Programul mirilor te ajută să poți anticipa desfășurarea evenimentelor din ziua nunții și să depășești mai ușor provocarea organizării acestui eveniment grandios.

Cu siguranță îți dorești să te bucuri cât mai mult de această zi, să te distrezi și să îți creezi niște amintiri de neuitat, dar pentru că acest lucru să se întâmple este nevoie să planifici în detaliu totul.

Programul nunții în varianta finală îl poți face cu aproximativ două săptămâni înainte de eveniment, moment în care o să știi la ce oră se desfășoară cea mai mare parte a lucrurilor importante din ziua nunții, dar iată cum ar trebui să decurgă în mare evenimentele din ziua respectivă:

În primul rând, trebuie să gândești evenimentele în ordinea inversă desfășurării lor. Adică nu porni de dimineață către seară, ci de seara către dimineața. Spre exemplu, știi sigur la cât începe petrecerea și știi sigur că ceremonia religioasă este la ora X, așa că între ele poți programa ședința foto. 😉

Programul mirilor în funcție de momentele importante ale zilei

Cununia civilă

Gândește-te bine la ziua și ora la care îți stabilești cununia civilă deoarece zilele de vineri și sâmbătă sunt destul de aglomerate la starea civilă. Totuși, dacă optezi pentru una din aceste zile încearcă să îți rezervi o oră la început de program, mai ales dacă îți programezi cununia civilă în aceeași zi cu nunta pentru a-ți rămâne timp pentru machiaj, coafură, pregătiri și respectarea orei stabilite pentru cununia religioasă.

În timpul săptămânii este mult mai liber, îți poți alege mai lejer intervalul orar și te poți desfășura în voie.

Fotografie realizată de Călin Curticăpian

Aranjatul miresei

De obicei, dimineața, mireasa este ocupată cu partea de make-up și coafat. Acest lucru este influențat și de cununia civilă, dacă are loc sau nu în aceeași zi cu nuntă.

E de preferat să chemi make-up artistul și hair stilistul în locația în care te vei îmbrăca, astfel vei economisi timp.

Pentru coafură și machiaj este bine să rezervi minim 3 ore. E posibil să dureze 2 ore, dar și 4, așadar fii prevăzătoare, mai ales că ar fi bine ca fotograful și videograful să fie prezenți la o parte din această sesiune și astfel totul durează mai mult. În afară de fotografiile de detaliu cu accesoriile și rochia de mireasă, fotograful ar trebui să surprindă și câteva cadre cu mireasa și domnișoarele de onoare, cu momentul în care părinții își văd fiica pentru prima dată îmbrăcată în rochie de mireasă, mirele cu prietenii lui și alte fotografii unice, ce necesită atenție deosebită, dar și timp.

Pentru pregătiri e bine să ai o cameră doar a ta, în mod ideal, una de hotel care arată mai bine în fotografii și unde ești deranjată de mai puțină lume. De asemenea, lumina din camerele de hotel este mai bună și se pot obține fotografii mai reușite.

Pregățiți-vă în camere diferite, chiar dacă aveți doar un singur fotograf, deoarece totul se va întâmpla simultan și nu va fi agitație la fel de mare. Totuși, camerele trebuie să fie apropiate – dacă nu în același hotel sau casă, măcar la distanțe mici pentru ca fotograful să poată ajunge într-un timp cât mai scurt.

Fotografie realizată de Ștefan Droașcă

Cununia religioasă

După ce ai terminat cu pregătirile, urmează biserica sau ședința foto. Ambele variante sunt în regulă, totul ține doar de cum te programezi la biserică.

Cel mai bine ar fi să eviți să organizezi cununia religioasă în jurul prânzului din cauza luminii puternice, ce va afecta calitatea fotografiilor și filmărilor.

Momentele oportune pentru a face fotografiile sunt înainte de plecarea la biserică și după terminarea slujbei religioase când ar trebui să acorzi puțină atenție celor dragi și să îți găsești timpul necesar pentru a te fotografia împreună cu ei deoarece aceste fotografii vor fi niște amintiri minunate peste ani.

Fotografie realizată de Nicolae Boca

Ședința foto

Ideal ar fi ca ședința foto să se desfășoare aproape de apus, însă uneori, mai ales în timpul verii, e complicat să se întâmple acest lucru având în vedere ora târzie la care apune soarele. În aceste situații ar fi bine să aloci jumătate de oră pentru fotografii la restaurant, mai ales, dacă acesta are o grădina frumos amenajată.

Pentru ședința foto ar trebui să iei în calcul aproximativ două ore pentru a avea timp să ajungi în locația aleasă și să faci fotografiile pe care le dorești. La aceste fotografii pot participa și nașii, domnișoarele și cavalerii de onoare, însă accentul va fi pus pe voi.

Pe lângă sesiunea foto, ar trebui ca și videograful să aibă alocat jumătate de ora în care să surprindă cadre cu voi doi ce îl vor ajuta în realizarea montajului de la nuntă.

Fotografie realizată de Dream Art Events

Dansul mirilor și petrecerea

Dansul vostru este unul dintre momentele importante ale serii ce va fi prins într-o multitudine de fotografii.

După acesta urmează alte momente surprinse pe ringul de dans, unde se întâmplă acțiunea, dar și evenimente mai amuzante.

Urmează apoi tăierea tortului și diferite tradiții în funcție de ce alegeți voi, cel mai des întâlnit fiind aruncatul buchetului de mireasă.

Fotografie realizată de Dual Photo

***

Cel mai important este să nu uiți că în ziua cea mare se pot întâmpla multe lucruri neprăvăzute care să nu fie pe placul tău și prevăzute în programul mirilor, însă agitația și starea de nervozitate nu aduc nimic bun și doar îți pot strică starea.

Așa că fii pozitivă și încearcă să treci peste aceste momente cu zâmbetul pe buze.

Fotografie de copertă realizată de Liviu Rabac