Te-au gândit până acum cum să nu rămâi cu datorii după nuntă? Majoritatea cuplurilor care au de organizat o nuntă se gândesc, în mod evident, și la bugetul pe care-l implică acest eveniment și, lăsând deoparte obiceiurile cunoscute atât în România, cât și în alte țări, conform cărora proaspeții însurăței primesc de la invitați un dar de nuntă, există o serie de aspecte pe care le poți lua în considerare dacă vrei ca nunta ta să nu presupună o risipă de bani.
Ce poți face, așadar, dacă vrei să ai o nuntă cu un buget bine calculat? Iată mai jos câteva idei de care ai putea să ții cont:
Cum să nu rămâi cu datorii după nuntă. Alegerea locației din timp și nunta în extrasezon
Alegerea locației este unul dintre pașii cei mai importanți atunci când vine vorba de organizare pentru a nu avea datorii după nuntă. O locație aleasă chiar și cu 1-2 ani mai devreme de eveniment poate presupune costuri mai mici și o negociere a contractului mai fermă.
În schimb, în cazul în care veți fi presați de timp și veți dori să faceți nunta în doar câteva luni de când ați luat această decizie, este posibil să nu mai fie loc de negocieri legate de prețul chiriei spațiului sau al meniurilor.
Mai mult, dacă nu-ți dorești cu ardoare să faci nunta în timpul verii, trebuie să știi că organizatorii de evenimente oferă reduceri destul de importante pentru cei care vor să-și facă nunta în extrasezon.
Chiar dacă temperaturile nu vor fi aceleași, o nuntă pe timp de primăvară sau pe timp de toamnă poate reprezenta atât un avantaj din punct de vedere al costurilor, cât și un avantaj din punct de vedere al decorurilor sau pentru cei care nu sunt foarte prietenoși cu temperaturile ridicate.
Rochia de mireasă vintage, second hand sau readaptată
Dacă nu vrei să si datorii după nuntă și să nu cheltui foarte mulți bani pe rochia de mireasă, ai oricând posibilitatea să optezi pentru o rochie de mireasă la a doua purtare.
Există multe site-uri care comercializează rochii de mireasă second hand, în condiții foarte bune, de designer sau făcute la comandă, iar aici ai șansa să găsești rochia visurilor tale la prețuri mult mai accesibile decât în magazinele de profil. Cu toate acestea, este important să ai opțiunea să o poți proba, pentru a nu te trezi că ai cumpărat ceva care nu îți vine sau nu arată la fel ca în fotografii.
O alta variantă poate fi și achiziționarea unei rochii de mireasă vintage, din magazinele de profil, mai ales dacă ești adepta stilurilor vestimentare apuse sau vrei să porți o rochie cu adevărat unică, pe care nu ai șanse să o mai găsești în magazine.
Rochia de mireasă a mamei sau a bunicii poate fi o varianta low-cost, dar și încărcată de emoție, pentru care ai putea să optezi. O poți readapta măsurilor și stilului tău, dacă apelezi la serviciile unui croitor priceput.
Cum să nu rămâi cu datorii după nuntă. Invitațiile și elementele de papetărie editate acasă
În general, elementele de papetărie necesare pentru organizarea unei nunți presupun să scoți din buzunar o sumă destul de importantă care poate depăși câteva sute de lei dacă optezi pentru serviciile unei firme de profil.
În ceea ce privește invitațiile, perioada pandemiei ne-a învățat că varianta acestora în format electronic este la fel de apreciată, așadar ai putea să reduci din numărul invitațiilor printate și să le trimiți și sub această formă, mai ales către oaspeții mai tineri pe care-i vei avea la nuntă, ca să nu rămâi cu datorii după nuntă.
Designul invitațiilor de nuntă poate fi ales după un mic research pe internet. Vei găsi nenumărate variante de modele, iar dacă te pricepi la editare sau ai un prieten care face asta, poți scuti o sumă importantă de bani, printându-le ulterior gata editate fie la un centru de printare, fie acasă, într-un număr de exemplare bine estimat.
