Pentru o viitoare mireasă, alegerea rochiei perfecte pentru marele eveniment fără modificări poate reprezenta o adevărată provocare. În cele mai multe cazuri, dacă nu optezi pentru o rochie pe comandă, ci pentru una de-a gata, sunt șanse destul de mari ca aceasta să aibă nevoie de anumite ajustări pentru a fi potrivită corpului tău. 

Fie că vorbim despre lungime, despre micșorarea corsetului, despre lărgirea sau îngustarea taliei, este important ca modelul de rochie ales să permită aceste tipuri de modificări, astfel încât în ziua cea mare să arăți impecabil. 

Chiar și în cazul în care alegi să-ți faci o rochie pe comandă, va fi nevoie să te prezinți la mai multe probe, unde se vor face mici ajustări în funcție de măsurile tale de la data respectivă. 

În cele ce urmează, ți-am pregătit o serie de sfaturi utile pe care să le iei în considerare atunci când pornești în căutarea rochiei de mireasă, dar și o trecere în revistă a principalelor modificări care pot fi aduse unui astfel de obiect vestimentar. 

Modificări rochie mireasa. Sfaturi de care să ții cont atunci când alegi rochia de mireasă 

Multe dintre viitoarele mirese își propun ca până în ziua nunții să ajungă la o formă și o greutate ideală a corpului, fapt ce poate afecta într-o măsură mai mică sau mai mare întregul proces de găsire a rochiei ideale. 

De exemplu, sunt mirese care aleg să achiziționeze rochii de-a gata, cu câteva măsuri mai mici, având convingerea că până la nuntă vor slăbi un anumit număr de kilograme și vor arăta perfect în respectiva rochie. Sfatul nostru este să nu procedezi așa, pentru că în primul rând te vei supune unui stres foarte mare, atât fizic, cât și psihic. 

Nu-ți da termene limită și nu opta pentru o dietă drastică deoarece ai toate șansele să-ți pui sănătatea în pericol, lăsând deoparte faptul că rochia achiziționată s-ar putea să nu ți se potrivească. 

Întreabă consultantul de la atelier ce modificări pot fi făcute în cazul unei astfel de rochii și ține cont de sfaturile acestuia, înainte să cumperi produsul. 

Totodată, dacă alegi să-ți faci o rochie pe comandă, citește cu atenție recenziile atelierului primite de la clientele anterioare. Câte probe vor fi necesare, cât de mult îți permite modelul respectiv de rochie să slăbești/să iei în greutate, care este data la care va fi predată în forma sa finală – toate aceste întrebări trebuie să-și găsească răspuns atunci când alegi rochia de mireasă. 

Ia cu tine și pantofii pe care vrei să-i încalți la nuntă, pentru că numai așa îți vei da seama care este lungimea perfectă pentru rochia ta. Eventual, dacă ai apucat deja să o cumperi, chiar și lenjeria intimă pentru nuntă este posibil să-ți fie de ajutor la probe, pentru că vei vedea dacă este potrivită și dacă rochia vine perfect sau nu. 

În cazul în care nu ți-ai ales încă pantofii pentru ziua cea mare, ia cu tine o pereche cu toc similar (nu neapărat forma, însă înălțimea este cea care dictează lungimea rochiei). 

Eventuale modificări ale rochiei de mireasă 

Aceste modificări ale unei rochii de mireasă trebuie făcute în așa manieră încât rochia să se potrivească perfect acesteia înainte de nuntă și să o facă să se simtă minunat și totodată confortabil. O rochie potrivită va fi aceea care modelează și susține perfect bustul, care avantajează forma corpului și o pune în valoare, care este suficient de lungă cât să acopere pantofii, însă nu atât de lungă încât să existe riscul de împiedicare/rupere, etc. 

La capitolul modificări ale rochiei de mireasă pot intra și următoarele: adăugarea unor bretele, adăugarea unor cupe-suport pentru corset, adăugarea mânecilor, aplicațiile din dantelă, perle, cristale sau alte accesorii, adăugarea unui nasture-suport pentru trenă, scurtarea sau alungirea trenei, etc. 

Ce este important de avut în vedere în aceste cazuri este că orice modificare poate implica atât costuri suplimentare, cât și prelungirea termenului de predare. Discută cu croitorul toate aceste detalii și stabiliți împreună dacă vă puteți încadra în timpul rămas, dacă rochia ta permite astfel de modificări (se poate întâmpla să existe rochii care nu au suficient material pentru a putea fi lungite, etc), și alte astfel de detalii. 

Câte probe vor fi necesare? 

Acest lucru depinde foarte mult de tipul de modificări aduse rochiei și de complexitatea acestora. Dacă discutăm despre o simplă scurtare, evident că timpul dedicat acestei intervenții va fi unul mai redus. Pe de altă parte, dacă urmează să fie cusute zeci, poate sute de cristale pe corsetul sau pe trena unei rochii, este de la sine înțeles că toată această manoperă va fi una de durată. 

În cazul unei rochii făcute la comandă, începând cu a doua probă, mireasa ar trebui să aibă deja o idee asupra felului în care va arăta produsul final. 

Sunt cazuri în care este nevoie să mergi la două probe, dar și cazuri în care ți se va solicita să te prezinți la trei. Indiferent de numărul probelor la care trebuie să mergi, ai grijă să le programezi în așa fel încât ultima dintre ele să fie cu minimum două săptămâni înainte de data nunții. 

Cât durează o probă cu modificări? 

Prima probă ar trebui să dureze cel mai mult, poate în jur de o oră, pentru că în acest caz croitorul își va nota și va marca pe material modificări pe care trebuie să le aducă rochiei, urmând ca la a doua probă și chiar și la a treia, timpul petrecut în atelier să scadă considerabil, deoarece rochia ta va fi din ce în ce mai apropiată de perfecțiune 🙂