Suntem cu toții ferm convinși că organizarea unei nunți nu este ceva ușor, cu atât mai mult cu cât implică foarte multă dedicare din partea celor doi viitori miri, plus ceva ritualuri creative de nuntă. În plus, fără să luăm în calcul tot ce ține de partea de decor, meniu, muzică, invitații și alte elemente, există îndrăgostiți care vor să includă în ceremonia lor de nuntă și anumite momente speciale, care să simbolizeze uniunea lor. 

Fie că vorbim despre tradiții locale, obiceiuri pe care vrei să le respecți, fie că vorbim despre o serie de ritualuri împrumutate din alte colțuri ale lumii, dar care ți se par potrivite pentru evenimentul vostru și care ar putea să vă caracterizeze, indiferent de religia și de cultura voastră, ți-am pregătit mai jos o serie ritualuri creative de nuntă pe care le-ai putea include în această zi importantă. 

Îți prezentăm câteva ritualuri creative de nuntă care simbolizează uniunea dintre miri: 

1. Eliberarea fluturilor vii la nuntă 

În multe tradiții, fluturele simbolizează noi începuturi, puritate, speranță, iar eliberarea acestor frumoase insecte în cadrul nunții poate fi interpretată în acest mod. Practic, se spune că zborul fluturilor la un astfel de eveniment este strâns asociat cu dragostea și cu începutul unei noi călătorii în viață, în postura de cuplu căsătorit. 

Fluturii pot fi eliberați fie doar de cei doi miri, fie de către fiecare participant la ceremonie în parte, din plicuri sau din piramide de hârtie.  De trecut pe lista de ritualuri creative de nuntă.

În prezent, în România există servicii de acest tip, însă vei fi condiționată într-o oarecare măsură de vremea de afară, deoarece micuțele zburătoare nu pot fi eliberate la temperaturi prea scăzute. Temperatura la care pot fi eliberați fluturii ar trebui să fie de minimum 20 grade, iar afară nu trebuie să plouă și nu trebuie să fie noapte. 

2. Ritualuri creative de nuntă. Schimbul de ghirlande 

Un obicei care se regăsește în mod special în tradițiile din India, acest schimb de ghirlande bogate în flori naturale semnifică acceptare reciprocă și nu în ultimul rând respectul pe care cei doi proaspeți însurăței se angajează să și-l poarte pe tot parcursul vieții. 

Acest ritual mai poartă și denumirile de Varmala sau Jaimala și este foarte popular în cadrul nunților din India. Ghirlandele ar trebui să fie schimbate între miri de 3 ori, iar momentul poate fi organizat astfel încât să implice și puțină distracție. 

De exemplu, fiecare dintre cei doi miri poate fi purtat pe umeri de un membru al familiei sale, iar perechea se va chinui puțin până va reuși să pună ghirlandele. De trecut pe lista de ritualuri creative de nuntă.

3. Învelirea cu o pătură 

Acest obicei își are rădăcinile în cultura nativilor americani și presupune ca în timpul ceremoniei, cei doi miri să fie înveliți pe umeri cu o pătură/pilotă, care simbolizează căldura și uniunea dintre ei, chiar în timpul în care cei doi iau decizia de a-și asuma împreună viitorul. 

În unele tradiții mai vechi, ritualul este chiar ceva mai complicat de atât. Fiecare dintre cei doi miri este învelit individual într-o pătură albastră, urmând ca spre finalul ceremoniei, aceștia să fie înveliți împreună într-o pătură albă. Albastrul simbolizează trecutul fiecăruia, în timp ce albul simbolizează dedicarea și asumarea celor doi de a-și umple viitorul cu pace. 

4. Ritualuri creative de nuntă. Legarea unei panglici 

Mai mult ca sigur ți-a trecut măcar o dată pe la urechi expresia „Tie the Knot”. Legarea unei panglici la nuntă este un obicei irlandez, care se practică și în ziua de astăzi și care simbolizează, la fel, uniunea dintre cei doi miri. Se spune că legătura dintre miri devine mai puternică, iar în momentele de slăbiciune, aceasta se înnoadă și mai tare, în loc să se desfacă. 

Poți alege o panglică colorată, poți alege o funie pescărească, un șnur, pe care ulterior să-l păstrezi drept amintire într-o cutie specială. De trecut pe lista de ritualuri creative de nuntă.

5. Săritul peste mătură 

Acest ritual își are originea la începutul secolului al XIX-lea, atunci când afro-americanii înrobiți nu aveau voie să se căsătorească în mod legal. 

Săritul peste mătură era un obicei practicat la finalul ceremoniei și care simboliza legătura dintre cei doi. În prezent, ritualul mai este asociat și cu lăsarea trecutului în urmă, pentru a celebra bucuria unui început curat. 

6. Ritualuri creative de nuntă. Aprinderea unui foc 

Aceasta este o veche tradiție africană, care simbolizează uniunea dintre două case. Sigur, în prezent, acest obicei poate fi modificat și adaptat după preferințele mirilor. 

Poți alege să faceți împreună cu invitați un foc de tabără, să aprindeți o candelă uriașă, să aprindeți împreună lumânările care decorează o alee pietruită, etc. 

7. O ceremonie cu vin 

În general, ritualurile care implică vin semnifică familia, motivul de sărbătoare, uniunea, iar unele cupluri aleg fie să guste vin chiar în timpul ceremoniei (gest întâlnit și în cadrul slujbelor din bisericile creștine), în timp ce alții optează pentru două soiuri diferite de vin, pe care le toarnă în același pahar. Acest ritual din urmă semnifică, de asemenea, uniunea dintre doi oameni și drumul pe care aceștia vor porni ulterior împreună. De trecut pe lista de ritualuri creative de nuntă.

8. Tilak sau pudra de vermilion

O alta traditie indiană este aceea conform căreia mirele să fie întâmpinat de către familia miresei la începutul ceremoniei. Acesta va primi binecuvântarea soacrei sale, care-i va aplica pe frunte pudra roșie de vermilion (tilak). 

Gestul simbolizeaza faptul ca mirele este primit cu bine în familia miresei și că va fi protejat de toate cele rele. 

9. Transmiterea unei frânghii

O idee interesantă și care implică participarea tuturor oaspeților prezenți la ceremonia voastră poate fi și aceea de a pasa de la o persoană la alta o frânghie, gest care simbolizează faptul că toți cei care vor ține această sfoară groasă în mână vor sprijini căsătoria dintre cei doi îndrăgostiți. 

La final, frânghia se oferă mirilor, iar aceștia urmează să o împletească împreună și să o păstreze în casă. 

10. Ritualuri creative de nuntă. Rostirea jurămintelor sub un baldachin decorat cu flori 

Ritualul este un simbol al nunților evreiești și este reprezentativ pentru pactul conjugal pe care urmează să-l facă viitorii miri. Acest baldachin se numește chuppah, are 4 colțuri si un acoperiș, de regulă decorat cu flori naturale și simbolizează casa și familia pe care cei doi le vor construi împreună. De trecut pe lista de ritualuri creative de nuntă.