Ziua nunții este una dintre cele mai importante zile din viața ta, dar și una dintre cele mai aglomerate așa că o să te ajutăm cu câteva sfaturi privind organizarea cât mai bună privind programul de nunta.
Sunt multe lucruri de realizat în această zi, însă nu trebuie să uiți să te bucuri cât mai mult, să te simți bine și să îți creezi amintiri de neuitat.
Chiar dacă ai repetat de nenumărate ori ce vei face în ziua nunții, cu sigurantă sunt anumite aspecte care ți-au scăpat sau ai uitat de ele. Secretul unei desfășurări perfecte a evenimentelor constă într-un program cât mai detaliat.
Programul de nunta este necesar pentru a avea o perspectivă mai clară asupra evenimentelor și pentru a te asigura că totul e bine organizat și nu uiți nimic esențial.
Fotografie realizată de Florin Ștefan
Iată așadar ce trebuie să știi despre programul de nunta
În primul rând ar fi util să ai atât un program în format electronic pentru a îl putea trimite mai departe în caz că e necesar acest lucru, dar și unul scris de mână, pe care să îl porți cu tine și pe care să notezi rapid modificările apărute pentru a nu uita ulterior de ele.
Începe să notezi în agendă tot ce o sa se întâmple în ziua nunții cu aproximativ o jumătate de an înainte, iar mai apoi, după ce lucrurile sunt clare poți să începi să fixezi și orele.
Etapele principale din programul de nunta:
Cu o zi sau două înainte de nuntă
Ar fi bine să verifici rochia de mireasă/costumul mirelui, dar și accesoriile și să mai faci o probă pentru a te asigura că totul este în ordine. Apoi ar trebui să înmânezi verighetele unuia dintre nași. Nu uita să verifici aranjarea la mese și decoratiunile.
Pentru a fi pregătită pentru orice situație, ar fi bine să îi oferi uneia dintre domnișoarele de onoare sau celei mai bune prietene o mică trusă cu plasturi, ață și ace de cusut, ace de siguranță, șervețele umede, agrafe de păr, medicamente, superglue, pudră și tot ce consideri că ar mai fi util pentru a întâmpina orice disconfort care ar putea sa îți strice ziua cea mare.
De asemenea, dacă apar modificări în legătură cu programul ar fi bine să le anunți din timp pentru ca toți invitații să știe la ce să se aștepte.
Fotografie realizată de Claudiu Vereș
În ziua nunții
Primul moment din cea mai importantă zi începe, în general, foarte devreme, în jurul orei 8:00-9:00 cu aranjatul miresei. Machiatul și coafatul sunt influențate și de cununia civilă, dacă are loc sau nu în aceeași zi cu nunta. Aranjatul mirelui se realizează concomitent cu aranjatul miresei și ar fi ideal dacă ai putea apela la doi fotografi care să surprindă aceste momente.
Dacă ai ales să faci cununia civilă în aceeași zi, atunci acesta ar fi următorul pas din programul de nunta. Ideal ar fi ca pentru cununia civilă să ai un machiaj și o coafură mai simple și mai naturale. După ce te întorci de la starea civilă să te pregătești pentru ședința foto și marea petrecere.
Trebuie să ții cont că îmbracatul și aranjatul necesită timp. Trebuie să îți coafezi părul, să te machiezi, să îți pui bijuteriile și accesoriile, iar apoi să îmbraci rochia de mireasă.
Urmează ca mirele să sosească acasă la mireasă, însoțit de rudele și cavalerii de onoare care l-au ajutat să se pregătească pentru marele eveniment. Se obișnuiește ca mirele să înmâneze buchetul de mireasă viitoarei soții, iar aceasta să îi prindă în piept cocarda.
Fotografie realizată de Splendid Media
Mirele pleacă după nași, în timp ce mireasa se mai aranjează alături de domnișoarele de onoare și eventual fac o scurtă ședință foto.
Mirele vine împreună cu nașii la mireasă și pleacă toți spre cununia religioasă, unde sunt întâmpinați de cei apropiați care își doresc să le fie alături la acest moment.
Trebuie neapărat să ții cont în programul de nunta că drumul de la o locație la alta necesită timp și să calculezi dinainte, cu aproximație, orele pentru fiecare din activitățile de mai sus și să le treci în program.
Între cununia civilă și cununia religioasă are loc sedința foto, fiind esențial să ai un program clar stabilit de dinainte. Astfel, vei fi sigură că vei avea timp suficient pentru poze și video și a nu fi stresată în acest moment minunat. Ar fi bine să iei în calcul aproximativ două ore pentru a avea timp să ajungi în locația aleasă și să faci fotografiile pe care le dorești. La această ședință foto este recomandat să participe și nașii, domnișoarele și cavalerii de onoare.
Fotografie realizată de Andrei Dumitrache
Ședința foto se poate realiza fie înainte de slujba religioasă, fie după. Ideal ar fi să aibă loc aproape de apus pentru fotografii deosebite, însă acest lucru este uneori mai dificil, mai ales în timpul verii, având în vedere ora târzie la care apune soarele. De aceea, ar fi bine dacă s-ar putea aloca încă o jumătate de oră unei ședinte foto la restaurant, mai ales dacă acesta dispune de o gradină sau un colț special amenajat pentru fotografii.
După cununia religioasă urmează deplasarea la locația unde are loc petrecerea, primirea invitaților, iar mai apoi dansul mirilor.
Ar trebui să stabilești dinainte și orele când vor fi servite felurile de mâncare, dansurile speciale, cântăreții invitați, scoaterea voalului miresei, tăierea tortului și servirea șampaniei și momentul în care vei arunca buchetul de mireasă.
De obicei, după tort, se obișnuiește să se realizeze diverse obiceiuri, în funcție de zona în care are loc nunta și de ce alegi că ți se potrivește, cel mai des întalnit fiind aruncatul buchetului miresei, de obicei în jurul orei 4:00-5:00, însă nu există o oră ideală de încheiere a petrecerii, o poți adapta în funcție de dorințele tale.
Fotografie realizată de RotundPerfect
Programul de nunta bine gândit din timp te va scuti de mult stres și te va ajuta foarte mult. Nu trebuie să lași totul să decurgă de la sine pentru că vei fi stresată în permanență gândindu-te la ce urmează și dacă nu ai uitat ceva.
Această zi nu se va întoarce niciodată, așa că nu uita să te bucuri din plin de fiecare moment! 😛