Ai stabilit deja data nunții, locul în care va avea loc petrecerea, iar acum ți-a mai rămas să alegi diferite detalii legate de meniul de nuntă sau chiar tortul de nuntă?
Tortul de nuntă este considerat a fi unul dintre momentele ”cheie” ale petrecerii, fiind servit în general către finalul evenimentului, pentru a celebra succesul și bucuria nunții așa cum se cuvine.
Dacă ai strâns mai multe curiozități referitoare la tort și la momentul servirii acestuia, mai jos am alcătuit o listă a celor mai comune și des întâlnite întrebări pe care și le pun mirii înainte de a alege tortul de nuntă. Iată ce trebuie să știi:
Când trebuie să decid modelul și compoziția pentru tortul de nuntă?
Modelul pentru tortul de nuntă, compoziția și aroma pot fi decise în orice moment al pregătirilor de nuntă, însă nu mai târziu de o lună înaintea evenimentului.
În mod normal, mirii participă la o degustare din care pot selecta modelul și compoziția ideală a tortului, iar momentul acestei degustări este în general stabilit de către furnizor.
Unii experți în planificarea nunților recomandă alegerea tipului de tort chiar și cu șase luni înaintea evenimentului, atâta vreme cât ai deja formată o idee generală despre stilul nunții tale, despre decor și despre alte elemente pe care le vei include.
Tortul este menit să complimenteze profilul nunții, să se plieze pe acesta, așadar, dacă ai ales deja schemele de culori pentru decor, stilul aranjamentelor florale și, evident, locul în care va avea loc petrecerea, poți să te orientezi și către tort.
Asigură-te că programezi din timp o degustare a mai multor compoziții pentru tortul de nuntă.
Cum aleg decorațiunile tortului și de unde pot să mă inspir?
Așa cum spuneam și anterior, tortul se va alege, în general, în concordanță cu stilul, decorul, dar și cu anotimpul în care va avea loc nunta.
Decorațiunile tortului pot fi asemănătoare cu cele folosite pentru aranjamentele florale sau cu alte elemente de decor ale petrecerii de nuntă, în timp ce compoziția poate fi aleasă în funcție de perioada în care va avea loc evenimentul.
De exemplu, în cazul unei nunți de vară, ideal este să optezi pentru o compoziție fresh, răcoroasă, ușoară, fructată, în timp ce iarna poate fi potrivit să alegi un tort mai greu, cu o compoziție mai sățioasă.
Te poți inspira de pe site-urile marilor cofetării, dar și de pe rețelele de socializare, de pe blogurile cu deserturi și din alte surse.
De unde iau tortul de nuntă?
Atunci când alegi tortul de nuntă, te vei putea îndrepta categoric către cofetăria preferată, iar unele restaurante care organizează petreceri de nuntă îți vor oferi, de asemenea, sugestii în acest sens (sunt situații în care colaborează cu anumiți producători și au deja cataloage și portofolii).
Sfatul nostru este să alegi un furnizor cu multe, multe recomandări. Să citești review-urile clienților, să comanzi o dată sau de două ori prăjituri din acel loc, să vezi fotografii cu torturi realizate acolo. Și, cel mai important, să alegi tortul de nuntă pe gustul vostru.
Tortul trebuie să aibă neapărat certificat de conformitate?
Dacă ai ales să faci nunta într-un local, indiferent de zona în care este acesta, de perioadă și de numărul de invitați, vei fi nevoit să prezinți și un certificat de conformitate pentru tortul de nuntă (furnizorul trebuie să ți-l elibereze atunci când se livrează tortul).
Acest act este solicitat pentru siguranța alimentară a tuturor celor participanți la nuntă și este impus de lege.
Dacă nunta are loc la tine acasă, în curtea părinților sau în alte spații familiale, tortul poate fi home made, evident, păstrând toate condițiile de igienă și de depozitare recomandate.
Trebuie să mă limitez la o singură aromă pentru tortul de nuntă?
Torturile de nuntă pot să aibă în compoziție diferite arome și texturi, însă cel mai bine este să te sfătuiești cu furnizorul în alegerea combinațiilor perfecte.
Desigur, nu trebuie să te limitezi la o singură aromă pentru tortul de nuntă deoarece există combinații nemaipomenit de gustoase, însă nici să alegi prea multe gusturi în același tort, mai ales în cazul unei nunți de vară, când desertul principal de la nuntă ar trebui să fie unul mai lejer.
Este nevoie și de candy bar sau de alte deserturi exceptând tortul?
Acest lucru depinde doar de preferințele tale. Dacă-ți dorești ca invitații să se răsfețe cu mici bunătăți dulci pe tot parcursul evenimentului, poți opta și pentru amplasarea unui candy bar sau a unei gherete cu înghețată.
Nu te împiedică nimic să adaugi mai multă varietate meniului de nuntă, așa cum, în același timp, tortul în sine poate fi tot ce ai nevoie.
Când se taie tortul de nuntă și cum se desfășoară de regulă acest moment?
În general, tortul se taie cam la o oră distanță după servirea ultimului fel de mâncare.
Recent, a apărut și trendul tăierii tortului mai devreme, între două feluri de mâncare principale (atunci când toți invitații sunt prezenți la eveniment), urmând ca feliile dulci să fie servite către finalul petrecerii. Așadar, și acest aspect ține strict de alegerea celor doi miri.
Venirea tortului este în general anunțată sau marcată printr-o muzică special aleasă, iar cei doi miri, acompaniați de nași, taie împreună tortul folosind același cuțit.
Momentul poate fi valorificat și mai mult (cu artificii, joc de lumini, etc.) caz în care poți să te sfătuiești mai bine cu echipa foto-video sau cu reprezentanții localului, pentru eventuale sugestii.
Trebuie neapărat să am tort la nuntă?
Deși în cele mai multe dintre situații este considerat a fi un must-have, tortul de nuntă poate fi reinterpretat. Poți alege și varianta unui tort format din monoporții sau varianta în care aveți două torturi, câte unul pe gustul fiecăruia dintre miri 🙂
În cadrul petrecerilor cu stil mai relaxat, cu tematică country, de exemplu, se poate opta pentru înlocuirea tortului cu alte preparate dulci de sezon (plăcintă cu mere sau dovleac decorată într-un stil inspirat, lava cake, etc.).
Cum procedez cu porțiile din tortul de nuntă care rămân?
De cele mai multe ori se întâmplă ca la finalul petrecerii de nuntă să rămână tort. Dacă-ți dorești ca preparatul să nu fie risipit, poți întreba invitații rămăși dacă doresc să ia acasă câteva porții de tort, pentru a le duce celor dragi.
Cele mai multe dintre restaurante vor pune la dispoziție caserole de unică folosință, însă dacă vrei să te asiguri că ai în ce să ambalezi tortul rămas, poți cere furnizorului și câteva cutii mai micuțe de rezervă, pe care să le aducă la locație în același timp cu livrarea pentru tortul de nuntă.