Ai decis alături de partenerul tău că evenimentul sa fie parte din nunțile de iarnă și vrei să știi de unde ar trebui să începi pregătirile? Chiar dacă vorbim despre un anotimp care nu găzduiește nunți la fel de des precum vara, este important să știi că iarna vine la pachet cu o serie de beneficii, dar și de idei deosebit de interesante, de pus în practică în organizarea evenimentului tău.

Începând cu prețuri mai bune la multe dintre servicii și până la posibilitatea de a te bucura de un meniu mai atipic sau de un decor de poveste, le trecem pe toate în revistă și le discutăm punctual, în cele ce urmează.

Iată cum arată un ghid complet pentru nunțile de iarnă și cum ar trebui să arate o schiță a planului tău pentru organizarea evenimentului mult așteptat:

Alegerea zilei perfecte pentru nunțile de iarnă

Data nunții tale trebuie aleasă într-un mod inspirat, astfel încât să nu se suprapună cu sărbătorile de iarnă sau cu perioadele de concedii, în contextul în care îți dorești un eveniment cu mulți invitați.

Discută cu partenerul tău și decideți împreună dacă vreți să evitați perioadele cu șanse mai mari de ploaie sau pe cele cu temperaturi scăzute și șanse de zăpezi, asta, desigur, dacă nunta va avea loc în țară sau într-o altă destinație în care iarna își intră în drepturi așa cum se cuvine. Ține cont și de faptul că spre sfârșitul anului și, în general cu câteva săptămâni înainte de Crăciun, multe firme obișnuiesc să rezerve localuri pentru petrecerile angajaților, nu pentru nunțile de iarnă.

Locația ideală pentru o nuntă pe timp de iarnă 

Odată stabilită data, cu siguranță te poți îndrepta către alegerea unei locații. Stabilirea locului în care va avea loc petrecerea de nuntă depinde în general de câțiva factori: bugetul pe care tu și partenerul ați stabilit că îl aveți la dispoziție, genul de restaurant sau locație pe placul vostru și potrivit stilului vostru, capacitatea acestuia (trebuie să te interesezi dacă respectivul restaurant poate găzdui numărul vostru de invitați sau, din contră, dacă nu cumva este prea mare) și disponibilitatea.

În general, dacă te ocupi de rezervarea locației de nuntă din timp, nu ar trebui să fie probleme în a-ți face nunta acolo unde visezi, însă ia în considerare că perioada pandemiei și numeroasele evenimente anulate din anii trecuți au fost reprogramate în 2022 și 2023, așadar este posibil ca multe dintre locurile pe care le știi să fie rezervate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Spre deosebire de nunțile de vară, care permit organizarea și la exterior, este limpede că nunțile de iarnă vot implica strict desfășurare în interior. Asigură-te că locul este încălzit așa cum trebuie și dotat cu toate facilitățile necesare, că accesul se poate face ușor în caz de vreme rea, etc.

O nuntă ce se desfășoară iarna îți poate deschide noi orizonturi la capitolul locație: poate o cabană într-o stațiunea montană sau poate un conac cu grădină care arată fascinant odată cu prima zăpadă.

Ținuta potrivită pentru nunțile de iarnă

Și la capitolul vestimentație, lucrurile se vor schimba dacă vorbim despre nunțile de iarnă. Este mai mult decât probabil să nu poți purta în ianuarie rochia pe care ai fi ales-o pentru mijlocul lunii iulie, așa cum este la fel de limpede că va trebui să cauți și ceva de pus pe deasupra, cel puțin în momentele în care vei fi afară sau în deplasare, între locații.

Totuși, iarna îți permite să te joci destul de mult cu texturile, cu anumite nuanțe, cu inserțiile glitter argintii, astfel încât să-ți alcătuiești o ținută de basm, fără prea mult efort. Catifeaua este un alt material care nu prea poate fi îmbrăcat pe temperaturi ridicate, dar care este ideală de purtat iarna.

Decorul unei nunți pe timp de iarnă 

Începând cu paleta de culori pe care o poți alege pentru decorul nunții tale (tonuri mai închise, tonuri reci, verde închis, albastru regal, mov-prună și altele, pe care poate nu le-ai fi ales sub nicio formă în timpul verii) și până la aranjamentele florale, elemente de papetărie de diferite inspirații – toate reprezintă niște mici portițe deschise în vreme de iarnă.

Plante precum brunia, suculentele, manzanita, hypericum, trandafirii albi sau roșii, asortate cu conuri de brad, coronițe de brad și altele se pot număra printre opțiunile tale pentru decorul floral și, de ce nu, se pot regăsi chiar și în buchetul miresei.

Ședințe foto ca-n povești pentru nunțile de iarnă

Putem spune că nunțile de iarnă oferă posibilități și decoruri ieșite din comun. Imaginează-ți cum ar arăta o ședință foto înaintea nunții sau o ședință foto tip trash the dress într-un decor cu zăpadă proaspăt așternută, pomi încărcați cu zăpadă, fulgi de nea și alte elemente specifice iernii. Pare ocazia potrivită pentru a realiza niște poze memorabile, așadar nunțile organizate în sezonul rece mai câștigă un plus și la acest capitol.

Varietate culinară și preparate inedite pentru o petrecere de nuntă pe timp de iarnă 

O nuntă organizată iarna poate fi o ocazie bună să scoți la înaintare și ideile pentru un meniu cu adevărat special. Invitații se pot bucura de mese mai consistente, de conceptul de „comfort food”, fără însă să fii nevoită să renunți la salatele fresh și la alte preparate proaspete deoarece ele se vor găsi pe piață în continuare într-o formă sau alta. Așteaptă-te să găsești în meniurile restaurantelor propuneri mai consistente, unele arome specifice anotimpului, iar la capitolul candy bar sau chiar și tort, pot fi introduse idei precum plăcinta cu mere și scorțișoară sau cu dovleac, perele în vin, turta dulce, fondue de ciocolată și altele.