Norbert Gubincsik este Fotograful Anului 2022, premiat în cadrul celei de-a zecea ediții a Concursului Anual organizat de către Fotografi-Cameramani.
Cu această ocazie, l-am invitat pe Norbert să ne povestească în câteva cuvinte despre pasiunea vieții sale, videografia, dar și despre clienții cu care interacționează.
Să începem…
Când și cum a luat naștere pasiunea pentru fotografie? De ce dintre toate ramurile acesteia, fotografia de nuntă?
Fotografia a început exact așa, din pasiune. Mic copil fiind îmi plăcea să desenez, apoi au urmat primele fotografii la peisaje și iubeam să le printez, să le pot urmări iar și iar. Primul meu aparat l-am cumpărat din banii strânși încă de pe la 16 ani. Bineînțeles că nu am fost mulțumit de aparat și am vrut mai mult.
La fotografia de nuntă am ajuns după doi ani alături de videografia de eveniment.
Cum ai caracteriza fotografiile tale în câteva cuvinte?
Fotografiile mele?! Minimalism, clasic, natural. De fiecare dată urmăresc să fie cât mai simplu, cât mai natural. Nu îmi plac exagerările nici măcar în editare.
Ai un anumit public țintă? Cum i-ai descrie pe cei care relaționează cu stilul tău și care îl apreciază?
Nu caut un public țintă. Caut empatie, caut oameni.
Despre fotografia de nuntă și clienți
Cât de mult consideri că trebuie să intervină prelucrarea / editarea în realizarea materialului final și care sunt gusturile tale în materie de prelucrare?
Nu îmi place prelucrarea excesivă. Iubesc naturalul și culorile “corecte”.
Care este prima regulă pe care o respecți atunci când fotografiezi o nuntă?
Prima regulă? Să țin cont de oamenii pe care îi fotografiez, pentru că în primul rând pentru ei facem asta, chiar dacă asta înseamnă ca uneori să ies din zona mea de confort.
Ai idee cam câte nunți fotografiezi în fiecare an?
În pandemie sau an normal? 🤪 După terminarea pandemiei au fost undeva în jur de 70 de evenimente, dar media normală este de 30-40 de evenimente.
Ce crezi că face diferența în ochii clienților între fotografii de nuntă de pe piață?
Și felul tău de a fi cred că are un aport. Cel puțin în cazul meu, majoritatea clienților sunt persoane cu care am mai interacționat și la alte evenimente. Cu mulți am rămas și prieteni.
Pentru clienți
Care este efortul de prelucrare după o nuntă? (număr aproximativ de zile pentru selecție și editare)
Pfuu, greu de zis. Având în vedere că sunt deja 18 ani de când fac asta, sunt zile în care îmi e foarte greu să mă concentrez și nu îmi ajunge nici măcar o zi pentru selecție, și sunt perioade în care în 2 zile termin o nuntă complet, de la ales până la album. Acum mai depinde și cât de mult mă stresează clienții. 🙃
Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nuntă?
Termenul de livrare.. o chestie relativă. În contract am un termen de 120 zile cu tot cu albumele digitale. Dar acesta se poate modifica ușor, de exemplu dacă ședința Trash the Dress nu e făcută, logic că acel termen se depășește. Sunt mulți factori care intervin aici.
Ce materiale poți livra clientului la final?
Eu predau materialele atât online, cât și pe stick. Dar sunt foarte atent la „împachetarea” produsului finit. Prima impresie contează întotdeauna. 🙂
3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând oricărui client.
- Fiți voi!
- Nu uitați să vă prețuiți părinții/bunicii (în fond fără ei nu ați fi acolo și, trebuie să recunoaștem, acelea vor fi cele mai prețuite amintiri peste ani)
- Fiți realiști! Atenție la ce vă doriți dacă nu puteți oferi – degeaba ne luăm după un model de exemplu în care rochia este cu trenă, ce frumos arată trena în poze, dar cumpărăm rochie fără trenă.
Care sunt criteriile de care consideri că ar trebui să țină cont un client atunci când își alege un fotograf?
Clar să fie pe același vibe. Chiar dacă le plac fotografiile unui fotograf, trebuie să fie pe aceeași lungime de undă cu el, altfel nu se vor simți la fel de confortabil în prezența lui, iar până la urmă fotograful este lângă ei pe toată durata evenimentului, este omul cel mai apropiat mirilor și trebuie să se poată simți confortabil.
Care dintre ședințe sunt mai populare, cele realizate înaintea nunții sau după? Ce poți recomanda clienților, dacă ar fi să aleagă una dintre cele două?
Fără nici o îndoială cele de după ziua nunții, ședința trash the dress. Trece emoția, stresul, agitația și ei sunt mult mai relaxați, naturali.
Ce moment îți face plăcere să fotografiezi la o nuntă?
În ultimii ani pot spune ca party-ul 🙂
Ai un moment preferat în desfășurarea unei nunți? Dacă da, care este acela?
Atunci când avem emoție, de exemplu când își rostesc jurămintele sau când se văd pentru prima dată.
Există vreo locație preferată pentru ședințele foto de nuntă? Ce te inspiră mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? În ce astfel de locuri ai prefera mai mult să fotografiezi?
