„Imi place sa ma autointitulez Vanatorul de zambete, pentru ca eu cred ca zambetele si rasetele sunt ca o terapie ce ne vindeca spiritul. Cred ca fiecaruia dintre noi i s-a intamplat sa priveasca o fotografie in care personajul din cadru zambea si, fara sa ne dam seama, am zambit si noi. Imi plac la nebunie copiii, respect batranii. Imi plac oamenii calzi, blanzi, inca nealterati profund de vremurile actuale.”
Acestea sunt cuvintele care-l descriu cel mai bine pe Marian Cristea, invitatul nostru de astazi.
Sa incepem…
Cand si cum a luat nastere pasiunea pentru fotografie si de ce dintre toate ramurile acesteia, fotografia de nunta?
Eu am inceput fotografia total accidental. Exact ca acei fotografi care se apuca de fotografia de nunta pentru ca stiu ei ca acolo se invart destul de multi bani. Dar nu chiar acesta a fost scopul meu, sa ma imbogatesc.
Acum 8 ani cumparasem o camera foto Nikon D40x pe care am folosit-o doar in modul Auto. Eram pasionat de floricele, exact ca taurasul Ferdinand din desenele animate de pe vremea raposatului. Apoi, dintr-un gest de ambitie, pentru ca un coleg isi cumparase un D90 – prima camera foto care si filma, mi-am achizitionat si eu acelasi model de la Nikon. Ma gandeam ca imi va folosi foarte mult avand in vedere ca mi se nascuse si primul copil, Andrei.
Continuand sa fotografiez in modul Auto, am ajuns intr-un moment de panica. Ma simteam vinovat ca am aruncat pe fereastra banii familiei, iar eu habar nu aveam sa folosesc aparatul foto intr-un mod decent.
Astfel, am decis sa recuperez banii dati pe camera. Vazusem fotografiile de nunta ale unei colege de serviciu, care ii angajase pe cei de la Adora Studio din Constanta. Am fost pur si simplu uluit de calitatea lor la acea vreme. Si nu ma refer la editarea foto, desi aceasta era la un nivel foarte ridicat. Era ceva ce nu mai vazusem niciodata. Astfel, m-am gandit sa apuc pe acest drum.
Am rasfoit cateva zile internetul pana cand mi-am facut o lista cu vreo zece fotografi pe care ii placeam. Acea lista nu avea nicio noima. Amestecasem toate genurile de fotografie de nunta. Total intamplatator, in capul listei se afla Marius Barbulescu. Am conceput un mail foarte sincer si foarte emotional pe care aveam sa-l trimit fiecaruia pana cand imi raspundea cineva. Si, ca un semn de sus, primul mail trimis a constituit si primul raspuns pentru mine. Marius Barbulescu mi-a promis ca ma va lua cu el ori de cate ori va putea.
La prima nunta alaturi de Marius am tras, la fel, doar in modul Auto. Cand a trebuit sa-i predau imaginile mele, nu am gasit mai mult de 20 care sa fie decente sau nemiscate.
Apoi am mai facut un pas important. M-am inscris la cursurile scolii de fotografie RGB Photography. Lectorul Razvan Bulus mi-a insuflat pasiunea pentru studiu. Am invatat sa stapanesc secretele tehnice ale camerei, dar am citit mult si despre istoria fotografiei, a picturii.
Astfel planetele mele se aliniasera.
Pe langa fotografia de nunta, ce alte tipuri de fotografie mai realizezi?
Din pacate, nu am timpul pe care mi l-as dori dedicat altor genuri de fotografie. Dar sunt pasionat de fotojurnalism. Imi doresc sa fac fotografie de strada. Imi doresc sa fotografiez o zi din viata a unei familii numeroase. Imi doresc sa am proiecte mai ample.
Despre fotografia de nunta si clienti
Cum poti caracteriza fotografiile tale si stilul abordat? Cat de mult consideri ca trebuie sa intervina prelucrarea / editarea in realizarea fotografiei finale si care sunt gusturile tale in materie de prelucrare?
