Dacă te-ai decis să faci nunta acasă sau în curtea părinților și nu știi de unde să începi cu planificarea avem pentru tine câteva recomandări. Pornind de la dimensiunile spațiului de care dispui, acesta fiind cel mai important aspect de luat în calcul, va trebui să treci prin mai multe etape precum alcătuirea în faza inițială a listei de invitați, gândirea decorului, serviciile de catering, alături de multe alte detalii esențiale reușitei evenimentului tău.

Organizarea unui eveniment într-un astfel de cadru este optimă perioadei prin care trecem și vine la pachet cu o mulțime de beneficii la care poate nu te-ai gândit până acum.

Ai luat deja decizia de a-ți organiza nunta acasă sau într-un spațiu care aparține familiei, dar încă stai să-ți faci gânduri dacă aceasta este sau nu cea mai bună decizie? Îți prezentăm și câteva motive pro pentru găzduirea unui astfel de eveniment:

– Vei putea da frâu liber imaginației când vine vorba de decor și alte elemente pe care poate n-ai fi putut să le folosești într-un local.

– Bugetul alocat pregătirilor de pentru nunta acasă va fi unul considerabil mai mic, deoarece vei exclude din start chiria pe care ar fi trebuit să o achiți pentru rezervarea unui local.

– O nuntă acasă poate fi cu foarte potrivită celor care nu agreează evenimentele de amploare sau care vor să celebreze această uniune doar alături de familie și prieteni apropiați.

– Poți alege o tematică aparte pentru nunta ta, pentru că evenimentul va fi unul restrâns, la care vor participa numai persoanele apropiate.

– Te poți simți cu mult mai relaxată și în largul tău căci nu vei trăi presiunea unor potențiale probleme care pot apărea la un restaurant închiriat.

Aspecte de care să ții cont dacă organizezi nunta acasă

Alcătuirea listei de invitați în funcție de spațiul disponibil 

Primul lucru de bifat pe lista lucrurilor de făcut atunci când organizezi nunta acasă este stabilirea, de comun acord cu partenerul, a numărului de invitați.

Din acest punct de vedere, vei fi restricționată de spațiul de care dispui, așadar dacă te bucuri de o casă cu o grădină și o curte mare, evident că numărul invitaților poate crește, însă dacă spațiul este unul redus, este bine să vă gândiți din timp care sunt persoanele care vă vor sta alături în ziua cea mare. În funcție de numărul de invitați, vei putea apoi să gestionezi mai ușor aspectele care țin de așezarea acestora și serviciile de catering.

Nunta acasă. Felurile de mâncare și servirea lor

Spre deosebire de nunțile care au loc în cadrul localurilor, nunta desfășurată acasă mai cunoaște un beneficiu și anume posibilitatea de a-i servi pe invitați cu anumite delicii culinare pregătite în casă. Desigur, nu este recomandat ca mireasa să se streseze prea tare din acest punct de vedere, așadar poți alege o anumită plăcintă favorită sau tortul special al bunicii, cocktail-ul preferat al domnișoarelor de onoare sau alte delicii care vor putea răsfăța papilele gustative ale invitaților, însă nicidecum întregul meniu.

De mare ajutor este să apelezi și la serviciile unei firme de catering, care să se ocupe atât cu livrarea cât și cu amplasarea majorității preparatelor, pentru a te scuti de un stres în plus. Asigură-te totodată că există suficient spațiu acasă pentru depozitarea alimentelor la rece, pentru păstrarea băuturilor sau pentru depozitarea tortului (în funcție de dimensiunile acestuia).

Planificarea decorului și eficientizarea spațiului în care va avea loc nunta acasă

Decorul unei nunți cu petrecere acasă poate înflori spectaculos în funcție de preferințele tale și nu cunoaște limite, exceptând spațiul de care dispui. Mai mult, dacă îndrăgești decorațiunile handmade, nu există moment mai potrivit pentru a da frâu liber pasiunilor tale.

Dacă însă spațiul este unul mic, nu trebuie neapărat să renunți la cantitatea de decorațiuni dorită, ci poți să le amplasezi ingenios.

În funcție de locul în care va avea loc nunta acasă (afară, în grădină sau din contră, în interior), trebuie să-ți faci un plan de eficientizare a spațiului destinat evenimentului. Așadar, dacă există piese de mobilier care nu oferă utilitate în momentul desfășurării petrecerii, este indicat ca acestea să fie depozitate în altă parte (garaj, camere adiacente).

Măsuri de precauție în cazul nunților care se vor desfășura în curte

Nunta ta va avea loc în curtea propriei case? Dacă da, este indicat să te gândești la o serie de măsuri de precauție prin care să poți spori confortul tău și al invitaților în ziua cea mare. De exemplu, dacă temperaturile vor fi ridicate, ai grijă ca mesele invitaților să fie amplasate la loc umbrit sau să fie protejate de umbrele.

Dacă spațiul exterior permite acest lucru și nu ești încă sigură că prognoza meteo va fi de partea ta, poți amplasa un cort de evenimente chiar în propria curte, decorat desigur după bunul plac.

Locuri de parcare pentru nunta acasă, toalete disponibile pentru invitați 

Invitații trebuie să se simtă în largul lor, iar pentru cei care sosesc cu mașina, este de preferat să asiguri un loc de parcare. În cazul în care proprietatea nu dispune de suficiente locuri de parcare, poți discuta cu vecinii în acest sens.

Totodată, este de la sine înțeles că dacă numărul de persoane prezente la nunta acasă va fi unul ridicat, este nevoie ca acestea să aibă acces la mai multe toalete, așadar poți apela la un serviciu de închiriere a unor toalete mobile pentru curte.

Discută cu vecinii despre evenimentul tău, muzica, orele între care se va desfășura și programul orar pe care trebuie să-l respecți în ceea ce privește volumul muzicii 

Asigură-te că nunta acasă nu va deranja prea tare vecinii și că aceștia sunt puși la curent cu petrecerea care va avea loc în vecinătatea caselor lor. Încearcă, pe cât posibil, să respecți limita de decibeli admisă în timpul orelor de odihnă și să discuți cu vecinii înaintea evenimentului, tocmai pentru a nu crea neplăceri de ambele părți.

Te-ai gândit până acum să faci nunta acasă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.