La fel, în ceea ce privește meniurile de nuntă care se vor regăsi pe mese, numerele de mese, place card-urile cu numele invitaților și guest list-ul care va fi așezat la intrare, toate aceste elemente pot fi editate/tiparite acasă sau la un centru de printare, după ce au fost așezate în pagină, astfel încât să reduci costurile acestei operațiuni.
Elemente de decor și mărturii homemade
Decorurile florale și, în general, mai toate elementele de decor din cadrul unei petreceri de nuntă, presupun costuri destul de ridicate, mai ales în cazul nunților cu mulți invitați. Acesta este și motivul pentru care ai putea să te gândești care dintre aceste elemente de decor ar putea fi făcute chiar de către tine sau cu ajutorul persoanelor dragi, pentru a nu avea datorii după nuntă.
Dacă te pricepi la aranjamente florale sau ai pe cineva apropiat care are talent la design floral, poți opta pentru varianta în care îți procuri singură florile de la piața de flori și realizezi aranjamentele acasă, însă trebuie să iei în calcul că florile nu au o rezistență prea mare și că buchetele ar trebui realizate cu o zi înainte de nuntă și depozitate într-un spațiu răcoros.
Dacă nu vrei să ai prea mari bătăi de cap cu florile și vrei să lași acest aspect pe mâna profesioniștilor (care să se ocupe eventual de buchetul miresei, buchetul nașei, ornarea lumânărilor și a prezidiului), poți alege și varianta decorului homemade pentru mesele invitaților, respectiv mărturiile pregătite chiar de tine.
Există o mulțime de idei creative pe internet din care te poți inspira, începând cu boluri simple de sticlă care pot fi decorate cu ghirlade de luminițe, plante suculente în miniatură pe care le poți cumpăra de la retaileri mari la prețuri mult mai convenabile și pe care le poți împacheta inspirat și alte mii de opțiuni pe care le poți pune în practică.
Alte sfaturi care ți-ar putea fi de folos în organizarea bugetului, pentru a nu avea datorii după nuntă
- alcătuiește-ți o listă sau un document în care să treci toate cheltuielile pentru nuntă. Acesta este singurul mod în care ai putea avea sub observație, în mod constant, bugetul real pe care-l aloci acestui eveniment.
- mergi la târgurile de nunți. Vei observa că există foarte multe firme care oferă servicii mult mai convenabile, reduceri și oferte – atât pentru rochii de mirese, servicii foto-video, band-uri sau alte momente artistice, locații, aranjamente, etc.
- gândește rațional în ceea ce privește meniul de nuntă. Nu există petrecere la care să nu rămână mâncare, iar în loc să alegi un meniul bazat pe cantitate, ai putea să optezi pentru varianta de mai puțin și mai …special.
- raportează-te la numărul de invitați atunci când alegi tortul, dulciurile pentru candy-bar, cantitatea de băutură. Altfel, există marea șansă ca dintr-un tort cu 5 etaje să rămână o cantitate foarte mare neconsumată, la o nuntă cu 70-80 de invitați.
- apelează la profesioniști în ceea ce privește serviciile foto-video, însă analizează cu atenție care este pachetul care ți s-ar putea potrivi mai bine, deoarece dacă nu ești adepta evenimentelor filmate cap-coadă, e posibil ca un fotograf și un cameraman să fie de ajuns pentru nunta ta.
- dacă nu-ți dorești neapărat ca la nuntă să cânte o formație, poți alege un dj bun, cu care să discuți înainte playlist-ul pe care ai vrea să-l auzi la eveniment. Poți presăra petrecerea nunții cu diferite alte momente de entertainment (precum jocul cu pantoful), astfel încât să nu fie simțită lipsa unei formații.
Tu ce te gândești să faci ca să nu rămâi cu datorii după nuntă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.