Alegerea pentru inelul de logodnă și verighetele de nuntă potrivite poate da bătăi de cap serioase domnilor care se pregătesc să-și ceară iubita în căsătorie, la fel cum și alegerea verighetelor poate ridica destul de multe întrebări, mai ales dacă viitorii miri nu se pricep prea bine la metale prețioase sau nu știu exact ce anume li se potrivește.

În continuare vom vorbi despre metalele prețioase din care se realizează de regulă aceste bijuterii, astfel încât ție și partenerului tău să vă fie mai ușor să alegeți un model care să vă reprezinte.

Începând de la clasicul aur, care vine la pachet cu posibilitatea de a opta pentru diferite culori și număr de karate, dar și materiale mai puțin cunoscute precum platina, paladiul sau alte metale prețioase mai rare din care se pot realiza aceste bijuterii prețioase.

Iată ce trebuie să știi despre tipurile de metale pentru inelul de logodnă și verighetele de nuntă:

Platina – cel mai prețios metal folosit pentru inelul de logodnă și verighetele de nuntă

Platina este considerat a fi unul dintre cele mai valoroase metale din care pot fi fabricate bijuteriile, de o culoare metalică argintie-albă și cu o strălucire deosebită. Platina are o rezistență bună la coroziune și are capacitatea de a-și menține strălucirea mai mult timp, fiind și mai scumpă decât aurul (cu un procent de 50%).

O altă caracteristică a platinei este faptul că acest metal este cu 60% mai greu decât aurul de 14 karate, având o puritate de 95%.

Dacă bugetul vă permite acest lucru, puteți opta pentru inelul de logodnă și verighetele de nuntă.

Paladiul – o altă variantă de metal prețios pentru bijuterii 

Paladiul este un metal strălucitor de culoare albă și face parte din familia platinei, având caracteristici similare cu aceasta. Este din ce în ce mai folosit pentru realizarea bijuteriilor și este mai scump decât aurul. Este aproape la fel de durabil ca și platina și totodată la fel de rar, însă are o densitate mai mică.

Paladiul poate fi finisat ușor, fiind foarte maleabil și ușor de lustruit, cu o puritate de 95%. În comparație, aurul de 14 karate are o puritate de 58,5%. Raritatea și luciul acestui material îl fac perfect pentru a fi decorat cu diamante, astfel inelele de logodnă realizate din paladiu nu sunt necunoscute printre comercianții internaționali de bijuterii.

Cu toate acestea, la fel ca și în cazul platinei, o bijuterie realizată din acest material va avea un preț mai ridicat decât al aurului.

Inelul de logodnă și verighete din aur alb, galben sau rose

Aurul galben și aurul alb sunt cele mai populare metale prețioase atunci când vine vorba de inelul de logodnă și verighetele de nuntă.

Există aur de 9, 10, 12, 14, 18, 20, 22 sau 24 de karate. Cu cât aliajul are mai multe karate, cu atât bijuteria pe care o vei achiziționa va fi mai scumpă, datorită conținutului mai mare de aur pur. Desigur, fac excepție bijuteriile care conțin și diamante, deoarece prețul acestor pietre prețioase nu va avea legătură cu gramajul aurului folosit pentru realizarea bijuteriei în sine.

Aurul alb se obține prin placarea cu rodiu, în timp ce aurul rose este un aliaj între aur galben și cupru. Versatilitatea acestui metal prețios permite ca verighetele sau inelul de logodnă să fie realizate în culori specifice și după gusturile viitorilor miri.

Care sunt tipurile de marcaje pe care le vei întâlni pe bijuteriile din aur:

  • aurul de 10 karate este marcat cu 417
  • aurul de 14 karate este marcat cu 585
  • aurul de 18 karate este marcat cu 750
  • aurul de 24 de karate este marcat cu 999

Alte tipuri de metale și materiale în tendințe pentru inelul de logodnă și verighetele de nuntă

Tungsten Carbide sau Carbura de wolfram, așa cum mai este cunoscut, reprezintă la bază un compus sub formă de pudră, care însă poate fi prelucrat și transformat într-un metal solid extrem de rezistent. Inelele de logodnă și verighetele realizate din Tungsten Carbide au cea mai mare densitate dintre toate metalele de mai sus și sunt foarte rezistente la zgârieturi. Prin urmare, se presupune că strălucirea unei bijuterii realizate din acest material poate dura chiar și până la 50 de ani – ceea ce este enorm ca și interval de timp pentru un astfel de obiect.

Tungsten Carbide are o duritate de 10 ori mai mare decât aurul și de 8 ori mai mare decât platina.

Argintul, clasicul metal mai accesibil ca preț si folosit de mii de ani în industria bijuteriilor, rămâne o alternativă mai puțin costisitoare pentru inelul de logodnă și verighetele de nuntă. Chiar dacă nu este la fel de prețios precum metalele de mai sus, există foarte mulți artiști bijutieri pricepuți care realizează adevărate opere de artă din argint, astfel rămâne o opțiune pentru aceste bijuterii.

Lemnul – din ce în ce mai multe cupluri aleg și variante mai puțin convenționale de verighete sau inele de logodnă, precum bijuteriile care au lemn în compoziție. Realizate fie 100% din lemn, fie dintr-o combinație de lemn cu rășină sau lemn cu oțel – aceste tipuri de bijuterii sunt într-adevăr inedite, însă au și un minus – durabilitatea mai scăzută.

Există pe piață inele de lemn care au montate inclusiv diamante – așadar nu te gândi că această variantă poate fi întotdeauna și cea mai accesibilă la preț.

Rășina – un alt material nou apărut pe piață, din care se fabrică inclusiv bijuterii. Vei descoperi o serie de inele spectaculoase, în culori vibrante, fabricate integral din rășină cu inserții naturale, lucrate manual și deosebit de plăcute ca și aspect vizual. Cu toate acestea, bijuteriile din rășină sunt printre cele mai puțin rezistente accesorii de acest tip.

Tu din ce material ai avut inelul de logodnă și verighetele de nuntă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.