Te pregătești de nuntă și încă nu te-ai decis ce model de rochie ai vrea să porți în ziua cea mare? Sau, din contră, știi exact modelul rochiei, dar nu găsești nicăieri ceva pe măsura așteptărilor tale?

Există foarte multe ateliere care-ți pot executa rochie de mireasă la comandă, însă e bine ca înainte să optezi pentru aceasta variantă să știi exact la ce să te aștepți și să ții cont de câteva sfaturi care ar putea să-ți fie utile.

Iată care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi dacă-ți dorești rochie de mireasă la comandă:

Ce presupune o rochie de mireasă la comandă? 

Pentru a înțelege mai bine care este procesul prin care vei trece dacă alegi o rochie de mireasă la comandă, e bine ca întâi de toate să cunoști următoarele aspecte:

În termeni generali, dacă optezi pentru varianta unei rochii de mireasă care va fi realizată la comandă, rezultatul ar trebui să fie unul pe măsura așteptărilor tale, deoarece rochia va fi croită de la zero după măsurile tale.

Desigur, acest proces implică mai mult timp la dispoziție din partea ta, pentru a merge la mai multe probe, iar rochia poate fi croită după un model din catalogul respectivului atelier sau după modelul propus de tine.

Prețul pentru o rochie de mireasă la comandă poate varia semnificativ, în funcție de atelierul ales, de materialul din care este realizată și de dificultatea modelului. Totuși, îți recomandăm ferm să te ferești de atelierele care îți comunică un preț surprinzător de mic sau de unele site-uri străine din țări îndepărtate care promit expedieri rapide și execuție după măsurători luate online, fără altă consultanță oferită.

Timpul de lucru poate varia, de asemenea, în funcție de volumul de comenzi și de dificultatea rochiei/disponibilitatea materialelor, așadar e bine să iei în calcul o perioada de minimum 6 luni înaintea nunții atunci când vrei să-ți faci o rochie la comandă.

Argumente pro rochie de mireasă la comandă 

Spre deosebire de rochiile pe care le cumperi „de-a gata” din magazine, rochie de mireasă la comandă vine la pachet cu o serie de aspecte pozitive:

  • o astfel de rochie de mireasă are toate șansele să fie unică. Îți poți pune imaginația în practică și o poți adapta conform preferințelor tale.
  • îți poți alege materialele dorite, în care să te simți confortabil și care să-ți pună în valoare atuurile
  • ai posibilitatea de a comunica direct cu producătorul, ceea ce nu se întâmplă în cazul în care vei cumpăra o rochie gata făcută, din magazin. Croitorul tău va fi gata să te ajute în cazul în care vrei să faci modificări sau ajustări
  • rochia de mireasă făcută la comandă ți se va potrivi perfect
  • în unele cazuri, rochiile de mireasă făcute la comandă au prețuri mai accesibile comparativ cu rochiile de mireasă gata făcute.

Bugetul pentru o astfel de rochie de mireasă

E bine să stabilești din start care este bugetul pe care vrei să-l aloci pentru rochie de mireasă la comandă, pentru că de acest lucru vor depinde alegerea croitorului și materialele din care va fi creată rochia.

Prin urmare, te sfătuim să stabilești suma pe care o ai la dispoziție pentru rochie înainte să-ți alegi atelierul la care vei comanda rochia, pentru că de aici vor porni discuțiile referitoare la materiale, modele sau orice alte limitări pe care bugetul tău le poate aduce în acest proces.

Totodată, este important de știut că dacă vrei să adaugi modificări ulterioare rochiei, este posibil ca prețul final să crească, așadar e bine să-ți întrebi croitorul detalii legate de aceste aspecte.

Asigură-te că știi de la început dacă voalul sau alte accesorii pe care le vei confecționa în același loc sunt incluse sau nu în preț.

Cum alegi atelierul la care îți vei face rochia de mireasă la comandă 

Cel mai important aspect după care ai putea să te ghidezi când îți alegi locul în care îți vei comanda rochia de mireasă este ca acesta să aibă recomandări.

Fie că vorbim despre recomandările prietenelor, ale unor cunoștințe sau simple recenzii pozitive primite online, atelierul în care îți faci rochie de mireasă la comandă trebuie să-ți inspire încredere.

Studiază piața cu atenție, citește comentariile clienților mai vechi, vezi dacă s-au lovit de anumite situații sau probleme, semnează un contract și discută de la început detaliile legate de preț, probe și timp de predare.

Cum decurge realizarea unei rochii de mireasă la comandă 

După ce ai ales atelierul la care îți vei face rochia, modelul și materialul din care va fi croită, îți vor fi luate măsurile – ce este important de știut aici e faptul că nu vor fi niște măsurători rapide de tip talie-bust-șolduri, așadar e bine să te înarmezi cu puțină răbdare în această primă fază.

De cele mai multe ori, croitorul sau designerul rochiei tale își desenează un model, pe care-l discută cu tine și în dreptul căruia notează măsurile luate.

În unele cazuri, se poate întâmpla să fii rugată să probezi o rochie-machetă, așadar o variantă improvizată a rochiei tale care să te ajute să-ți dai seama cum îți va veni rochia în faza finală.

Odată ce rochie de mireasă la comandă a fost cusută, înainte de ultimele finisaje, vei face, cel mai probabil, o probă, urmând ca atunci când rochia este realizată în totalitate să faci și proba finală. Unii croitori cheamă viitoarele mirese la proba rochiei de două ori, alții o singură dată, însă numărul probelor variază și în funcție de modelul rochiei, de anumite ajustări pe care le-ai putea solicita, în funcție de siluetă sau alte idei noi.

Dacă ai în plan să slăbești un număr important de kilograme până la nuntă, anunță croitorul din timp, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții în ceea ce privește modificările aduse rochiei.

Concluzionând, rochie de mireasă la comandă este una dintre soluțiile cele mai sigure de a purta în ziua nunții o ținută care ți se potrivește perfect, iar dacă ai răbdare și timp suficient pentru a alege un croitor bun, pentru a căuta materialele potrivite și pentru a participa la probe, ai toate șansele ca în ziua nunții să îmbraci rochia mult visată.

Tu te gândești să-ti faci o rochie de mireasă la comandă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.