Eu, desi nu stiam mai nimic despre stilurile fotografice, vazusem in pelegrinarile mele on-line, fotografiile lui Jeff Ascough. Era ceva ce-mi mergea direct la inima. Altceva decat tot ce vazusem in jurul meu. Atunci am stiut ce drum vreau sa urmez. Si am urmat calea cu mare incapatanare, lucru pentru care platesc poate si acum.
Nu e usor sa nu fii comercial. Eu nu promit niciodata clientilor mei ca ii fac, in ziua nuntii, Ileana Cosanzeana si Fat Frumos. Le promit, in schimb, ca voi surprinde in imagini povestea, atmosfera acelei zile unice, chiar mai frumos decat au constientizat ei lucrurile.
Adoptand acest stil, editarea mea este in proportie de 90% BW. Partea cu editarea eu cred ca este delicata. Tine de gustul si experienta fiecaruia. Poti fi un fotograf sclipitor, dar sa nu ai suficienta experienta in editare. Desigur, si invers. Nu voi judeca niciodata o imagine dupa tentele ei de culoare.
Unde te pozitionezi? Cum arata publicul tau tinta?
Imi doream sa ma pozitionez cat mai sus. Din prima zi i-am spus sotiei ca eu doresc sa ajung in top trei in cel mai scurt timp. Ea a ras de mine si imi zicea sa ma concentrez mai intai pe castigarea primilor banuti si apoi sa visez. Am tras ca un nebun sa scot capul in aceasta noua lume. Si mi-a fost tare greu. La acest moment cred ca am reusit sa fiu printre cei mai buni fotografi de nunta din Romania, dar cei care tin de acest stil fotojurnalistic.
Doar ca stiti care este telul meu pentru anul viitor? Sa redevin un om obisnuit. Sa am mai mult timp pentru familia mea si pentru mine. Viata trece mult prea usor pe langa noi, atunci cand alergam dupa himere.
Eu sunt o fire molcoma, calda, sensibila. Parca as avea sange de ardelean in vene. Dar nu este asa, seman doar cu mama mea. Asa ca am facut tot posibilul sa ma adresez acelor oameni cu trasaturi asemanatoare. E greu sa gasesti oamenii care sa vibreze in totalitate cu tine si sa-ti mai plateasca si banii ceruti.
Obisnuiesc sa refuz 2-3 cupluri pe an, pe motiv de incompatibilitate. Nu refuz niciodata oamenii pretentiosi, ci doar pe aceia care cred eu ca s-au nascut nemultumiti si vor cauta cu orice pret un motiv de repros. Cei pretentiosi sunt cei care mi-au ridicat mereu stacheta. De acolo mi-au venit si cele mai multe recomandari.
Ai idee cam cate nunti fotografiezi in fiecare an?
Nu am mai mult de 18-20 de nunti. Desigur, acestora se mai adauga sedinte foto, botezuri si alte evenimente corporate. Este absolut suficient pentru mine.
Pentru clienti
Care este efortul de prelucrare dupa o nunta? (numar aproximativ de zile pentru selectie si editare)
Am incercat sa-mi perfectionez continuu workflow-ul. Selectia fotografiilor imi ocupa cam 4 ore intensive. Partea de lightroom o zi, daca nu fac nimic altceva in acea zi. Fotografiile care intra in postare le editez BW in Photoshop. Practic as avea nevoie cam de trei zile, cu tot cu urcarea fotografiilor in galeria on-line pentru client.
Doar ca in realitate sunt sot, tata a doi copii, si uneori am nevoie sa ies din aceasta rutina continua. Mi-am propus sa nu mai lucrez dupa ora 18.00 si nici in weekenduri. Sper sa si pot in sezonul care urmeaza.
Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nunta?
In contract am trecut intervalul 2-4 luni. Nu am depasit niciodata 3 luni. Dar prefer sa imi acord un ragaz pentru a fi sigur ca nu voi dezamagi niciodata persoana care asteapta cu nerabdare fotografiile. Mai bine sa strambe clientul putin din nas la inceput si apoi sa-l surprind placut.
