Ionuț Petrescu este Videograful Anului 2020, premiat în cadrul celei de-a opta ediții a Concursului Anual organizat de către Fotografi-Cameramani. În toate filmele pe care le-a realizat, există o singură temă: iubirea.

Cu această ocazie, l-am invitat pe Ionuț să ne povestească în câteva cuvinte despre pasiunea vieții sale, videografia, dar și despre clienții cu care interacționează.

Să începem…

Când și cum a luat naștere pasiunea pentru videografie? De ce dintre toate ramurile acesteia, videografia de nuntă?

Interesul pentru videografie a început în urmă cu 10 ani, însă, în prima fază, nu cu „videografia de nuntă”. Am început prin a lucra în televiziune, ca și cameraman. Chiar și în prezent, sunt operator imagine la Televiziunea Română.

Am descoperit pasiunea pentru videografia de nuntă, în urmă cu 4-5 ani. Spun „pasiune” pentru că aveam habar de filmarea evenimentelor și înainte, însă nu la un alt nivel. Am înțeles că poți face și altceva. Am încercat să duc filmarea nunții către film, iar de atunci, aproape toată atenția mea am dedicat-o acestui domeniu.

Cum ai caracteriza videoclipurile tale în câteva cuvinte?

De fiecare dată, încerc ca videoclipurile mele să transmită ceva! Să nu fie doar o înșiruire de cadre frumoase. Îmi doresc ca ele să transmită emoție, bucurie, mesaje. Dar nu sunt eu în măsură să îmi caracterizez propriile lucrări. Dacă am reușit, o pot spune doar mirii sau cei care care mi-au răsfoit portofoliul. 

Ai un anumit public țintă? Cum i-ai descrie pe cei care relaționează cu stilul tău și care îl apreciază?

Îmi plac oamenii frumoși! Îmi doresc întotdeauna ca mirii să fie degajați și dacă e posibil, fără prea mult stres în ziua nunții. Și cel mai important: să se bucure de fiecare moment din acea zi! Mă bucur că prin stilul meu, am reușit să atrag astfel de oameni.

Despre videografia de nuntă și clienți

Cât de mult consideri că trebuie să intervină prelucrarea / editarea în realizarea materialului final și care sunt gusturile tale în materie de prelucrare?

Editarea materialului este foarte importantă! Mereu am considerat că adevărata muncă începe, nu în ziua evenimentului, ci în ziua când încep prelucrarea materialului brut. Ideile încep în momentul înregistrării, dar se termină atunci când își găsesc locul în softul de editare.

De aceea, întotdeauna, zic eu, prelucrarea trebuie realizată de cel care filmează. Îmi doresc ca filmul final să conțină cât mai multe ambiante originale, culorile să fie plăcute, iar mirii să retrăiască la maxim fiecare moment din acea zi.

Care este prima regulă pe care o respecți atunci când filmezi o nuntă?

Am două reguli. Nu știu dacă pot să le pun într-o anumită ordine sau dacă una e mai importantă decât cealaltă. Seriozitate și implicare.

Ai idee cam câte nunți filmezi în fiecare an?

În jur de 25 (plus sau minus).

Ce crezi că face diferența în ochii clienților între videografii de nuntă de pe piață?

Eu îmi doresc ca diferența să o facă portofoliul. Dar sunt sigur că și bugetul alocat pentru video contează foarte mult. 

Cum ai făcut față acestei perioade pandemice, provocatoare pentru videografi?

A fost un an destul de dificil! Ne-a luat prin surprindere și a trebuit să facem față acestei provocări. Majoritatea evenimentelor au fost amânate, iar unele pierdute. Însă, am încercat să folosesc timpul câștigat pentru a învăța lucruri noi în domeniul videografiei, să studiez și alte tehnici de filmare și să petrec mai mult timp în familie. 

Pentru clienți

Care este efortul de prelucrare după o nuntă? (număr aproximativ de zile pentru selecție și editare)

V-am spus și mai sus că adevărata muncă începe cu editarea. Ca și timp, diferă de la un eveniment la altul. Au fost cazuri când doar pentru clip am lucrat mai mult de o săptămână. În medie, probabil ca undeva la 15-20 zile pentru un eveniment întreg.

Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nuntă?

90 de zile.

Ce materiale poți livra clientului la final?

În primul rând filmul de aproximativ o oră. Dar în ofertă are posibilitatea să aleagă și alte variante.

3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând oricărui client.

Să trăiască la intensitate maximă ziua nunții, programul din timpul zilei să fie cât mai lejer și să aleagă un band bun pentru petrecere.

Care sunt criteriile de care consideri că ar trebui să țină cont un client atunci când își alege un videograf?

