Nunțile sunt considerate a fi unele dintre cele mai frumoase evenimente din viață, însă nu putem trece cu vederea faptul că pentru o viitoare mireasă, stresul organizării, anxietatea legată de găzduirea unui număr mare de oameni și grija vis-a-vis de logistică își spun cuvântul.
Anxietatea înaintea nunții este complet firească, însă intensitatea ei și felul în care reușește fiecare să o gestioneze depind de circumstanțe individuale.
Mai jos ți-am pregătit câteva sfaturi cu privire la abordarea stărilor de anxietate de dinaintea nunții.
Cum se explică anxietatea legată de ziua nunții?
Anxietatea pe care poți să o simți înainte de nuntă se manifestă prin stări de emoție, de teamă, de neliniște, de îngrijorare, care apar cu privire la felul în care decurge organizarea evenimentului și felul în care toate aceste planuri se vor aplica în ziua cea mare. Psihologii explică faptul că aceste stări se declanșează ca o urmare a anticipării unui eveniment atât de important din viață, care vine împreună cu o mulțime de gânduri: un nou capitol al vieții, detalii legate de planificare, luarea și asumarea unor decizii, etc.
Unele mirese pot deveni mai agitate, altele pot avea tulburări de somn, altele pot manifesta un sentiment de tristețe sau se pot simți copleșite în anumite momente.
De aceea, este bine să înveți să gestionezi toate aceste sentimente de la început, să cauți sprijin și să implementezi o serie de strategii eficiente care să te ajute să-ți recapeți bunăstarea.
Planifică totul cât mai riguros
Identifică elementele cele mai importante în procesul de organizare a nunții (bugetul de nuntă, data evenimentului, locația, numărul estimativ de persoane) și concentrează-te în primul rând pe acestea. Alcătuiește un plan, un calendar de planificare pentru nuntă (fie acesta online sau chiar și schițat, pe hârtie), căci mulți dintre specialiști spun că această manieră de organizare te va ajuta indiscutabil să te simți mai calmă pe măsură ce nunta se apropie. Acest lucru se întâmplă pentru că vei putea vedea în fața ochilor planul de nuntă, viziunea ta, având certitudinea că există un parcurs al lucrurilor, ordonat.
Restul detaliilor care derivă din elementele principale ale planului vor putea fi ajustate în funcție de necesități și stabilite în pași ulteriori.
Anxietatea legată de nunta ta. Folosește resurse online pentru o mai bună organizare
Există o mulțime de aplicații tip calendar de nuntă, care să te ajute să gestionezi mai bine toate informațiile prin care vei avea de trecut odată ce te-ai apucat să planifici un astfel de eveniment.
O aplicație de acest fel îți va oferi posibilitatea de a o accesa tot timpul, de oriunde te vei afla. Asta înseamnă stres mai puțin și o mai bună gestionare eficientă a detaliilor (de exemplu, atunci când ești la serviciu, iar unul dintre furnizori îți confirmă disponibilitatea, vei putea nota totul în calendarul tău din aplicație).
Comunică deschis cu partenerul
O bună comunicare a tuturor detaliilor importante legate de nuntă este esențială în ceea ce-i privește pe viitorii însurăței. Atâta vreme cât există acord dublu pentru buget, pentru locație, pentru numărul de persoane participante, se va crea o armonie, o balanță, care va lua presiunea suplimentară de pe umerii tăi. Discutați deschis despre gândurile, temerile, ideile voastre și lucrați împreună pentru a găsi soluții.
Anxietatea legată de nunta ta. Analizează-ți așteptările
Ai nevoie de toate acele servicii pe care le-ai trecut inițial pe listă? Simți că toate acestea se integrează perfect în tabloul nunții tale? Te-ai gândit că în ziua nunții poate să plouă afară? Sau că unii dintre invitați nu vor putea ajunge?