Ce materiale poti livra clientului la final?
Din pacate stau foarte slab la capitolul marketing. In afara de album, care nici el nu este inclus in pachetul de baza (ziua nuntii), nu livrez decat fotografiile in galeria online. Acestea vor fi primite atat in format color cat si BW. Volumul mare de munca nu-mi permite sa fac mai mult. Dar incerc sa suplinesc aceste minusuri prin calitatea, continutul imaginilor pe care le livrez.
3 sfaturi pe care le-ai oferi oricand oricarui client.
Mai mereu un client are o alta lista de prioritati decat cea care, din punctul meu de vedere, ar fi optima. Imaginati-va cine cunoaste mai bine domeniul (industria) nuntilor, decat wedding plannerul, fotograful / videograful. Si cum nu toata lumea isi permite sa angajeze un wedding planner, ghiciti cine devine expertul numarul 1. Unii dintre noi am trecut de mult timp de pragul a 100 de nunti. Stim care sunt restaurantele cu probleme sau care exceleaza la capitolul servicii. Cunoastem cei mai buni furnizori de servicii din industrie. Nu avem niciun interes de a face recomandari, in afara de a beneficia de calitatea muncii acelor furnizori. Un DJ foarte bun imi va asigura cadre dinamice la party. Un make-up de calitate ma va asigura ca nu am de retusat tenul la editare.
Un alt sfat, pe care il dau din suflet mirilor, este sa incerce sa iasa putin din sablonul nuntilor de la noi. Sa incerce sa ocoleasca sfaturile parintilor sau prietenilor. Sa-si vada propriul eveniment ca pe cea mai tare petrecere din viata lor. Sa fie chiar egoisti pentru ca au investit multi bani si mult timp in organizarea nuntii. Este pacat ca evenimentul lor treaca pe nesimtite. E pacat sa nu savureze fiecare clipa si leut investite in nunta lor.
Trebuie sa inteleaga ca orice invitat se va simti bine, daca ei se vor simti cu adevarat bine. Si ce este mai interesant pentru un invitat, decat sa participe la un eveniment 100% personalizat, ceva la care nu a mai asistat niciodata. Si chiar nu este nevoie de multi bani pentru a face o nunta deosebita. Un pub, un hambar, amenajate corespunzator, pot arata infinit mai bine decat un Ballroom.
De ce nu o nunta in padure, sub cerul liber?! De ce sa fie neaparat sute de invitati cand o putem face strict intre rudele apropiate si prietenii cei mai buni. Cea mai memorabilia nunta la care am fotografiat, a fost a unui cuplu de programatori. Au avut ca muzica doar trei stiluri: Dubstep, Hip-Hop si Rock. Nu voi uita niciodata acea nunta.
Am un singur regret – ca nu a venit la momentul de acum, cand am mult mai multa experienta. Acesta este evenimentul despre care va vorbesc: vezi galerie foto aici.
Sa nu faci niciodata compromisuri de calitate si de pret tocmai la fotograf. De ce? Pentru ca investesti mult timp si multi bani. Daca vrei sa ramai cu amintiri care sa dainuie in timp, nu e loc de compromisuri.
Care sunt criteriile de care consideri ca ar trebui sa tina cont un client atunci cand isi alege un fotograf?
Eu cred ca este foarte simplu. Sa alegi acel fotograf care crezi ca rezoneaza felului tau de a fi. Sa vezi la el ceva care il deosebeste de ceilalti. Sa te intalnesti cu el si sa schimbi impresii, ganduri. Sa nu fie strict un interviu. Sa incerci sa vezi daca te simti bine pentru cateva ore in preajma omului din spatele camerei. Este important ca in ziua nuntii sa te inconjori de profesionisti, dar sa fie mai intai oameni placuti, de calitate.
Care dintre sedinte sunt mai populare, cele realizate inaintea nuntii sau dupa? Ce poti recomanda clientilor, daca ar fi sa aleaga una dintre cele doua?
