Alegerea tortului de nunta, ca multe alte pregătiri pentru acest moment important și frumos din viața ta, poate să-ți dea bătăi de cap. Și oricât ne-ar plăcea nouă dulciurile, fetelor, de data asta parcă nimic nu are gustul perfect la care am visat încă de când eram mici. Așa-i?

Și asta se întâmplă atunci când ești perfecționistă și parcă-ți dorești să împaci gusturile fiecărui invitat de la nuntă. Află că nu este necesar să faci asta. Până la urmă nu poți afla gusturile fiecăruia în parte și ar ieși un total haos să încerci măcar.

Poate că multe dintre voi nu vor vedea ce spun acum cu ochi buni, dar nici măcar mama soacră nu trebuie să fie îndrăgostită de acest tort, ci doar voi doi. Sună puțin a egosim? Nu este deloc. Doar gândește-te la câte lucruri vei avea de făcut care nu sunt chiar pe to do list-ul tău (numeroase obiceiuri, alte obiceiuri de care-și mai aduce aminte o mătușă și așa mai departe). Așa că prăjitura asta trebuie să fie pentru voi doi. Dacă mă întrebați pe mine, tot momentul trebuie să fie despre și pentru voi doi, nu și despre ceilalți.

Fotografie realizată de Neluțu Roșu

Dar ca să nu mă lungesc prea mult cu vorba, haideți să vedem împreună cum stă treaba cu alegerea tortului de nunta.

Idei de care să ții cont atunci când faci alegerea tortului de nunta

1. Nici prea mare, nici prea mic

Haideți să eliminăm, din start, veșnica problema a nunților pe care am auzit-o chiar de curând: „să nu ne facem, mamă, de râs”. 🙂 Aceasta idee este depășită și cu siguranță te vei face de râs dacă aduci o felie de tort care să ajungă pentru trei persoane când ea este, de fapt, pentru una singură.

Nu alege, totuși, nici un tort prea mic pentru că vei risca să oferi o felie străvezie din care chiar nu se va înțelege nimic. Sfătuiește-te cu soțul tău despre mărime și greutate în funcție și de numărul de invitați. Ar fi bine ca aceste detalii să fie discutate și împreună cu cofetarul care va da naștere tortului.

Desigur, îți dorești ca invitații să primească tot ce este mai bun și să nu le lipsească nimic, dar gândește că porțiile de mâncare, inclusiv tortul, sunt acolo pentru a întreține cumva distracția, căci nu poți sta nemâncat 12 ore și să mai ai și energie să rupi ringul de dans. Niciun invitat nu pleacă de acasă cu gândul că va mânca.

Fotografie realizată de Iurasog Photography

2. Glazura

Cum vei alege glazura este o etapă foarte importantă. Spun asta pentru că există cofetari care folosesc glazură de unt, în timp ce alți cofetari s-au specializat în construcția glazurii de fondant.

Este important să guști din ambele dacă este prima oară când auzi de ele și să alegi ce crezi că se potrivește. Dar este și foarte important să știi că există și să ceri să deguști ambele variante.

3. Crema

Ei, la cremă există mai multe povești și poate că nu toți avem aceleași gusturi. Dacă tu și soțul tău aveți aceleași gusturi la acest capitol sunteți norocoși. De exemplu, în cazul meu, eu și soțul meu suntem la poli total opuși. Mie îmi plac cremele dulci, de ciocolată (dar să fie cât mai dulci), iar lui îi plac cremele de fructe, cremele de frișcă (pe care eu le urăsc) și nu foarte foarte dulci. Cum am împăcat tortul de nuntă? Vă spun un secret: atunci când îți plac dulciurile super dulci înseamnă că ești îndrăgostită de tot ce-i dulce pe lume. Așa că poți cere cofetarului să facă un mix bun sau poți să lași de la tine și să-i lași varianta mai puțin dulce ca să se bucure și el. 🙂

Eu am lăsat de la mine, căci ideea de dulce tot exista. Cu frișca ne-am înțeles prin ornamente. Fructele au existat tot în ornamente. Așa că am reușit să împăcăm două gusturi total diferite.

4. Design-ul tortului de nuntă

Aici sigur ne-am imaginat noi diverse forme, dar, așa cum am spus și mai sus, trebuie să discuți înainte de toate cu cofetarul. Dacă tu ai o anumită idee, dar nu se poate pune în practică va trebui să renunți la ea dacă nici cel mai bun cofetar in town nu crede că o poate materializa. Și atunci ai două variante: te lași 100% pe mâna cofetarului (care cu siguranță a văzut mai multe torturi de nuntă la viața lui) ori vă ajustați împreună design-ul asfel încât să iasă măcar o parte din ceea ce ți-ai dorit tu.

Există torturile clasice de nuntă, dar mai există și torturile cu tematică (asta dacă și nunta ta este tot cu tematică).

Fotografie realizată de AMA Studio

5. Anotimpul în care te căsătorești

Cele mai multe nunți au loc vara, când e atât de cald și atmosfera atât de încărcată. Chiar și un an cu o vară ploioasă nu te va transpune într-o atmosferă de toamnă, așa că va trebui să alegi un tort potrivit pentru vară dacă urmează să te căsătorești.

Mai sus ți-am explicat cum stă povestea cu crema tortului. Acum te ajut puțin să gândești întreg tortul. Adică acum, la pasul 5, ne construim împreună o imagine de ansamblu a tortului care să fie proiectată, într-un exercițiu de imaginație, în anotimpul ales pentru fericitul eveniment.

Dacă alegi vara, ai grijă să incluzi și fructe de pădure în el, chiar dacă poate ești una ca mine care nu și-ar dori fructe în tort, dar prea multă cremă strică când afară sunt 28 de grade și seara.

Dacă te-ai gândit că este perfectă toamna pentru această zi speciala din viața ta, arțarul sau strugurii îți vor încânta papilele și te vor lăsa cu un gust romantic de toamnă. Iarna crezi că vi se potrivește? Încearcă să incluzi scorțișoara. Primăvara este numai bună pentru un tort cu mentă.

Atenție: nu spun ca tortul să includă fructul în sine, ci spun să aibă o tentă din toate acestea, poate chiar în cremă, poate în ornament sau glazură, care să se potrivească bine cu ce-i afară.

***

Dacă încă ai neclarități privind alegerea tortului de nunta, te invităm să citești și acest articol complementar realizat pe această temă. Succes!

Fotografie de copertă realizată de RO Foto