Odată ce ai lămurit toate aceste aspecte și ai reușit să ți le asumi, senzația de agitație se va diminua. Practic, vorbim despre acel sentiment de „indiferent ce se întâmplă, va fi ziua nunții mele și va fi minunat”. 🙂
Petrece timp de calitate împreună cu partenerul și căutați activități care vă relaxează
Pe lângă faptul că trebuie să vă sfătuiți cu privire la deciziile pe care le luați în legătură cu nunta, viața de cuplu nu trebuie să se desfășoare numai în umbra și în jurul organizării acestui eveniment, ci trebuie să curgă la fel de frumos, iar pentru asta este nevoie de timp de calitate petrecut împreună.
Bucurați-vă în continuare de activitățile care vă fac fericiți, mergeți în locuri care vă permit să vă relaxați, pentru că în definitiv, nunta este simbolul iubirii voastre și un eveniment care marchează maturizarea și asumarea acesteia.
Anxietatea legată de nunta ta. Limitează treptat consumul de materiale despre nunți
Un alt mod eficient prin care poți gestiona anxietatea de dinaintea nunții este să limitezi timpul petrecut pe dispozitive, online, căutând inspirație pentru nuntă. Desigur, multe dintre aceste materiale pot fi foarte folositoare, însă inundarea minții cu zeci, sute de variante de rochii de mireasă, de tipuri de meniuri și de decoruri te poate face să te simți ușor indecisă, pierdută.
Alocă un timp rezonabil pentru inspirația și research-ul pentru organizarea nunții, însă nu-ți da voie să petreci toată ziua pe telefon și cu ochii în reviste pentru nunți.
Nu încerca să atingi perfecțiunea în tot ce planifici și fii flexibilă
Dă-ți voie să faci alegeri diferite, în funcție de preferințele și de visele tale și nu încerca să organizezi exemplar, până și cele mai mici detalii. Uneori, frumusețea stă și în puțină stângăcie, iar obsesia pentru perfecțiune îți poate alimenta stările de anxietate. Fii flexibilă cu anumite idei și propuneri, deoarece nu întotdeauna vei găsi liberă locația preferată, fotograful preferat sau florile în nuanța ideală.
Învață să accepți faptul că unele sarcini pot fi delegate
În cazul în care te simți efectiv copleșită de toată organizarea nunții, este indicat să accepți că poți cere ajutor. Acesta poate fi găsit și la persoanele apropiate, pe care te poți baza, dar și la un profesionist, a cărui meserie constă în organizarea acestui tip de evenimente.
Asigură-te că dormi suficient și că ai un stil de viață sănătos
Nu în ultimul rând, amintește-ți că grija față de sănătate este cel mai important detaliu. Nopțile nedormite își pot lăsa amprenta asupra chipului tău, așa cum alimentația nesănătoasă sau consumul excesiv de cafea, tutun, alcool nu sunt binevenite.
Poți să aloci timp pentru câteva exerciții de respirație și de meditație în fiecare zi, care te vor ajuta să-ți limpezești mintea sau poți opta pentru clase de yoga, pilates sau un alt tip de mișcare. Știm cu toții că producția de endorfine (acele substanțe supranumite hormoni ai fericirii) este strâns legată de activitatea fizică.
Programează-te la masaje, alocă timp pentru lucrurile care-ți plac, care-ți dau voie să te relaxezi, plimbă-te în natură, mergi să vezi un film, rezervă-ți câteva ore la SPA și bucură-te în adevăratul sens al cuvântului de perioada frumoasă prin care treci și de evenimentul minunat care urmează.
Alte tips and tricks pentru a gestiona anxietatea înainte de nuntă:
- Ia pauze regulate de la procesul de organizare și chiar zile libere în care să te rupi puțin de tot ce înseamnă planificare.
- Încearcă să ții cont mai puțin de preferințele altora și mai mult de preferințele voastre atunci când vine vorba despre detalii legate de organizarea nunții.
- Alege întotdeauna furnizori cu recomandări și portofolii bogate. Așa, vei avea o garanție în plus că lucrurile ar trebui să meargă bine.
- Amintește-ți constant care este motivul pentru care te căsătorești și ce înseamnă acest pas important pentru tine și partenerul tău.
- Apelează la sfaturile unui terapeut în cazul în care te simți copleșită de organizarea evenimentului.