cu servire la masă, pentru a evita o posibilă supraaglomerare a spațiilor din jurul bufetului suedez.
Se remarcă o tendință de creștere și la capitolul tort sub formă de monoporții, iar în ceea ce privește nunțile organizate la exterior, modalitățile de servire a preparatelor sunt destul de ingenioase precum organizarea unui barbeque corner sau contractarea unor servicii de tip food van. În plus, se remarcă ascensiunea unui trend de consum a produselor de la producătorii locali, pentru a sprijini micile întreprinderi care au întâmpinat probleme în această perioadă.
Măsuri de siguranță pentru sănătatea participanților
Pandemia a schimbat și modalitatea prin care mulți dintre viitorii însurăței își invită persoanele dragi la nuntă. Din ce în ce mai mulți miri preferă să trimită invitațiile în format digital, iar textele care alcătuiesc invitațiile pentru nunțile reprogramate sunt mult mai amuzante (ex: „A treia oară e cu noroc!”).
Se iau în calcul și aranjamente atipice atunci când vorbim de așezarea meselor, astfel încât invitații să stea mai distanțați și chiar măsuri suplimentare pentru protecția acestora: măști de protecție personalizate, dezinfectant pentru mâini la fiecare masă, teste rapide, etc.
Nesiguranță și stres suplimentar la nunțile din pandemie
Organizarea în sine pentru nunțile din pandemie presupune un nivel ridicat de stres pentru viitorii miri, iar dacă discutăm despre reprogramarea acestui eveniment, în unele cazuri, chiar și de trei sau patru ori, desigur că nivelul de stres se va intensifica.
Toate etapele prin care mirii sunt nevoiți să treacă atunci când reprogramează una dintre cele mai importante zile din viața lor presupun multă implicare, așadar discuțiile cu reprezentanții restaurantului, găsirea unor soluții cu privire la alinierea tuturor celorlalte servicii contractate și inclusiv posibilitatea de a face numeroase compromisuri doar pentru a ține într-un final nunta, toate se adună și reprezintă o presiune suplimentară. Acestora li se adaugă și riscul unor pierderi financiare, avansuri achitate, programări anulate, practic un bagaj deloc ușor pe umerii unei viitoare mirese, dornice să-și îmbrace rochia și să se poată bucura de ziua nunții.
Sentimentul de nesiguranță, imposibilitatea de a prezice când anume va avea loc evenimentul și dacă acesta se va putea ține în condiții de siguranță, cărora li se adaugă și posibilitatea ca unii dintre invitați să nu mai poată participa din motive de sănătate, motive financiare sau precauție, sunt printre cele mai des întâlnite gânduri ale tinerilor care vor să se căsătorească în această perioadă.
Ce crezi că se va întâmpla cu nunțile după pandemie? Lasă-ne răspunsul în comentarii.