Alegerea celor mai populare luni ale anului pentru organizarea nunții poate avea o influență considerabilă asupra întregului eveniment și asta pentru că temperaturile de afară, decorul exterior, alegerea locației de petrecere – toate pot depinde de perioada în care cei doi miri decid să-și unească destinele. De-a lungul timpului, anumite luni ale anului au început să devină din ce în ce mai populare în conturarea calendarului nunților, iar dacă ar fi să ne raportăm strict la România, acestea sunt în general lunile de vară și prima jumătate a toamnei.

Cele mai solicitate perioade pentru nunți în România

Alegerea lunii în care va avea loc nunta depinde destul de mult și de calendarul bisericesc, atâta vreme cât ne raportăm la o petrecere care este precedată de o slujbă religioasă, pentru că vom observa astfel că în 2024, o bună parte a lunii iunie este ocupată de postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în timp ce jumătatea lunii august este rezervată Postului Adormirii Maicii Domnului.

Zile când nu se fac nunți în 2024, în calendarul creștin ortodox

Cele mai solicitate perioade pentru nunțile din România în anul 2024 sunt a doua jumătate a lunii mai, prima jumătate a lunii iunie, luna iulie (sezonul de vârf), a doua jumătate a lunii august, septembrie și începutul lunii octombrie.

Cele mai populare luni ale anului în care se organizează nunți. Avantajele și dezavantajele

În cazul în care nu ai luat încă o hotărâre cu privire la perioada în care va avea loc nunta ta, este indicat să analizezi întâi de toate plusurile și minusurile fiecărei luni, astfel încât să iei decizia care se va potrivi cel mai bine cu așteptările tale. 

În continuare ți-am pregătit câteva pros&cons ale fiecărei luni dintre cele mai frecvent alese pentru organizarea nunților.

Cele mai populare luni ale anului în care se organizează nunți. Nunta în luna mai

Avantaje: Prețurile pentru închirierea localurilor pot fi mai scăzute, iar temperaturile de afară pot fi cât se poate de plăcute. În plus, vei putea alege dintr-o paletă extrem de variată de flori de primăvară. De trecut pe lista celor mai populare luni ale anului.

Dezavantaje: Sunt șanse mai mari să plouă, iar dacă alegi să faci nunta afară, spre lăsarea serii poate fi destul de răcoare.

Nunta în luna iunie

Avantaje: Încă poți beneficia de prețuri relativ rezonabile în ceea ce privește chiria restaurantului, în general în prima parte a lunii. Vremea va fi mai caldă, iar șansele de ploaie scad.

Dezavantaje: Multe dintre localuri au o cerere foarte mare pentru această perioadă, de aceea trebuie să programezi evenimentul din timp, pentru că riști să pierzi locul favorit de petrecere. O parte dintre invitați pot fi în perioada de concedii. În a doua parte a lunii încep vacanțele școlare.

Cele mai populare luni ale anului în care se organizează nunți. Nunta în luna iulie

Avantaje: Una dintre cele mai bune perioade în care poți organiza un eveniment în aer liber. Ziua este mai lungă, te bucuri de nenumărate soiuri de flori locale disponibile pe piață.

Dezavantaje: Căldura poate deveni deranjantă după mijlocul lunii, iar costurile unei nunți organizate în iulie vor fi mai mari. Și în acest caz, locația favorită trebuie rezervată cu mult timp înainte, pentru că există o cerere foarte ridicată. Totodată, trebuie să iei în considerare că evenimentul tău va avea loc în mijlocul perioadei de concedii.

Nunta în luna august

Avantaje: Vremea se păstrează călduroasă, stabilă, cu puține șanse de ploaie. Vei avea un cadru favorabil pentru a organiza petrecerea afară, în natură. Pentru că ziua este mai lungă, vei avea posibilitatea să faci ședințe foto înaintea evenimentului și să te bucuri mai mult timp de lumina naturală. De trecut pe lista celor mai populare luni ale anului.

Dezavantaje: Și în august poți să te confrunți cu temperaturi neplăcut de ridicate. Pentru că august este încă vârf de sezon pentru nunți, prețurile vor fi mai ridicate. Unii furnizori pot fi mai greu de contractat, pentru că sunt solicitați intens în această perioadă.

Nunta în luna septembrie

Avantaje: Temperaturile de afară scad ușor, însă rămân plăcute pentru organizarea unui eveniment și pentru alegerea unei ținute ușoare. De asemenea, scad și prețurile pentru închirierea sălilor de evenimente. Intervin ușor acele culori specifice anotimpului, iar în meniu pot fi incluse diferite preparate de sezon.

Dezavantaje: Apar ploile, ceea ce înseamnă că o nuntă organizată în aer liber nu mai este atât de sigură. Începe și școala, iar orașele vor fi mai aglomerate, chiar și la sfârșit de săptămână.

Cele mai populare luni ale anului în care se organizează nunți. Nunta în luna octombrie

Avantaje: Așa cum spuneam încă de la început, și luna octombrie se numără printre cele mai populare perioade pentru organizarea nunților. Argumentele sunt simple: prețurile sunt mai decente, iar florile de toamnă, alături de multiplele posibilități pe care le ai la îndemână în materie de decor și de meniu reprezintă un as în mânecă. De trecut pe lista celor mai populare luni ale anului.

Dezavantaje: Vei face nunta într-o perioadă cu șanse mari de ploaie. Temperaturile sunt mai scăzute, nu la fel de plăcute, iar ziua devine mai scurtă.

Cele mai populare luni ale anului în care se organizează nunți. Avantajele și dezavantajele nunților în perioade mai puțin aglomerate

Ultimii ani ne-au învățat să fim mult mai flexibili atunci când vine vorba despre organizarea unei nunți. Așadar, în prezent, observăm din ce în ce mai mulți miri care preferă să opteze pentru un eveniment de iarnă sau de primăvară, într-un altfel de cadru, fără să țină cont neapărat de vremea mai răcoroasă și de alte mici ”piedici”.

Nunți organizate pe timp de iarnă

Avantaje: Sunt prețuri mai bune pentru chiria locațiilor și pentru alte servicii, întrucât cererea este mai mică. În plus, te poți folosi de acest anotimp pentru a crea decoruri de poveste, o ambianță magică și chiar o serie de fotografii unice.

Dezavantaje: Vremea este în mod categoric rece și imprevizibilă. Pot apărea ninsori, temperaturi negative, situații dificile legate de transport, împreună cu o disponibilitate mai redusă a unora dintre furnizori. Nici paleta de flori nu mai este atât de generoasă. În plus, în perioada sărbătorilor de iarnă nu se fac cununii religioase, iar mulți dintre potențialii invitați pot fi plecați în vacanță.

Cele mai populare luni ale anului în care se organizează nunți. Nunți organizate pe timp de primăvară

Avantaje: Termometrele încep să arate valori mai plăcute, iar cadru natural poate fi unul de excepție, pentru că totul în jur prinde viață. Decorul floral poate fi unul variat și cu miresme intense, iar prețurile pentru închirierea locațiilor se păstrează temperate. De trecut pe lista celor mai populare luni ale anului.

Dezavantaje: În prima jumătate a primăverii nu vei putea, cel mai probabil, să organizezi evenimente în aer liber, deoarece mai ales către seară, vremea este destul de rece. Există șanse de ploaie, dar și o serie de perioade cu sărbători și zile de concediu care-ți pot limita planurile.