Eu cred cu convingere ca mirii mei nu au nevoie de o sedinta foto de acomodare – cea de logodna. Eu o recomand cu precadere pe cea de dupa nunta. Si asta dintr-un motiv pertinent, nu pentru ca imi doresc niste bani in plus.
Se stie ca ziua nuntii este foarte solicitanta, dar si plina de stress pentru majoritatea mirilor. Majoritatea doresc o sedinta foto in ziua nuntii. Si prima intrebare care le vine in minte este – Unde facem sedinta foto din ziua nuntii? Invariabil raspund in acelasi tipar. In ziua nuntii nu am facut niciodata capodopere artistice. Pentru ca mirii nu pot fi relaxati si atenti la ceea ce le cer. Pentru ca mai mereu suntem expusi vara unor temperaturi extreme, mai ales cand isi rezerva timp pentru aceasta sedinta intre pregatiri si biserica.
Pentru ca aproape niciodata timpul nu este suficient sau nu corespunde cu planurile noastre initiale. Pentru ca Bucurestiul este full in orice coltisor pe timpul verii. Oare sunt suficiente motive pentru a sari din schema acea sedinta foto? Fotograful nu va munci niciodata mai putin. Mai ales daca adopta stilul fotojurnalistic, el va surprinde, non-stop, momente veridice, natural, instantanee care sa spuna povestea adevarata a nuntii tale, nu cea conceputa dupa ideile celui din spatele camerei.
Ce inseamna in schimb sedinta foto de dupa nunta? Inseamna relaxare. Inseamna o calatorie in afara mediului cotidian. Inseamna peisaje spectaculoase. Inseamna creativitate.
La sedintele foto de dupa nunta obisnuiesc sa merg la munte de regula. Nu am timp strict alocat. Imi place sa fotografiez la apus si de aceea imi sfatuiesc mirii sa ne cazam undeva si sa ne intoarcem abia a doua zi.
Ai un moment preferat in desfasurarea unei nunti? Daca da, care este acela?
E clar ca partea de party este cea mai asteptata parte a unei nunti. Intotdeauna incerc sa scot maximum din acele cadre. Mereu am asteptari mari si mai mereu ma desumflu. Si aici clientii cad usor in capcane. Angajeaza orchestre de coveruri care “stiu sa cante de toate” sau accepta Dj care vin la pachet cu orchestra. Nu exista un om bun la toate, iar Dj-ul nu va concura niciodata cu orchestra care l-a angajat.
Un alt motiv pentru care atmosfera de la party nu iese mai deloc asa cum viseaza mirii (sau eu) este ca ponderea invitatilor peste 50 ani la eveniment depaseste 70%. Si se intampla foarte des acest lucru. In consecinta, Dj-ul trebuie sa faca un program pentru acest grup de invitati. Astfel ca intalnim acelasi program muzical de nunta, standard: valsuri, muzica anilor 80-90, rock and roll si latino pana la refuz.
Cele mai reusite petreceri de nunti la care am participat ca fotograf, au fost cele cu Dj mai curajosi, care cunosc cu adevarat ce inseamna muzica. Astfel, ador nuntile rock, nuntile restranse ca numar de invitati (80-120 invitati) sau nuntile unde predomina publicul tanar pus pe distractie.
Exista vreo locatie preferata pentru sedintele foto de nunta? Ce te inspira mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? In ce astfel de locuri ai prefera mai mult sa fotografiezi?
Prefer sa fac sedintele foto la munte in detrimentul celor de la mare. Ador sa fac sedinte foto in catacomb, subsoluri sau ruine. Asta pentru ca pentru mine nu exista lumina fara intuneric si invers. Mereu incerc sa le am pe ambele in fotografiile mele.
Sectiune de inspiratie pentru clienti
Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nunta, pentru ca, prin natura jobului, sunt nevoiti sa “citeasca din scoarta in scoarta” tot evenimentul ca sa poata surprinde si extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales sa includem in interviurile noastre cateva intrebari pe care probabil orice mireasa ar vrea sa le adreseze cuiva care a vazut de-a lungul vietii sale sute de nunti.
