În cazul în care nu ai idee ce întrebări să-i pui preotului inainte de cununia religioasa te ajutăm noi cu câteva sfaturi.
Cununia religioasă, se spune în popor, este momentul în care Dumnezeu intră în căsnicie cu mângâierea Lui caldă și luminoasă și vă vede ca pe un întreg pentru veșnicie. Chiar dacă nu suntem toți religioși și poate că unii dintre noi nu au tangență cu această zonă nici măcar 1%, credeți-mă pe cuvânt că se întâmplă un lucru magic atunci când vă aflați în Biserică și vi se pun cununiile pe cap sau vi se sfințesc verighetele.
Vă veți simți mai siguri pe voi, mai întregi și mai eterni în materie de iubire și sentimente. Este foarte important să vă aflați cu sufletul unul lângă celălalt și cât se desfășoară cununia religioasă să vă luați gândul de la orice grijă pentru a putea simți cu adevărat slujba religioasă și acea căldură divină care vă înconjoară.
Dar înainte de toată această stare, desigur că există câteva lucruri lumești de care să ai grijă. Unul dintre acestea este ce întrebări ar trebui să-i pui preotului, această extensie divină în lumea noastră, înainte de cununia religioasă.
Fotografie realizată de Marius Bulzan
10 intrebari de pus preotului inainte de cununia religioasa
1. Este necesară o întâlnire cu nașii?
Aceasta este una dintre întrebările pe care ai putea să i le pui preotului înainte de cununia religioasă. Acesta îți va spune că da, iar tu trebuie să te pregătești de o întâlnire cu nașii și să urmezi instrucțiunile date de preot.
2. Ce obiceiuri sunt permise și ce obiceiuri nu sunt permise?
Dacă de acasă vii cu sufletul încărcat de prezența obiceiurilor pe care ai tăi sau ai lui ți le-au impus, chiar dacă au folosit o cale elegantă, ai putea să-l întrebi pe preot ce obiceiuri sunt permise la cununia religioasă.
O să fii surprinsă că multe dintre obiceiurile pe care le știm noi sunt adesea văzute de preoți ca niște acte de teatru care nu au ce căuta în jurul cununiei religioase. De exemplu, călcatul pe picior sau găleata cu apă care se varsă în curtea Bisericii ori aruncatul cu bomboane în timpul dansului din Biserică denumit Iasaia dănțuiește.
3. Când se fac cununii religioase și când nu?
Trebuie să-i spui preotului când ai stabilit data nunții, iar acesta îți va spune când se poate oficializa cununia religioasă. Există foarte multe perioade despre care noi nu știm – cu post sau alte sărbători religioase care nu permit o nuntă sau o cununie religioasă – așa că cel mai bine este să întrebi preotul despre acestea pentru că este cel mai în măsură să-ți răspundă.
Fotografie realizată de Rareș Ion
4. Ce obiecte sunt de folos la cununia religioasă?
Preotul îți va spune dacă ai nevoie sau nu de obiecte la cununia religioasă. Regulile religioase spun că ai nevoie de colaci pentru cununie, vin, o eșarfă, verighete și icoana de cununie pe care ai primit-o de la nași. Desigur, nu toți utilizează toate aceste lucruri, de aceea este nevoie să întrebi preotul dacă îți sunt de folos sau nu.
5. Ce acte sunt necesare pentru cununia religioasă?
Preotul îți va spune de ce documente are nevoie pentru a putea desfășura corespunzător cununia religioasă.
6. Ce taxe trebuie să fie plătite?
Pe lista planificării bugetului de nuntă trebuie să trecem și cununia religioasă. Iar cel mai potrivit om care îți poate spune cât costă este un preot. Nu uita să-l întrebi!
7. Spovedania și împărtășania înainte de nuntă sunt obligatorii?
Preotul îți poate răspunde la această întrebare, însă de cele mai multe ori răspunsul este „da”. Religia majoritară țării noastre ne îndrumă către o astfel de practică.
Fotografie realizată de Paul Budușan
8. Ce fac dacă am mai fost căsătorit/ă înainte?
Aceasta este o întrebare pertinentă pe care să i-o pui preotului înainte de căsătorie. Religia are reguli stricte în această direcție, însă după o discuție cu un preot te vei lămuri exact care sunt condițiile sau permisiunile în această situație.
9. Care sunt momentele cu o importantă simbolistică din cadrul cununiei religioase?
Te sfătuiesc să întrebi acest lucru pentru că este ceva nou și trebuie să fii atentă la tot ce se întâmplă. Este foarte bine să fii pusă în temă dinainte pentru a nu avea surprize în decursul cununiei religioase.
Astfel cununia religioasă nu se prelungește inutil și nu aveți parte de surprize neplăcute sau de confuzii.
10. Ce facem în situația în care religiile noastre sunt diferite?
În acest caz, un preot îți va spune ce trebuie să faci, cum se va trece la aceeași religie și care sunt regulile după care vă poate cununa religios.
***
Probabil că mai există multe alte întrebări pe care mirii simt nevoia să le pună preotului, iar ceea ce vă sfătuiesc este să nu vă sfiiți să faceți acest lucru.
Am adunat acest top 10 întrebări pe care să le pui preotului inainte de cununia religioasa ca un articol care să vă ajute să treceți peste ideea că unele întrebări ar putea fi penibile. Nu gândiți așa. Preoții vor fi gata să vă ajute cu răspunsuri!
Fotografie de copertă realizată de Alin Pîrvu