Alegerea meniului de nuntă, fie că vorbim despre varianta clasică sau bufet suedez la nuntă, este unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește petrecerea voastră și felul în care decideți să vă răsfățați invitații, iar variantele de servire sunt, în zilele noastrte, printre cele mai diverse.
În cele mai multe dintre cazuri, mirii își doresc ca participanții la nuntă să se delecteze cu feluri cât mai numeroase și variate de mâncare, însă atât meniul de nuntă oferit de localul în cadrul căruia alegeți să desfășurați petrecerea, cât și cel de tip bufet suedez la nuntă, pot îmbina cu succes un adevărat festin.
Alegerea corectă stă într-o serie de detalii ce țin în primul rând de preferințele culinare, de programul evenimentului și, nu în ultimul rând, de bugetul pe care aveți în plan să îl alocați evenimentului vostru.
Am analizat mai jos care sunt avantajele, dar și dezavantajele pentru ambele tipuri de servire, urmând ca vouă să vă rămână de luat decizia cea mai potrivită pentru nunta voastră.
Meniul de nuntă. Avantaje și dezavantaje
Majoritatea localurilor care își închiriază spațiul pentru petrecerile de nuntă oferă din start, odată cu negocierea contractului, mai multe tipuri de meniu ce conțin diverse feluri de mâncare, însă pe lista nu se găsește mereu și varianta de bufet suedez de nuntă. În cele mai multe dintre cazuri, întâlnim aperitivele, urmate mai apoi de trei feluri de mâncare principale. De exemplu, una dintre ofertele clasice de meniu de nuntă este reprezentată de o gustare rece, urmată mai apoi de un fel principal de pește, sarmale sau un alt fel de mâncare cald și în cele din urmă, de friptură.
Sigur, există și varianta în care mirii pot opta pentru o variantă de meniu cu aperitive și doar două feluri de mâncare principale, în funcție de preferințe sau de buget.
Avantajele meniului clasic de nuntă
Avantajele alegerii unui astfel de tip de meniu constă în principal în faptul că veți scăpa de stresul de a urmări în permanență dacă este suficient de multă mâncare pentru invitații voștri. Această opțiune reprezintă o metodă clasică de servire, elegantă, iar în cazul în care aveți invitați cu obiceiuri culinare diferite față de majoritatea, puteți comunica din timp personalului acest lucru, tocmai pentru ca respectivii musafiri să fie serviți cu preparate speciale.
Un alt avantaj al meniului clasic îl reprezintă faptul că servirea acestuia impune de la sine un anumit program în cadrul evenimentului vostru. Spre exemplu, în cazul în care doriți ca toată lumea să fie cu ochii ațintiți pe voi în timpul dansului mirilor, acesta poate fi programat între servirea aperitivelor și a primului fel principal de mâncare. Veți ști astfel că există momente de respiro între servirea felurilor de mâncare pe care le puteți dedica altor detalii ce țin de entertaining.
Dezavantajele meniului clasic de nuntă
În ceea ce privește dezavantajele alegerii acestui tip de servire, se fac remarcate câteva aspecte de care este bine să țineți cont.
Este bine cunoscut faptul că un astfel de meniu presupune, de regulă, costuri ceva mai ridicate față de un bufet suedez la nuntă, însă nu toate localurile de nuntă oferă și a doua variantă de servire, așa că meniul clasic poate rămâne singura voastră opțiune în anumite cazuri.
Totodată, există situații în care felurile de mâncare nu sunt servite cu exactitate la ora stabilită sau apar situații neprevăzute care generează mici întârzieri, iar invitații sunt nevoiți să aștepte după un anumit fel de mâncare. Acest lucru se poate întâmpla mai frecvent în cazul nunților cu foarte mulți invitați, unde și procesul în sine de servire a felurilor durează puțin mai mult. Tocmai de aceea, este bine să discutați la semnarea contractului și acest detaliu, pentru a evita situația în care o parte dintre invitați așteaptă să fie serviți cu un anumit fel de mâncare, în timp ce alții aproape l-au terminat.
Un alt detaliu este reprezentat de invitații vegetarieni, care țin post sau au alergii alimentare. Aceste aspecte trebuie discutate din timp cu personalul localului, care vă va oferi alte variante de meniu pentru respectivele persoane. Nu uitați ca înainte de începutul evenimentului să oferiți personalului o listă cu locurile la care vor fi așezați invitații cu meniuri speciale, tocmai pentru a evita situația în care aceștia să fie confundați sau serviți prea târziu.
Bufet suedez la nuntă. Avantaje și dezavantaje
Bufetul suedez este o alternativă de servire practicată și la unele petreceri de nuntă și presupune atât mâncare rece, cât și caldă, pusă la dispoziția invitaților, care sunt poftiți să se servească singuri cu orice le este pe plac.
Avantajele unui bufet suedez la nuntă
Avantajele unui bufet suedez la nuntă constă în principal în prețul ceva mai scăzut față de cel al unui meniu clasic de nuntă. Tocmai pentru că presupune autoservire, este de la sine înțeles că nu este nevoie de efortul suplimentar al ospătarilor care duc mâncarea la mese. Așadar, vorbim despre un număr mai mic de chelneri necesari în cadrul evenimentului vostru și, evident, de un număr mai mic de veselă ce necesită ulterior debarasare.
Invitații au o libertate mai mare în a alege ce anume doresc să servească, iar momentul în care decid să se delecteze cu preparatele respective rămâne la latitudinea acestora. Așadar, un bufet suedez nu presupune anumite intervale de timp în care poate fi servit ci, în general, invitații se pot bucura de el pe aproape tot parcursul nunții voastre.
Încântați vor fi și musafirii vegetarieni sau cu alte preferințe culinare, care își vor putea alcătui un meniu diferit și divers, exact pe propriul plac.
La fel ca și în cazul meniului clasic, cel de tip bufet suedez nu trebuie neapărat să presupună feluri de mâncare clasice, iar posibilitatea de a introduce o serie de bucate mai speciale este ceva mai permisivă atunci când vorbim de acest tip de servire, tocmai pentru că pot fi servite și în cantități mai mici față de porțiile prestabilite. Totodată, decorul unul bufet suedez și micile detalii ornamentale pot presupune mai multă creativitate față de meniul clasic.
Dezavantajele unui bufet suedez la nuntă
Cât despre dezavantaje în ceea ce privește un bufet suedez la nuntă, principalul stres al gazdelor este faptul că invitații lor vor rămâne fără mâncare. Desigur, acest lucru nu se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri, însă mirii au grija de a verifica în permanență dacă platourile așezate în bufetul suedez sunt mereu pline.
Există și situații în care bufetul de tip suedez poate genera cozi la servire, acesta fiind unul dintre cele mai neplăcute aspecte în ceea ce privește această modalitate de servire, pentru că nimeni nu-și dorește să petreacă prea mult timp stând la coadă, în cadrul unei nunți, nu-i așa?
Trebuie ținut cont și de faptul că multe dintre localurile autohtone nu oferă și această variantă de servire, tocmai pentru că implică mai puține câștiguri, iar în cazul în care optați pentru un bufet suedez la nunta voastră, este bine să discutați dacă există sau nu opțiunea de refill sau doar un număr prestabilit de porții.
Voi ce ați alege? Un meniu clasic sau un bufet suedez la nuntă? Lăsați-ne răspunsurile în comentarii.