Stilul videografului să fie pe gustul lor. 

Care dintre ședințe sunt mai populare, cele realizate înaintea nunții sau după? Ce poți recomanda clienților, dacă ar fi să aleagă una dintre cele două?

Ambele sunt importante! Însă dacă ar trebui să aleagă le-aș recomanda ședinta de după nuntă.

Ce moment îți face plăcere să filmezi la o nuntă?

Cununia religioasă.

Ai un moment preferat în desfășurarea unei nunți? Dacă da, care este acela?

Cununia religioasă. 😄

Există vreo locație preferată pentru ședințele video de nuntă? Ce te inspiră mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? În ce astfel de locuri ai prefera mai mult să filmezi?

Îmi place foarte mult marea însă cadrele sunt destul de limitate. Pentru ședințele video aleg muntele.

Secțiune de inspirație pentru clienți

Videografii sunt probabil cei mai buni critici de nuntă, pentru că, prin natura 
jobului, sunt nevoiți să “citească din scoarță în scoarță” tot evenimentul ca să 
poată surprinde și extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales să 
includem în interviurile noastre câteva întrebări pe care probabil orice mireasă 
ar vrea să le adreseze cuiva care a văzut de-a lungul vieții sale sute de nunți.

3 locații de nuntă preferate (dintre cele în care ai filmat).

Malul mării sau oriunde în aer liber.

Preferință personală: doar DJ sau DJ plus formație?

Band.

Preferință personală: cununia religioasă în biserică sau în aer liber?

Indiferent. Acel moment transmite multe emoții chiar dacă are loc în Biserică sau în aer liber. 

Preferință personală: nuntă de zi sau de noapte? Întâi ca invitat și apoi ca videograf.

Nunta de zi.

Nunta de sâmbătă vs nunta de duminică. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca videograf?

Duminică, atat ca invitat cât și ca videograf.

Exercițiu de sinceritate

Dacă mâine ai fi mire, ce videograf de nuntă din România ți-ai dori să-ți filmeze propria nuntă și de ce? Ce valori apreciezi în mod deosebit la acest videograf, din postura de client? O singură variantă! 🙂

Am fost deja mire, așa că e prea târziu să-mi mai imaginez ce videograf aș alege. Ședința „after wedding” am ales să o filmez singur! 😄

Numește te rog 3 videografi/fotografi de nuntă din România pe care îi apreciezi, ținând cont de stilul, portofoliul și experiența acestora.

Vutcariov 
Bogdan Damian
Cătălin Călinescu

Dar din alte țări?

Fabio Stanzione

De interes pentru videografi

Ce părere ai despre concursurile de videografie?

Avem de învățat din aceste competiții. Ne pot arăta la ce nivel suntem și ce trebuie să îmbunătățim. Nu mai spun de emoțiile din timpul afișării… pfuuu… nici acum nu-mi vine să cred ca am fost ales „Videograful Anului”.

3 sfaturi pe care le-ai oferi oricând participanților la concursuri.

Participările la astfel de concursuri te fac să fii mai bun. Te fac să te autodepășești și să evoluezi. Îi încurajez să participe în continuare! 

Cum ai evoluat și cum îți perfecționezi cunoștințele videografice? Participi la seminarii, workshopuri, înveți singur sau faci schimburi de experiență cu alți colegi?

Fratele meu mi-a pus pentru prima dată camera în mână și m-a învățat lucrurile de bază. Îi multumesc!

Au urmat știrile pe care le filmam pentru TV. Intuiție, creativitate, pasiune, responsabilitate, viziune. Asta înseamnă televiziunea. Consider că toate aceste lucruri sunt esențiale și în filmarea unei nunți. În rest, evoluția mea cred că se datorează dorinței și ambiției foarte mari de a ajunge cât mai sus. Dacă ar fi să o iau de la capăt cu siguranță aș participa la multe workshop-uri. 

Ce sfaturi le-ai putea da videografior aflați la început de drum? Care crezi că sunt pașii necesari pe care trebuie să îi urmeze un videograf aflat la început de drum, pentru a deveni un videograf profesionist de nuntă?

Cel mai important lucru e să le placă această artă. Să studieze lumina, să meargă la câteva workshop-uri, să-și găsească un stil care i se potrivește, iar partea financiara să nu fie prioritară, mai ales la început.  

Ce părere ai despre workshop-urile de videografie? Ai participat la astfel workshop-uri? Ai organizat? Care ți s-au părut cele mai utile? Ce workshop-uri recomanzi?

Sunt bine-venite oricând. Frumusețea acestei meserii e ca întotdeauna avem de învățat lucruri noi. Iar workshop-urile sunt o variantă bună pentru a evolua.

Profilul meu Website Facebook