Urmează să-ți faci nunta, însă nu ai stabilit încă, foarte concret, care va fi profilul evenimentului tău, tematica, stilul de decor și nici măcar locația? Nunta semnifică momentul în care doi parteneri aleg să-și unească destinele și să-și celebreze iubirea, pășind împreună spre viitor, spre planuri mărețe, însă felul în care acest moment important din viață este marcat depinde de preferințele și de alegerile fiecăruia. În continuare îți vom detalia caracteristicile de bază ale celor mai populare tipuri de nunți, urmând că tu să te orientezi către cea mai potrivită opțiune pentru tine sau, de ce nu, să te inspiri pentru un stil de nuntă cu totul diferit 🙂

Tipuri de nunți. Nunțile tradiționale

Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de nunți și se potrivesc fără doar și poate acelor viitori miri care doresc să onoreze obiceiurile, ritualurile atemporale, tradițiile cu care au crescut. Organizarea unei nunți tradiționale implică, de cele mai multe ori, un oficiant religios, iar restul detaliilor și tot parcursul evenimentului depind foarte mult de obiceiurile locale, de zona din care provin mirii, etc.

În general, vor fi prezente elementele clasice, precum rochia albă de mireasă, schimbul de verighete, acea petrecere de nuntă tradițională, în unele cazuri muzica tradițională.

Parcursul unei nunți tradiționale urmează un program destul de bine definit, o structură familiară, care oferă un sentiment de confort, de tradiție, atât pentru miri, cât și pentru majoritatea participanților la eveniment.

Desigur, chiar dacă nunțile tradiționale pot părea clișeice sau previzibile, va exista întotdeauna loc pentru elemente care să ajute la personalizarea evenimentului. De trecut pe lista cu tipuri de nunți.

Nunțile cu ceremonie organizată la exterior

Din ce în ce mai multe cupluri aleg să-și unească destinele în natură, organizând chiar și ceremonia de dinaintea petrecerii într-un astfel de cadru. Acest tip de nuntă este ales din timpuri destul de vechi, însă perioada pandemiei și-a lăsat amprenta asupra multor cupluri, care și-au dorit din suflet să celebreze acest moment special din viața lor într-un spațiu deschis.

Nunta organizată la exterior are o mulțime de avantaje, precum frumusețea cadrului înconjurător, posibilitatea de a ne bucura de aer, de soare, de vegetație, de a realiza fotografii superbe, de a adopta ținute mai lejere.

În acest caz, trebuie însă avute în vedere și o serie de măsuri de precauție, pentru cazurile în care prognoza meteo nu va fi favorabilă.

Tipuri de nunți. Nunțile în format restrâns

Un alt tip de nuntă foarte des întâlnit este cel al nunților organizate într-un format restrâns. Nunțile cu sute de invitați sau cu rude îndepărtate și cunoștințe nu sunt pe placul tuturor. Există cupluri care preferă să împartă acest moment important din viață doar cu persoanele foarte apropiate, la fel cum există persoane cărora numai ideea unui eveniment de amploare le dă senzații de anxietate.

O nuntă mică îți va oferi ocazia de a te bucura așa cum se cuvine de moment alături de cele mai dragi persoane, iar din punct de vedere al cheltuielilor, nu va reprezenta o presiune atât de mare. De trecut pe lista cu tipuri de nunți.

Nunțile cu petrecere tematică

O nuntă cu un profil cât se poate de animat este cea cu tematică. Aceasta va fi stabilită de către cei doi viitori însurăței, iar ideile la acest capitol sunt atât de numeroase, încât ți-ar putea fi greu să te decizi într-un timp scurt. Începând cu nunțile extrem de elegante, organizate în locații selecte, cu dress code black-tie, continuând cu nunțile în stil boho, lejer și ajungând chiar și în sfera nunților cu tematică de basm, de film, în stil country, discutăm în acest caz despre o adevărată paletă interminabilă de opțiuni.

Nu-ți rămâne decât să faci un research cuviincios pe acest subiect și să alegi împreună cu partenerul tematica pe care o considerați cea mai potrivită.

Tipuri de nunți. Nunțile organizate într-o destinație îndepărtată de casă

Deși implică evident ceva mai multă bătaie de cap, o organizare exemplară și cheltuieli inevitabil mai mari, o nuntă de destinație poate face obiectul unei experiențe de-o unicitate aparte, memorabilă. Destinația de nuntă nu trebuie să fie neapărat una exotică, iar în materie de locuri potrivite pentru un astfel de eveniment, la fel ca în cazul nunților cu tematică, opțiunile sunt extrem de variate.

De exemplu, dacă alegi să faci o nuntă departe de casă, însă nu simți neapărat nevoia să pleci peste hotare, te poți îndrepta către Delta Dunării, către o zona muntoasă, către o plajă mai liniștită.

Desigur, spunem că organizarea implică eforturi ceva mai mari, pentru că va sta în sarcina ta să te ocupi cu detalii legate de cazarea tuturor participanților, găsirea unor furnizori locali, eventuale deplasări la fața locului și altele. De trecut pe lista cu tipuri de nunți.

Nunțile care se întind pe parcursul unui weekend întreg

La fel ca ”pe vremuri” sau ca în unele filme de la Hollywood, în tendințele actuale își fac loc și acele nunți care se întind pe mai multe zile, în general pe parcursul unui sfârșit de săptămână (vineri – duminică). Organizarea unei sărbători de 3 zile, într-un loc poate mai îndepărtat de casă, ne poate duce cu gândul la cabanele montane, la hoteluri de tip boutique sau la destinații precum cele menționate mai sus.

Trebuie să fii pregătită însă pentru un program ceva mai încărcat și o serie de detalii foarte bine puse la punct, pentru că în acest caz vorbim despre un eveniment care se va întinde pe mai multe zile: o cină de bun venit în prima zi, ziua ceremoniei și a petrecerii, un brunch în ziua de după nuntă, alături de numeroase alte activități care pot fi incluse în program.

În general, în cazul acestor tipuri de evenimente mai complexe, lista de invitați este ușor mai restrânsă decât în cazul nunților tradiționale. 

Tipuri de nunți. Nunțile secrete

Dacă simți că niciuna dintre variantele de mai sus nu este potrivită felului vostru de a fi și nu are legătură cu dorințele voastre, există întodeauna și varianta nunții secrete. Acest tip de nuntă implică un număr foarte mic de invitați (mirii, eventual nașii și părinții) și poate fi la fel de reușită, tocmai prin prisma faptului că este atât de intimă. De trecut pe lista cu tipuri de nunți.