Scurte pareri personale si recomandari de nunta, insa de aceasta data fara intrebari de fotografie:
3 locatii de nunta preferate (dintre cele in care ai fotografiat).
1. I Do Weddings – Belciugatele – este un cort in mijlocul naturii, langa un lac. Imi place pentru ca nu avem de a face cu acel personal comunist. Sunt patru fete minunate care ar face orice ca cei care le trec pragul sa se simta minunat.
2. Casa Vlasia – pot organiza nunti in aer liber intr-un cadru de vis.
3. Domenii Plazza – un loc cochet pentru evenimente mai restranse. Imi place ca reunesc la un loc restaurantul, camere pentru pregatirile mirilor si terasa.
Preferinta personala: doar DJ sau DJ plus formatie? De ce?
Pentru mine nu conteaza combinatia. Conteaza sa fie cu adevarat buni in meseria pe care o fac. Ce inseamna buni? Atunci cand invitatii nu mai danseaza in cerc, au mainile in aer si ringul de dans arde pana la epuizare.
In decursul anilor, doar trei trupe live m-au impresionat cu adevarat: Vox Xteens (Iuliana Dobre – participant Vocea Romaniei), The Mob si Maria Cojocaru.
Preferinta personala: cununia religioasa in biserica sau in aer liber?
Nu am preferinte. Fiecare parte vine cu avantaje si dezavantaje. In biserica ne lovim de lumina proasta si rigiditatea preotilor. In aer liber se intampla ca slujba sa fie la orele amiezii, in plin soare, cand temperaturile depasesc 35 grade lejer.
3 Idei interesante de marturii.
Nu sunt chiar fanul acestei idei. O chestie mai interesanta si mai practica mi se pare cabina foto. Nu pentru ca este in trend, pentru ca nu mai este, ci pentru ca oamenii pot pleca cu amintiri de la nunta, chiar din acea zi. Fotografiile vor arata infinit mai bine decat cele in care stau drepti in fata mea. Mirii vor avea acces la acele fotografii prin intermediul unei galerii online.
Preferinta personala: nunta de zi sau de noapte? Intai ca invitat si apoi ca fotograf.
Ca invitat nu imi plac deloc nuntile noastre. Sunt foarte lungi si toate la fel. Imi plac totusi nuntile de afara. Sunt foarte lejere si scurte. Nu se mananca pana la refuz iar lumea se distreaza maxim.
Ca fotograf, obisnuiam sa ma entuziasmez de nuntile de zi. Doar ca in realitate acestea se intampla asemanator (cel putin in Bucuresti). Timpul este cam acelasi, cu diferenta ca ele incep mult mai devreme. Uneori am fost prezent la pregatirile mirilor de la ora 7.00. Daca tot tin la fel, prefer sa fie de noapte.
Nunta de sambata vs nunta de duminica. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca fotograf?
Ca invitat prefer sa nu prea merg. Si daca totusi merg, prefer sa fie sambata sau duminica la nuntile de zi.
Ca fotograf prefer nuntile de duminica. Tind sa fie mai lejere ca numar de invitati si mai scurte.
Exercitiu de sinceritate
Daca maine ai fi mire, ce fotograf de nunta din Romania ti-ai dori sa-ti fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂
Desigur, Marius Barbulescu, dintr-o multime de motive. Este cel mai complex fotograf de nunta, in opinia mea. Este un om extrem de inteligent si este o placere sa socializezi cu el. Intamplator suntem si cei mai buni prieteni in domeniu.
Numeste te rog 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.
Marius Barbulescu
Jambor – pentru modul cum vad lumina si contrastul BW
Petrica Tanase (Fixfoto) – pentru incapatanarea cu care promoveaza altceva decat trendul actual.
Dar din afara?
– Sunt favoritii mei la acest moment pentru ca stiu sa se reinventeze. La fel, nu tin cont de trenduri si au mult umor in fotografiile lor.
