Câte persoane ar trebui să inviți la nuntă? Aceasta este una dintre întrebările care răsună în mintea multora dintre viitorii miri, mai ales că nunțile din 2022 și din 2023 vin în urma unei perioade cu restricții în vreme de pandemie. Numărul persoanelor invitate la nunta ta este în principal ghidat de 3 factori esențiali: bugetul pe care tu și partenerul îl veți aloca organizării evenimentului, tipul de nuntă care vi se potrivește cel mai bine și, nu în ultimul rând, locația în care va avea loc unul dintre cele mai importante evenimente din viața voastră.

Discutăm punctual, în cele ce urmează, despre toți acești 3 factori de care va trebui să ții cont atunci când stabilești câte persoane ar trebui să inviți la nuntă, astfel încât să-ți dai seama care este cea mai bună variantă pentru nunta ta și totodată care ar fi numărul estimativ.

Câte persoane ar trebui să inviți la nuntă. Bugetul de nuntă

Acesta este unul dintre cei mai importanți pași care trebuie conturați înainte să te apuci de organizarea nunții și asta pentru că, în cele mai multe dintre situații, dictează totul.

Este evident că o nuntă cu 50 de invitați va presupune cheltuieli mai mici în comparație cu o nuntă la care vor participa 200 de persoane.

Astfel, este esențial ca înainte de a decide câte persoane ar trebui să inviți la nunt și de anunțarea evenimentului, viitorii miri să poarte o discuție referitoare la bugetul pe care sunt dispuși să-l aloce petrecerii de nuntă.

Pe măsură ce lista de invitați va crește, automat vor crește și cheltuielile pentru meniuri, pentru închirierea unui spațiu mai mare și pentru alte servicii.

Dacă pentru o parte dintre furnizori, numărul invitaților de la o nuntă poate fi irelevant (lumini, video, dj, etc), pentru alții, acesta dictează prețul serviciilor (locuri la masă, număr de meniuri, mărimea candy bar-ului, mărturii, elemente de papetărie, tortul, etc.).

Practic, și închirierea locației depinde, în primă instanță, de numărul de participanți la eveniment – așadar, este important să discutați întâi de toate care este bugetul total pe care intenționați să-l alocați în procesul de organizare.

Locația nunții 

Dacă bugetul este stabilit, următorul factor care dictează, într-o măsură sau alta, câte persoane ar trebui să inviți la nuntă poate fi chiar locația.

De exemplu, se poate întâmpla ca tu și viitorul soț să vă doriți să faceți nunta pe domeniul unui palat, însă să constatați că locul respectiv este poate prea mic sau, din contră, poate prea mare, pentru câți invitați ați vrea să participe la eveniment. În acest caz, aveți de ales între două variante: fie renunțați la locație, fie ajustați lista cu invitați.

Un alt exemplu pot fi nunțile în străinătate. Chiar dacă locația poate fi una de vis, în multe dintre cazuri nu toate persoanele de acasă pot participa, din varii motive. Și atunci, lista invitaților va fi una mai redusă.

Este esențial ca viitorii miri să poarte o discuție și pe această temă, pentru a cădea de acord asupra locului în care-și doresc să se căsătorească.

Contează mai mult să ai parte de evenimentul atât de așteptat alături de toți cei cunoscuți sau e mai important ca acesta să aibă loc în destinația mult visată?

Dacă ați decis că a doua variantă reprezintă un punct de plecare, atunci veți decide câte persoane ar trebui să inviți la nuntă

în funcție de parametrii locației. Dacă nu, locația va fi dată și de numărul de invitați pe care trebuie să-l găzduiască.

Totuși, în unele cazuri, numărul de oaspeți indicat pe site-uri de unele locații de evenimente mai poate fi ajustat, așa că merită să întrebați managementul înainte să vă îndreptați atenția către un alt restaurant.

Câte persoane ar trebui să inviți la nuntă. Nunta la care visați 

Un al treilea pas în stabilirea dimensiunilor listei de invitați la nuntă, pas care de altfel poate ocupa oricând chiar și locul întâi în topul priorităților, este cel referitor la tipul de eveniment pe care vi-l doriți.

Dacă tu și partenerul știți din start că v-ar plăcea să aveți o nuntă în format cât mai restrâns, atunci lista voastră de invitați va fi una mai micuță și că, atâta vreme cât asta vă face fericiți, nicio altă părere nu ar trebui să vă stea în cale.

Pe de altă parte, dacă vreți ca la nunta voastră să participe și rudele mai îndepărtate sau dacă este important pentru voi ca familiile fiecăruia să poată invita cunoscuții, atunci veți ajunge la organizarea unui eveniment mai mare.

Câți invitați presupune fiecare tip de nuntă în parte? 

  • Nunta extrem de restrânsă – între 4-10 participanți, ceea ce înseamnă că la acest eveniment vor participa mirii, nașii și eventual părinții mirilor, frații, surorile, cel mai bun prieten, cea mai bună prietenă și persoana care oficiază ceremonia.
  • Nunta restrânsă – un eveniment intim, cu 6 – 20 de persoane, la care vor participa mirii, nașii, părinții și rudele apropiate și eventual câțiva prieteni de suflet.
  • Nunta de tip reuniune de familie – între 20 și 80 invitați, care include, pe lângă persoanele menționate mai sus, și invitați din categoria mătuși/unchi/veri/verișoare și o serie de prieteni apropiați.
  • Nunta de 100-200 persoane, care include rude mai apropiate, dar și mai îndepărtate, prieteni apropiați care vin însoțiți, etc.
  • Nunta de 200-500 persoane, care presupune invitarea tuturor rudelor din provincie, prieteni, vecini, colegi de liceu/facultate. Deși aceste nunți sunt destul de solicitante pentru cei doi miri, care nu vor apuca să petreacă prea mult timp stând de vorbă cu invitații, ele au un vibe aparte, o atmosferă puternică de comunitate și le oferă oaspeților posibilitatea de a se cunoaște între ei și de a socializa, celebrând dragostea.

În concluzie câte persoane ar trebui să inviți la nuntă ar trebui să fie stabilit abia după ce ați filtrat împreună toți factorii de mai sus, astfel încât să știți ce vă doriți cu adevărat de la acest eveniment, care este bugetul în care vă încadrați, care va fi locul ideal pentru a găzdui petrecerea voastră de nuntă și, în mod evident, care sunt persoanele care trebuie să vă fie alături într-o zi atât de importantă.