Odată ce te-ai apucat să-ți planifici bugetul pentru cea mai frumoasă zi din viață, ar trebui să îți faci o idee și despre cat costa biserica la nunta.

Ceremonia religioasă este partea în care se varsă cele mai multe lacrimi și partea în care părinții realizează că acolo, în fața altarului, s-a format o nouă familie. Că odraslele au crescut și acum devin soț și soție.

Dar dincolo de aceste aspecte mai puțin pământene, se arată și partea financiară a acestui moment: cât costă preoții care oficiază nunta?

Această întrebare apare oricum înaintea momentului propriu zis și se spune că nașii sunt responsabili pentru plata preoților, însă nu strică pentru miri să știe și ei cam care este nivelul de cheltuială pentru acest moment.

Fotografie realizată de Andrewictor

Cat costa biserica la nunta – analiza

Prețurile diferă de la oraș la oraș, de la zonă la zonă. Știm că poate nu este cel mai corect ca atunci când doi oameni îndrăgostiți care vor să intre în contact cu Dumnezeu trebuie să și plătească, însă având în vedere că preoții desfășoară un serviciu în momentul în care derulează cununia religioasă, trebuie să plătim ca pentru orice alt serviciu de care ne folosim în ziua cea mare a vieții noastre.

Și totuși, întrebarea persistă: de ce unele biserici cer mai mult și unele mai puțin?

La bază, totul depinde de parohie, de mărimea bisericii și de ce anume îți dorești. Dacă parohia este mai mare, taxa este mai mare. Iar taxele merg mai departe către Patriarhie. Dacă pe lângă slujba de bază vrei și un cor, atunci e de la sine înțeles că mai trebuie să scoți ceva bani din buzunar.

Astfel, prețurile pot varia de la 500 de lei până la suma de 2500 de lei. Acestea sunt doar sumele minime și maxime pe care noi le cunoaștem în acest moment. Sunt doar niște borne după care să vă ghidați financiar căci există parohii și biserici care vă pot cere mai mult de 2500 de lei. Iar prețul crește odată cu pretențiile pe care le ridicați cununiei religioase.

Fotografie realizată de FotoStoian

În urmă cu trei ani, prețurile variau între 100 de lei și 1500 de lei. Așadar, între timp, odată cu încetarea crizei financiare se pare că prețul acestui serviciu a crescut considerabil. Mirii se întreabă adesea de ce, iar preoții răspund răspicat: nu ține de noi.

Atenție foarte mare la biserica și la preoții pe care-i alegeți pentru cununia religioasă. S-ar putea ca parohia aleasă să nu perceapă nicio taxă, dar preoții să aibă un chitanțier al lor și să împartă banii după bunul plac. Deși nu ne place să recunoaștem, acest serviciu odată plin de însemnătate pentru unii preoți, s-a transformat acum într-un adevărat business pentru alții dintre ei.

Căutați preoți cât mai sinceri și nu neapărat pentru sume de bani mai mici, cât pentru a avea parte de o față bisericească mai apropiată de Dumnezeu cu sufletul. Cununia religioasă este foarte importantă și preoții cu dragoste pentru Dumnezeu vă vor introduce în reala stare a cununiei religioase.

Fotografie realizată de Mihai Zaharia

De asemenea, trebuie să nu uitați că pentru cununia religioasă aveți nevoie de: verighete, lumânări pentru cununia religioasă, vin alb, pișcoturi, colaci și ulei.

Țineți cont că momentul cununiei religioase este, în Cartea Sfântă, una dintre cele șapte Sfinte Taine ale Bisericii care constată că doi tineri de aceeași religie își unesc sufletele și dragostea voit în fața bisericii și a Lui Dumnezeu.

***

În zona din care faci parte cat costa biserica la nunta? Spune-ne în secțiunea de comentarii. 🙂

Fotografie de copertă realizată de Paul Budușan