– O admir pentru sensibilitatea pe care o transmite prin fotografiile sale. Surprinde gesturi si momente pe care un ochi neavizat le-ar trece lejer cu vederea.
– Este fotograful care mi-a confirmat prin tot cee ce el face ca sunt pe drumul cel bun.
Poti numi cativa fotografi aflati la inceput de drum, care crezi tu ca au potential?…
Din pacate nu prea sunt la curent cu ultimile noutati, dar pot nominaliza doi. Unul este fostul discipol al lui Marius Barbulescu – Vali Matei. Doi. Este o fata fotograf aflata la primul an de fotografie, renuntand la un job foarte bun in finante in UK. Numele sau este Corina Oghina.
De interes pentru fotografi
Ce parere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la randul tau la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mandresti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?
Am participat doar la doua concursuri internatioanale: Fearless si WPS. La noi am avut niste incercari, dar nu am reusit sa castig nimic. 🙂 Cred ca oricine are nevoie, mai ales in perioada de inceput, de o confirmare a muncii sale. Desi eu nu sunt un fan al competitiilor, premiile la aceste concursuri dau bine in fata clientilor, din pacate. Acesta este si motivul pentru care mai sunt activ la o singura asociatie – Fearless. In articol, gasiti cateva din premiile castigate in cei cinci ani de cand activez in domeniu.
Aceasta prima fotografie (cea de mai jos) imi este si cea mai draga pentru ca ma leaga multe lucruri de aceasta imagine. Probabil sunt subiectiv pentru ca eu am fost crescut de bunica mea. Sentimental retraiesc multe momente cand privesc acest cadru.
Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur sau faci schimburi de experienta cu alti colegi?
Am evoluat muncind din greu si analizandu-mi punctele slabe la fiecare sfarsit de sezon. De asemenea, am participat la workshopul unor fotografi de afara – Huy Nguyen, Victor Lax si Pedro Etura – dar si la conferintele Fearless din Amsterdam si Romania, unde am putut da mana cu cei pe care ii admiram ca pe niste zeitati ale fotografiei de nunta. In rest am vizionat multe tutoriale ale fotografilor pe care ii admir. Practic, am facut de toate pentru a creste profesional.
Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?
Mai intai sa porneasca corect pe acest drum. Sa faca niste cursuri de fotografie. Sa-si cladeasca bunul gust studiind pictura si istoria fotografiei. Si neaparat sa stea pe langa un fotograf consacrat macar un an. Sa munceasca mult mai mult decat poate duce. Sa lase din orgoliu pentru ca acesta este unul dintre principalele lucruri care ne trag in jos. Sa-si faca cati mai multi prieteni in domeniu. Si inca ceva… recunoasterea nu vine peste noapte. Avem nevoie de rabdare. Toate aceste lucruri pe mine m-au ajutat sa cresc rapid de la un sezon la altul.
Ce parere ai despre workshop-urile de fotografie? Ai participat la astfel de workshop-uri? Ai organizat? Care ti s-au parut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?
Workshopurile sunt foarte bune din mai multe puncte de vedere. Vezi cum lucreaza fotografii cu experienta. De la oricine poti fura cateva chichite care iti pot extrapola valoric munca. Poti asista doua zile la un astfel de eveniment si sa cunosti 95% din informatie, dar cei 5% iti pot aduce un plus imens pentru sezonul ce urmeaza. La workshopuri poti avea parte de sesiuni de critica fotografica a fotografiilor tale sau a modului lor de expunere pe blog si/sau site. Sunt lucruri care fac diferenta. Am participat la astfel de evenimente si de cativa ani si organizez.
In afara de workshopurile mele 🙂 , de la noi din tara recomand workshopul lui Marius Barbulescu. Veti avea parte de o experienta de neuitat, la nivelul celor mai bune evenimente de acest gen ale fotografilor consacrati de afara. De asemenea, cred ca un workshop cu Jambor ar fi minunat atat pentru mine, cat si pentru cei aflati la inceput de drum.