Tu și partenerul ați decis să faceți o nuntă last minute și vrei să te apuci de organizarea evenimentului însă nu știi de unde să începi? Indiferent care este motivul pentru care doriți ca acest moment important din viața voastră să aibă loc cât mai repede, ideal ar fi ca totul să iasă cum trebuie, nu-i așa?

Pentru asta, este nevoie de puțină organizare, calm, dar și de niște ajutor din partea unui specialist sau a unei persoane apropiate, mai ales în cazul în care simți că nu-ți mai ajunge timpul și ai senzația că pământul îți fuge de sub picioare.

Iată cum ai putea să planifici o nuntă last minute (chiar și cu 3-4 luni înainte de eveniment), cu sanșe foarte mari să te bucuri de o reușită:

Nuntă last minute. Acceptă puțină flexibilitate în ceea ce privește data nunții și ziua săptămânii în care va avea loc evenimentul tău 

Este de preferat ca întâi de toate să acceptați că aveți nevoie de puțină flexibilitate și puțin realism atunci când alegeți locația. Mai ales în ultima perioadă, când situația nunților a fost puternic marcată de pandemie și de restricții, este bine de știut că majoritatea locațiilor foarte cunoscute sunt rezervate, unele poate chiar și pentru 2-3 ani de acum încolo.

În același timp, ține cont și că data fixată de voi va trebui poate puțin ajustată (cu o zi, două, sau poate mutată într-o zi din mijlocul săptămânii), însă dacă locația este tot ce v-ați dorit, poate merită să faceți acest compromis pentru o nuntă last minute.

Fixați-vă bugetul

După ce ai găsit locația potrivită, discută împreună cu partenerul tău și despre bugetul pe care-l veți aloca acestui eveniment. Va fi o nuntă last minute mare sau o nuntă mai restrânsă? Ce costuri implică închirierea locației? Ce costuri implică toți ceilalți furnizori de servicii?

Este indicat să faceți o listă cu toate aceste cheltuieli estimative cât mai repede, pentru a putea da curs următorilor pași în organizarea evenimentului.

Nuntă last minute. Alcătuiește lista de invitați

Înainte de a alege locația, este recomandat să ai în vedere numărul estimativ al persoanelor prezente la evenimentul vostru. Numai așa, vei ști ulterior detaliile pe care trebuie să le comunici furnizorilor.

Numărul locurilor de care ai nevoie la restaurant, invitațiile, toate elementele de papetărie, mărturiile, candy barul, dimensiunea tortului – practic, totul depinde, în cea mai mare măsură, de numărul invitaților.

Și în acest caz, pentru că vorbim despre o nuntă last minute, trebuie să ai în vedere că o parte dintre invitați nu vor putea răspunde afirmativ solicitării tale, pentru că anunțul este făcut din scurt.

Alege locația potrivită 

După ce ai stabilit, alături de partener, bugetul, lista de invitați și o dată estimativă, alegeți împreună și locația ideală.

Fiind vorba despre o nuntă last minute, orientează-te către locații foarte recent deschise sau către locuri mai neconvenționale, astfel încât să vă asigurați că aveți unde să organizați evenimentul.

Lasă grijile deoparte, sunt toate șansele să găsești ceva potrivit, însă pregătește-te pentru un research de câteva zile și pentru o serie de vizite în diferite locații.

Nuntă last minute. Încearcă să te folosești cât mai mult de mediul online

Pentru transmiterea invitațiilor, pentru stabilirea detaliilor cu furnizorii, pentru idei care să-ți folosească drept sursă de inspirație, încearcă să bifezi cât mai multe dintre toate aceste detalii folosindu-te de tehnologie și de internet. Ai multe de pus la punct într-un timp totuși scurt, iar internetul, mail-ul, ideile interesante de pe Pinterest și de pe rețelele de socializare îți pot fi de un real ajutor în astfel de momente.

Cere ajutorul unui organizator de nunți sau al unei/unor persoane apropiate 

Dacă simți că nu poți să stăpânești situația așa cum te așteptai sau dacă ți se pare că anumite aspecte organizatorice pur și simplu te depășesc sau te solicită prea mult, apelează fără menajamente la ajutorul celor dragi pentru o nuntă last minute.

Mai mult, dacă nu este neapărat o problemă din punct de vedere al bugetului, apelează chiar și la serviciile unui organizator, care va ști exact cum să ia lucrurile în ordine și să rezolve ce a mai rămas.

Stabilește care sunt furnizorii și semnează contractele cu aceștia

Tot ce înseamnă catering (dacă meniul nu este asigurat de restaurantul localului la care va avea loc petrecerea), candy bar, tort, animație (trupă, dj, cabină foto, etc), echipa foto-video, decor, elemente de papetărie – toate aceste servicii trebuie contractate cât de repede, însă așteaptă-te să nu găsești disponibilă trupa ta favorită, pentru că organizarea este din scurt, iar majoritatea acestor furnizori au contracte semnate chiar și din urmă cu 1-2 ani.

Nuntă last minute. Lasă deoparte detaliile mult prea complicate și sofisticate 

Dacă ai idei foarte dificil de pus în practică (de genul fântână de ciocolată cu căpșune, amplasată în mijlocul curții, decorul cel mai exclusivist, band-ul cel mai renumit), este indicat să nu-ți creezi așteptări prea mari, deoarece este posibil ca o parte dintre acestea să nu poată fi bifate în cadrul petrecerii tale de nuntă last minute, pentru că vorbim de prea puțin timp.

Axează-te pe idei simple, de bază, dar de efect, prin care să nu ai cum să dai greș și care să te ajute să fii gata la timp.

Evită să-ți iei rochia de mireasă dintr-un catalog/magazin care lucrează pe comandă 

Dacă ai pus ochii pe o rochie de mireasă al cărei timp de livrare este peste cel pe care-l mai ai disponibil până la nuntă, nu te aventura să achiți avansuri și să-ți faci prea mari speranțe.

Nu achita o rochie care are șanse să nu fie gata sau să nu fie livrată la timp (mai ales dacă este produsă în altă țară) și orientează-te mai degrabă către ceva de-a gata, dar care să poată fi ajustat pe măsurile tale în caz de nevoie, cât se poate de repede.

Înarmează-te cu răbdare și la capitolul găsirea rochiei de mireasă, însă nu-ți pierde speranța, vei găsi rochia ideală, chiar dacă o vei căuta câteva zile bune pentru o nuntă last minute.