Orice locație are farmecul ei. Personal iubesc natura, mă simt confortabil în natură, printre munți, un lac. Dar cel mai important e starea lor de spirit și, bineînțeles, LUMINA. 🙂
Secțiune de inspirație pentru clienți
Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nuntă, pentru că, prin natura jobului, sunt nevoiți să “citească din scoarță în scoarță” tot evenimentul ca să poată surprinde și extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales să includem în interviurile noastre câteva întrebări pe care probabil orice mireasă ar vrea să le adreseze cuiva care a văzut de-a lungul vieții sale sute de nunți.
3 locații de nuntă preferate (dintre cele în care ai fotografiat).
Greu de zis 3 locații, fiecare are farmecul ei. Personal îmi plac locațiile fără stâlpi, care au loc, spațiu verde, nu sunt înghesuite. Locațiile din zona mea care îmi atrag atenția sunt: restaurant Flonta, Province, Venue și Stejarul.
Preferință personală: doar DJ sau DJ plus formație?
DJ și band 🙂
Preferință personală: cununia religioasă în biserică sau în aer liber?
Sunt frumoase cununiile religioase afară, dar pentru noi, destul de dificil de fotografiat: lumină complet inegală, de obicei dură, pentru că de cele mai multe ori cununiile religioase se fac până în ora 17, când lumina nu ne ajută. Prefer în interior.
Preferință personală: nuntă de zi sau de noapte? Întâi ca invitat și apoi ca fotograf.
După 18 ani nu pot spune decât nuntă de zi. Dar trebuie să recunoaștem că doar cele de noapte au parte de party.
Nunta de sâmbătă vs nunta de duminică. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca fotograf?
Din punct de vedere al invitatului, sâmbăta. 🙂 Dar ca și fotograf, indiferent că e sâmbătă, că e vineri, că e duminică, tot aia e.
Exercițiu de sinceritate
Dacă mâine ai fi mire, ce fotograf de nuntă din România ți-ai dori să-ți fotografieze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂
La experiența de acum aș merge pe latura umană. Orice fotograf îți poate prezenta ceva frumos, dar eu urmăresc latura umană. Dacă e să ne luăm după latura frumosului, latura estică a țării ne arată ceva tot mai frumos. Un fotograf care le îmbină pe ambele în momentul de față este Ovidiu Lesan. Îl stimez enorm, este o persoană de nota 10 și înainte de orice este OM.
Numește te rog 3 videografi/fotografi de nuntă din România pe care îi apreciezi, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.
Ca și fotografi: experiența și energia echipei Foto Dumbrava. Trebuie să recunoaștem că este dificil să fii în fruntea clasamentului atâția ani, iar anul trecut a descoperit două noi talente, că nu le pot spune doar fotografi: Gabriel și Romeo. Un alt fotograf extraordinar este Tudor Bolnavu și echipa Plugari. 🙂
Ca și videografi sincer nu prea am urmărit, deci e greu să pot spune de cineva. Ar fi Ionuț Petrescu, Dima Vutcariov și Rotund Perfect.
Dar din alte țări?
Ken Pak, Matteo Carta, Igor Bulgak, Kemran Shiraliev.
De interes pentru fotografi
Ce părere ai despre concursurile de fotografie?
Mie mi-au plăcut întotdeauna; a fost greu până m-am decis să particip și eu.
3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând participanților la concursuri.
- Să fie realiști.
- Să nu se compare.
- Să aibă răbdare.
Ce beneficii ai avut ca urmare a faptului că ai fost desemnat Fotograful Anului în 2022?
Apreciere maximă atât din partea colegilor, cât și a clienților, o vizibilitate mai bună, motiv să mai cresc prețurile, mă simt împlinit, recompensat pentru toți acești ani de muncă. Încă mi-e greu să conștientizez.
Cum ai evoluat și cum îți perfecționezi cunoștințele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, înveți singur sau faci schimburi de experiență cu alți colegi?
Evoluția mea a ținut principal de mine; căutam propriile greșeli, învățam din ele, apoi am mers la cursuri, conferințe, discuții cu colegii, sfaturi de la pictori.
Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflați la început de drum? Care crezi că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un fotograf aflat la început de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nuntă?
Să își caute o altă pasiune 🙃, glumesc bineînțeles. E dificil, nu e ușor, dar este o muncă frumoasă. Să urmeze cursuri, să nu se mulțumească doar cu faptul că câștigă ceva, să vrea să evolueze mereu, să nu se rezume doar la un click. Partea autodidactică este extrem de importantă!
Ce părere ai despre workshop-urile de fotografie? Ai participat la astfel workshop-uri? Ai organizat? Care ți s-au părut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?
Sunt cele mai importante dacă vrem să creștem. Am participat și eu la rândul meu, pentru că altfel te plafonezi.
Chiar anul trecut am organizat primul meu workshop; a fost foarte greu, extrem de multe emoții.
Eu sunt pe principiul că orice curs vei urma vei avea ceva de învățat, un truc, o idee; cu siguranță nimeni nu pleacă fără să învețe ceva.