Nunta este unul dintre cele mai importante evenimente din viața celor doi miri, iar alegerea datei pentru cununia religioasă poate să fie limitată de anumite reguli și interdicții bisericești, când nu se fac nunți. Ai în plan să-ți organizezi nunta în 2023, însă nu ai luat încă o decizie în ceea ce privește data și vrei să știi care sunt zilele în care nu se fac nunți

Găsești, în cele ce urmează, o listă a tuturor zilelor în care nu se fac nunți în anul 2023, dar și o serie de alte detalii care-ți pot fi utile în alegerea zilei potrivite pentru evenimentul tău.  

Motive pentru care nu sunt nunți în post

Nunta este percepută ca fiind un prilej de veselie, de bucurie, de celebrare a poveștii de dragoste dintre doi oameni care aleg să-și unească destinele pe viață, iar atmosfera care învăluie un astfel de eveniment este relativ diferită comparativ cu atmosfera care caracterizează perioadele de post. 

Preoții explică faptul că aceste perioade fac referire deopotrivă la postire sufletească și la postire trupească, iar în ceea ce o privește pe ultima, aceasta are în vedere atât anumite restricții alimentare, cât și abstinența celor căsătoriți. 

Mai mult, pentru că în mai toate cazurile, o slujbă religioasă de nuntă este urmată și de o petrecere, se spune că perioadele de post nu pot fi cel mai potrivit cadru pentru un astfel de eveniment, pentru ca ar fi greu ca toți cei prezenți să se delecteze strict cu alimente de post și cu o atmosferă mai puțin exuberantă, lipsită de muzică tare, dans și distracție, elemente aflate oarecum în contradicție cu ceea ce simbolizează perioada postului. 

 

Zilele în care nu se fac nunți în 2023

Biserica Ortodoxă nu oficiază Taina Căsătoriei în următoarele perioade:

  • În zilele celor patru posturi de peste an, respectiv:

– Postul Paștelui (care începe în 2023 pe data de 27 februarie și care se termina pe data de 15 aprilie), acesta fiind și cel mai lung dintre toate posturile. Pe data de 16 aprilie 2023 este sărbătorită Învierea Mântuitorului Iisus Hristos de către creștinii ortodocși, deci nu se fac nunți.

– Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 – 28 iunie)

– Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august)

– Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie)

  • În ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești (1-2 februarie; 24, 25 mai; 3, 4, 5 iunie; 15 august; 13-14 septembrie)
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie)
  • În săptămâna lăsatului sec de carne (19 februarie – 25 februarie)
  • În Săptămâna Luminată (17 aprilie – 23 aprilie)
  • În zilele de 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci) și 29 august (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul)
  • În toate zilele de miercuri şi vineri din timpul anului bisericesc, fiind zile săptămânale de post, deci nu se fac nunți.

Există și o superstiție legată de nunțile organizate în luna mai, conform căreia căsătoriile oficiate în această perioadă nu vor fi unele de durată. Cu toate acestea, din punct de vedere al preoților, nu este întâlnită în canoanele bisericești o astfel de interdicție. 

În plus, luna mai este una dintre cele mai frumoase din an, atât din punct de vedere al condițiilor meteorologice, cât și al florilor disponibile pe piață, al prețurilor ceva mai avantajoase în ceea ce privește chiria locațiilor de nuntă, etc.

Excepții de la regulă și cum poate fi obținută o dezlegare pentru oficierea slujbei religioase de cununie 

În termeni generali, nu se fac nunți în zilele mai sus menționate, însă există unele cazuri excepționale în care mirii pot obține o dezlegare pentru a face totuși slujba religioasă. Această dezlegare este acordată doar de către un înalt ierarh/episcop și poate fi dată numai în situații de excepție și cu motive foarte bine întemeiate precum:

– plecarea din țară a celor doi miri sau a unuia dintre aceștia pentru o perioadă îndelungată;

– apariția unui copil; 

– alte motive bine justificate.

Mirii trebuie să discute acest lucru din timp cu preotul duhovnic, care-i va sfătui cum să procedeze în funcție de situația în care se află. 

Totodată, cei care primesc o astfel de dezlegare sunt sfătuiți să renunțe totuși la petrecerea de după slujba religioasă, fiind vorba de o perioadă de post. Unii preoți spun că atunci când comunică această condiție cuplurilor, decizia devine ceva mai dificilă, pentru că o parte dintre aceștia nu sunt dispuși să renunțe la petrecerea de după slujba Tainei Căsătoriei.